Now Reading:
TAK SU JELI NAŠI STARI Uz Dane okusa varaždinskog kraja, donosimo recept iz kuharice objavljene davne 1802. godine
Full Article 3 minutes read

TAK SU JELI NAŠI STARI Uz Dane okusa varaždinskog kraja, donosimo recept iz kuharice objavljene davne 1802. godine

U restoranima diljem Varaždinske županije u tijeku je 7. izdanje manifestacije Dani okusa varaždinskoga kraja koja nam omogućuje uživanje u domaćim specijalitetima po pristupačnim cijenama.

I ove godine u manifestaciji sudjeluju brojni restorani koji cijele godine u svojim jelovnicima imaju barem dva obroka vezana uz tradiciju i autohtone namirnice, odnosno hranu, a uz promotivne cijene od 17 do 23 eura u tri slijeda predstaviti će jelovnik te na taj način potaknuti goste da uz taj jelovnik kušaju sve što je autohtono i vezano uz tradiciju našeg kraja.

Dani okusa varaždinskog kraja traju do 17. ožujka, a ponudu možete kušati u restoranima, odnosno hotelskim restoranima Arabela, August, Bedem, Familija, Garestin, Grešna pilnica, Minerva, Hotel Trakošćan, Hotel Varaždin, Šanjek, Verglec, Vila Toplissa, Zlatne Gorice, Žmah i Kavana grofica Marica.

Zavirimo u povijest uz Kuharicu iz 1802. godine

Među mnogobrojnom građom u Gradskom Muzeju Varaždin čuva se i rukopisna zbirka recepata, knjiga Ein Koch Buch von Alterhand Speisen / Kuharica raznovrsnih jela. Riječ je o transliteriranoj i na hrvatski jezik prevedenoj rukopisnoj kuharici Antona Grima napisanoj na njemačkom jeziku goticom, a sadrži 209 recepata zabilježenih u Varaždinu 1802. godine.

Kako je u predgovoru Kuharice napisala muzejska savjetnica Spomenka Težak, u vrijeme nastanka zbirke u Varaždinu je živio veliki broj obrtnika i trgovaca – čak 451 obrtnik i 26 raznovrsnih trgovina. Način prehrane varaždinskih obrtnika poznat nam je u velikoj mjeri i to zahvaljujući Knjizi starih mesarskih zapisnika iz 1589. godine i Knjizi mesarskog ceha iz 1743., dok se o postupcima kuhanja i načinu na koji su se Varaždinci posvećivali pripremi hrane saznaje iz tiskanih kuharica koje su došle uglavnom s područja Habsburških zemalja.

Iz Kuharice raznovrsnih jela, izdvajamo za vas jedan zanimljiv recept, kako biste imali priliku doznati što se to nekad davno jelo na ovom području.

Golubovi s volovskom podbradinom

Prvo očisti golubove i stavi ih u pac.

Za pac uzmi dunju, začinsko bilje, kadulju, đumbir, ružmarin i razne ostale začine koji trebaju provreti.
Golubove posoli pa prelij spremljeni pac po njima i ostavi da odstoje dan i noć.

Nakon toga nareži špek na tanke listiće, stavi ih u lonac, dodaj golubove, poklopi te ostavi da se dinstaju na žaru.

Podbradina mora biti dobro kuhana, tako da omekša, nakon toga ju nareži da dobiješ oblik rezanaca pa dinstaj zajedno sa špekom i golubovima.

Tad dolij tekućinu od paca pa od toga napravi ragu od golubova i podbradine.

Jelo je vrlo ukusno, piše na kraju recepta.

Eto, tako se to nekada radilo, a želite li doznati više informacija o jelima koja su se nekada pripremala u varaždinskom kraju, nabavite Kuharicu raznovrsnih jela.

a.kučić/sjever.hr
09.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.