Now Reading:
Hrvatski grad na neslavnom vrhu Europske unije po zagađenosti zraka, evo kakvo je stanje na sjeveru Hrvatske
Full Article 2 minutes read

Hrvatski grad na neslavnom vrhu Europske unije po zagađenosti zraka, evo kakvo je stanje na sjeveru Hrvatske

Slavonski Brod ima najzagađeniji zrak u Europskoj uniji, pokazala je analiza Europske agencije za okoliš. Nebo iznad Slavonskog Broda prepuno je opasnih lebdećih čestica PM2,5. Samo ove zime, Brod je 11 puta bio u ljubičastom, što je najveća razina zagađenja, govore u Udruzi građana koja se zalaže za čist zrak.

– Prošle godine Slavonski Brod je završio na neslavnom prvom mjestu među gradovima u Europskoj uniji. Iza nas je ostavljen Nowy Sącz iz Poljske, koji je bio dotadašnji šampion – objasnio je Petar Tot-Đerđ, v.d. predsjednika Udruge Eko-Integral, u razgovoru za Dnevnik Nove TV.

Problem bi vjerojatno davno prije bio riješen, ali u ovom slučaju zagađenost dolazi preko rijeke Save, iz Bosanskog Broda i tamošnje velike rafinerije. No, nije samo rafinerija sporna, za koju se ionako govori da u posljednje vrijeme više ne radi nego što je u funkciji.

– Pretpostavka je da iz BiH dolazi 40 posto onečišćenja, a drugi veliki faktor je neposredna blizina autoceste. Na to ne možemo utjecati. To je promet koji je u ingerenciji države. To su prekogranična zagađenja, koja su opet u ingerenciji države – rekao je Mirko Duspara gradonačelnik Slavonskog Broda.

A kako je stanje na sjeveru Hrvatske? Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja na svojem servisu nudi mogućnost praćenja razine kvalitete zraka u cijeloj Hrvatskoj.

Mjerne stanice pokazuju da je današnja kvaliteta zraka uglavnom dobra i prihvatljiva. Iznimka su tek pojedine lokacije u i oko Zagreba, ali i u Koprivnici, koja danas na svoje dvije mjerne stanice ima lošu kvalitetu zraka.

Za razliku od Koprivnice, u Varaždinu je danas dobra kvaliteta zraka, dok mjerna stanica u Desiniću pokazuje prihvatljivu razinu.

Današnji rezultati nisu iznimka već zapravo pravilo. Sjeverni dio Hrvatske nema pretjeranih problema sa zagađenošću zraka, što zbog izostanka teške industrije, što zbog kvalitetne cestovne infrastrukture. Iznimka su tek Koprivnica zbog velikih industrijskih kompleksa koje čine Podravka i Belupo, te očekivano Zagreb, zbog iznimno gustog gradskog prometa.

Problem s lošom ili vrlo lošom kvalitetom zraka još muči Kutinu, Sisak i Osijek u kontinentalnom dijelu Hrvatske te Pulu, kao jedinu lokacija na Jadranu. Uz more kvaliteta zraka je uglavnom dobre ili prihvatljive kvalitete.

Foto: ilustracija
sjever.hr/dnevnik.hr
16.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.