Now Reading:
Povodom Dana žena u Čakovcu otvorena tradicionalna izložba rukotvorina
Full Article 2 minutes read

Povodom Dana žena u Čakovcu otvorena tradicionalna izložba rukotvorina

Na Međunarodni dan žena u Čakovcu je otvorena tradicionalna izložba rukotvorina koju su i ove godine organizirale vrijedne članice Udruge žena za očuvanje tradicije i kulturne baštine “Zlatne ruke” iz Čakovca. Izložbom članice podsjećaju na vještine naših majki i baka, a buđenjem uspomena izradu rafiniranih ukrasnih predmeta iz davnina čuvaju od zaborava.

Otvorenju izložbe nazočili su župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, načelnik Općine Lendava Janez Magyar, kao i velik broj članova i gostiju. Stolovi prepuni ručnih radova i rukotvorina privlačili su poglede okupljenih, a brojni heklani stolnjaci, ukrasni predmeti i unikatni radovi prikazali su raznolikost i vrijednost Međimurja. Izložba je ove godine bila međunarodnog karaktera, s obzirom da su svoje ručne radove izložile i članice udruge Krožek iz Lendave.

Izložba je bila prilika da se dodijele priznanja, pa je tako priznanje za petogodišnji rad u Udruzi dobila Slavica Mošmondor, dok su za petnaestogodišnji rad u Udruzi nagrađene Marija Toplek i Verica Jančec na očuvaju bogate tradicije i baštine našeg Međimurja.

Župan Matija Posavec posjetio je izložbu Zlatnih ruku te je uz čestitke povodom Međunarodnog dana žena, članicama udruge zahvalio na doprinosu koji daju i neumornom radu u koji uključuju i mlade. Gradonačelnica Čakovca Ljerka Cividini također je članicama udruge poželjela još mnogo ideja i volje za nove akcije koje obogaćuju kulturnu ponudu grada.

Udruga žena za očuvanje tradicije i kulturne baštine “Zlatne ruke”, osnovana je prije 16 godina, te je od samog početka na njezinom čelu Ana Vrbanec, koja je u svojem govoru rekla kako je došlo vrijeme za promjene te najavila prepuštanje vodstva Udruge slijedeće godine.

Izložba se u zgradi Scheier može razgledati još u subotu od 9 do 17 sati.

sjever.hr

08.03.2024.

Input your search keywords and press Enter.