Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Vijesti

Proračun KZŽ povećan za 2,2 milijuna eura. Sredstva su namijenjena za otkup zemljišta, investicije u gospodarstvu, školstvo i povećanje plaća 

Autor: Ivana Belošević

U Poslovno-tehnološkom inkubatoru Krapinsko-zagorske županije u Krapini održana je 16. sjednica Županijske skupštine Krapinsko-zagorske županije.

Nakon aktualnoga sata i skraćenog zapisnika s 15. sjednice Županijske skupštine, prihvaćen je prijedlog prve izmjene i dopune proračuna Krapinsko – zagorske županije za 2024. godinu. Predloženi su ukupni prihodi i primici u iznosu od 199.587.430 eura, te rashodi i izdaci u iznosu od 199.587.430 eura, što je povećanje za 2.226.454 eura, odnosno 1,13 posto u odnosu na proračun Krapinsko-zagorske županije za 2024. godinu koji je iznosio 197.360.975 eura.

Ukupni prihodi i primici koji se odnose na županijski dio, predlažu se u iznosu od 63.987.950 eura, a rashodi i izdaci u iznosu od 63.987.950 eura, što je povećanje za 2.226.454 eura, odnosno 3,6 posto u odnosu na proračun Krapinsko-zagorske županije za 2024. godinu koji je iznosio 61.761.495 eura.

Župan Željko Kolar rekao je kako za ovo povećanje postoje konkretni razlozi.

- Prvo je da nismo uspjeli otkupiti sve zemljište koje smo planirali u 2023. godini zbog proceduralnih razloga, tako da smo ta sredstva prebacili u 2024., ali pošto smo planirali to obaviti u 2023., morali smo sada sve to rebalansirati i uravnotežiti. Govorimo o tri kupovine, ovdje kod poduzetničkog centra za zdravstveni HAP, drugo je zemljište u Hrašćini gdje nismo uspjeli kupiti zemljište od katoličke Crkve, jer oni imaju određenu proceduru koja traje, dok smo mi 11,5 metara kvadratnih od prijašnjih vlasnika uspješno kupili i treće zemljište je zemljište Emka-e koje još uvijek nije realizirano, pa smo morali i tu stavku prebaciti za ovu godinu – istaknuo je Kolar i dodao kako su tu još i investicije u gospodarstvu

- Investicije za povećanje standarda u Općoj bolnici Zabok, jer sam već puno puta napomenuo da ćemo i dalje financirati bolnicu iako više nije u našem vlasništvu, naša Ustavna tužba na Ustavnom sudu još uvijek traje, još nismo dobili konačnu odluku. Povećali smo plaće našim djelatnicima i djelatnicama za 15 posto i za razliku od uredbe Vlade koja je predvidjela da će u travnju biti povećanje plaće za ožujak, mi smo to napravili sada u 3. mjesecu za 2. mjesec i to je unutar tih 2,2 milijuna eura. Povećanje je nešto kroz decentralizirana sredstva, nešto kroz povećanje Europskih fondova koje smo povukli za određene projekte, a jedan dio je povećanje iz poreza na dohodak, s obzirom na to da će uz povećanje plaća rasti i naš prihod od poreza na dohodak – pojasnio je Kolar.

Odgovorio je i na pitanje novinara jesu li najveći dobitnici rebalansa proračuna obrazovne ustanove.

 - Osnovna škola Mače je u projektu Ministarstva znanosti i obrazovanja, u onih 60 škola koje su krenule u projekt cjelodnevne, jednosmjenske nastave i za njih su u Ministarstvu osigurana određena sredstva za uređenje škole i dodatne sadržaje. To je sada u postupku nabave i nije bilo realizirano u 2023. pa će biti u 2024. godini. Druga stvar je da smo kroz Centar kompetentnosti morali osigurati dodatna vlastita sredstva, a s obzirom na to da je sad riješena završna situacija, točno u lipu znamo kolika su vlastita sredstva Županije i za ovaj iznos koji je naznačen u rebalansu proračuna smo ga morali povećati u odnosu na ono što smo planirali u prvom proračunu – odgovorio je župan.

