Now Reading:
U Velikom Bukovcu i ove se godine održavaju Dani Zlate Brzeske – proglašeni najbolji na književnom natječaju
Full Article 3 minutes read

U Velikom Bukovcu i ove se godine održavaju Dani Zlate Brzeske – proglašeni najbolji na književnom natječaju

I ove se godine održavaju Dani Zlate Brzeske u spomen na omiljenu autoricu poezije i proze iz Velikog Bukovca. Riječ je o četverodnevnoj manifestaciji koja je počela u četvrtak u Donjoj Dubravi, gdje je održana književno-likovna-foto kreativna radionica „Zavičaj uz rijeku Dravu”, kao i predstavljanje knjige za djecu Zdenke Matijaš Josić „Red dobrih riječi”, nagrađene prvom nagradom na književnom natječaju „Albatros 2023.” te slikovnice Ladislave Šarec „Dječji svijet”.

U organizaciji Udruge za očuvanje prirodne i kulturne baštine, kulturu i umjetnost te promidžbu seoskog turizma „Vendi“ iz Đelekovca, čija je Zlata Brzeska bila članica, manifestacija je nastavljena u petak u Osnovnoj školi u Velikom Bukovcu.

Ondje je održano proglašenje najboljih na književnom natječaju učenika osnovnih škola podravsko-međimurskoga kraja uz rijeku Dravu, naziva „Zavičaj uz rijeku Dravu”. Sudjelovali su nagrađeni učenici i njihovi mentori, a predstavljen je i peti Zbornik radova spomenutog natječaja, u čijem su programu sudjelovali učenici OŠ Veliki Bukovec. Održana je potom i izložba najnovijih knjiga u izdanju Udruge „Vendi”.

Suorganizatori ovog događaja su Osnovna škola Veliki Bukovec i Udruga žena Veliki Bukovec, a pokrovitelji Općina Veliki Bukovec, Općina Mali Bukovec i Općina Đelekovec.

Zlata Brzeska za života je izdala tri knjige, a osim što je pisala, izrađivala je ručne radove, umjetnička djela od konca, loščinja i slame, aktivno je sudjelovala u društvenom životu, pomagala udrugama te sudjelovala u humanitarnim akcijama. Preminula je 9. rujna 2018. godine, a njoj u čast od 2019. održava se manifestacija Dani Zlate Brzeske.

Općinski načelnik Franjo Vrbanić kazao je kako je Zlata ostavila neizbrisiv trag na podravskom području te da sjećanje na nju nikada ne blijedi.

– Zračila je dobrotom i kada biste je sreli, uvijek biste naišli na pozitivu, veselje i lijepu riječ. Stoga smo ovu manifestaciju već učinili tradicionalnom jer želimo da te pozitivne emocije širimo i prenosimo putem naših najmlađih. Osim toga, na taj način čuvamo našu kulturnu baštinu i promoviramo naš kraj. Drago mi je da se svake godine uključi velik broj škola jer kreativan rad učenika od velike je važnosti u njihovu razvoju i napretku – istaknuo je Vrbanić te zahvalio OŠ Veliki Bukovec i Udruzi „Vendi” na odličnoj organizaciji.

Treći dan manifestacije domaćin je Mali Bukovec, gdje će također biti predstavljen zbornik radova, uz nastup učenika OŠ Veliki Bukovec. Osim zbornika, predstavljene će biti i tri knjige Đurđice Milosavljević, Mladena Levaka i Bojane Dujmović Kežman te Mladena Levaka i Ivane Nemec, a održat će se i izložba ilustracija Bojane Dujmović Kežman i Sonje Đurkin. Program će popratiti glazbeni gosti Ivo Kovač Kaj i Karlo Delić.

Dodajmo da je u Velikom Bukovcu prisutan bio i Mladen Levak, predsjednik udruge „Vendi” iz Đelekovca, mjesta u kojem će u nedjelju kreativnom književnom i likovnom radionicom, predstavljanjem knjiga, izložbom ilustracija te plesnim, glumačkim i glazbenim nastupom završiti ovogodišnji Dani Zlate Brzeske.

– Ovo je već peta godina da smo raspisali književni natječaj „Zavičaj uz rijeku Dravu” na koji se svake godine odazove više od 10 škola, a ove godine sudjelovalo ih je 13 s područja uz rijeku Dravu, odnosno s podravskog i međimurskog kraja. Drago mi je da je to postao zanimljiv tradicionalni susret za koji učenici već na početku akademske godine počinju pripremati svoje radove. Svake godine izlazi i zbornik radova s natječaja, a proglašenje najboljih uvijek je u Velikom Bukovcu – rekao je Mladen Levak.

sjever.hr

09.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.