Oporbeni Vladimir Pleško iz redova HDZ-a kazao je kako su to sredstva poravnanja i neke sitne kozmetičke promjene.

- Mi smo bili suzdržani prilikom donošenja proračuna jer smo smatrali da nije sve tako bajno kako nam je župan u tom trenutku objašnjavao. Smatramo da će se prava situacija s proračunom vidjeti ove godine, kako će se realizirati i naplata sredstava od poreza i svega ostaloga i kako će biti otvarani svi ostali projekti i iskorištavanje sredstava svih projekata koji su planirani. Možda me malo smetaju te točkaste male izmjene. Ako se tako nastavi, onda ćemo imati praktički na svakoj sjednici izmjenu i dopunu proračuna, što nije svrsishodno – komentirao je Pleško proračun.

Na skupštini je prihvaćen i izvještaj o radu župana za razdoblje srpanj-prosinac 2023. godine.

Župan Kolar se osvrnuo na neke najznačajnije projekte u tom razdoblju.

- Vjerojatno je najznačajniji projekt koji smo završili Centar kompetentnosti u turizmu i ugostiteljstvu u Zaboku jer je riječ o investiciji većoj od 18 milijuna eura. Naša je srednja škola s 2200 kvadrata prešla na 5200 kvadrata najmodernijeg opremljenog prostora. Kad završimo sportsku dvoranu to će biti dodatnih 800 kvadrata, cjelodnevno učenje, Regionalni centar za sve županije sjeverozapadne Hrvatske. Suradnja s ostalim županija je izuzetno dobra, a kada završimo dvoranu započet će raditi i akademija za vanjske korisnike te će to biti sasvim nova usluga koju do sada nismo imali – naglasio je župan.

Drugo je Fond solidarnosti, gdje je Županija bila provedbeno tijelo za zagrebački potres.

- Kroz nas je išlo 55 milijuna eura investicija u komunalnu i prometnu infrastrukturu, što u sanaciju klizišta, što u sanaciju mostova i propusta. Oko 75 kilometara cesta, samo kroz zagrebački potres za naše županijske ceste. Tu je još oko 130 kilometara lokalnih cesta, a tome treba dodati i petrinjski potres te ćemo dobiti više od 300 kilometara asfaltiranih cesta – napomenuo je Kolar.

Dio iz Fonda solidarnosti išao je za izgradnju novih škola koje su stradale u potresu i morale su biti srušene.

 - Područna škola Laz Bistrički i Područna škola Putkovec. Laz Bistrički radi od početka godine, a Putkovec ćemo svečano otvoriti sljedeći četvrtak. Tu su i ulaganja u Specijalnu bolnicu za medicinsku rehabilitaciju Krapinske Toplice putem Fonda solidarnosti i NPOO-a, vrijedna desetak milijuna eura. Dio koji je vezan uz konstruktivnu i energetsku obnovu je u cijelosti gotov. Tu je, i kotlovnica, koja je već u funkciji, ali još je u fazi kada treba odraditi neke dodatne radove, a do kraja ožujka bit će tehnički pregled iza nju. Projekt će biti završen sukladno javnom pozivu i ugovoru koji imamo s Ministarstvom zdravstva, a to je 15. travnja ove godine – prokomentirao je župan Kolar.

Osvrnuo se i na 500 stipendija koje Krapinsko-zagorska županija daje za učenike i studente, a prednost imaju obrtnička i deficitarna zanimanja.

 - Sljedeća županija u Hrvatskoj koja je iza nas po broju stipendija ima ih duplo manje od nas. Smatram da smo kao Županija – prijatelj djece, plus Participativni proračun za djecu i za mlade, napravili iskorak kroz građanski odgoj, kroz školu i zajednicu i da imamo kontinuitet ulaganja u mlade ljude. Siguran sam da je to najbolje moguće ulaganje i da će nam se to itekako vratiti – naglasio je Kolar.

Evo, kako oporbeni Pleško iz redova HDZ-a gleda na rad župana.

- Župan je bio korektan, dobar ambasador između potreba Krapinsko-zagorske županije, jedinica lokalne samouprave i Vlade Republike Hrvatske. Moramo biti svjesni i priznati svi zajedno da 90 posto tih projekata ne bi bilo da nije bilo sredstava Europske unije i dislociranih sredstava Vlade Republike Hrvatske. Ako to govorimo na takav način, a obaveza župana i Županije je da sluša potrebe jedinica lokalne samouprave i potrebe institucija koje ima na svojem području, onda je i kroz opis radnog vremena i radnog zadatka svakog župana da to odradi. Uspjeh župana u svemu tome i njegov doprinos moram reći da je korektan jer mnoge značajne projekte koje su imale jedinice lokalne samouprave, škole i ustanove u našoj županiji je prihvatio i kroz pripremu dokumentacije, s jedinicama lokalne samouprave ili s institucijama. Zahvalimo Vladi Republike Hrvatske i Europskim fondovima. Zahvalimo i Županiji na tih 10 posto sredstava koje smo dobili od njih za sve te institucije i za sve te projekte – istaknuo je Pleško.

Oporba se dotaknula projekta aglomeracije Zabok –Zlatar i najviše žale načelnici i gradonačelnici kroz čija se područja izvode radovi. Župan Kolar je na tu temu rekao kako imaju troje, četvero stanovnika u županiji s područja grada Zaboka koji su imali primjedbe na samu trasu prolaska kroz njihovo zemljište.

- To je nekoliko puta analizirano prema informacijama koje imam ja, uredno je izdana građevinska dozvola, svi su potrebni papiri tu, struka je rekla da, nažalost, trasa jednostavno mora ići tuda, i to su one primjedbe za koje ja znam. Činjenica jest da dinamika nije onakva kakva bi trebala biti i kakva je predviđena ugovorom i da se prometnice koje su prekopane ne vraćaju u prvobitno stanje. Naglašavam da Krapinsko-zagorska županija nije investitor i nije vlasnik, ni suvlasnik Zagorskog vodovoda jer da je, na sva ova pitanja koja je gospodin Pleško postavio, bih ja znao odgovore, a i ne bi bilo takvo stanje kakvo je sada – kazao je Kolar i dodao kako će i dalje biti na raspolaganju Zagorskom vodovodu i Hrvatskim vodama jer one su investitori većeg dijela aglomeracije i drugostepensko tijelo.

- Itekako su dobro upućeni u svu ovu problematiku oko aglomeracija na području čitave Republike Hrvatske. Iz tog razloga nisam ni htio ulaziti u detalje, nego ćemo ih zatražiti od Zagorskog vodovoda i Hrvatskih voda pa ćemo na tematskoj sjednici, koja će biti održana između parlamentarnih izbora i izbora za EU parlament, staviti na jedan stol sve dionike ovog projekta i dobiti sve relevantne podatke – zaključio je župan Kolar.

Na skupštini su između ostalog podnesena godišnja izvješća o radu Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Područnog ureda Krapina, Policijske uprave krapinsko-zagorske, Savjeta mladih KZŽ, Poduzetničkog centra KZŽ, ZARA-e, Doma za žrtve nasilja u obitelji “Novi početak“, Antikorupcijskog povjerenstva, Povjerenstva za ravnopravnost spolova i slično. 

Prihvaćena je odluka o dodjeli priznanja Krapinsko-zagorske županije. Tako će plaketu za životno djelo dobiti Dragutin Kamenski. Plaketa za doprinos ugledu i promociji Krapinsko-zagorske županije u zemlji i svijetu dodijelit će se Zdravku Senčaru i Domu za odrasle osobe Lobor-Grad. Plaketu za iznimno postignuće u protekloj godini dobit će Codx Solutions d.o.o. Krapina, Služba za ginekologiju i porodništvo Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana. Povelju će za Dan Krapinsko-zagorske županije primiti Ivan Draganić, Irena Kušec Kovinčić, Ivan Drašković, Božidar Ivančić i Lovačko društvo Krapina.

i.belošević/sjever.hr 06.03.2024.

Podijeli članak:

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?