Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Zagorje

Krapinsko-zagorska županija za rad Sportske zajednice i Županijskog školskog sportskog saveza osigurala nešto više od 243 tisuće eura

Autor: Ivana Belošević
Krapinsko-zagorska županija za rad Sportske zajednice i Županijskog školskog sportskog saveza osigurala nešto više od 243 tisuće eura

Krapinsko-zagorski župan Željko Kolar je potpisao ugovor sa Sportskom zajednicom Krapinsko-zagorske županije i Županijskim školskim sportskim savezom o izravnoj dodjeli financijskih sredstava za ostvarivanje Javnih potreba u sportu u 2024. godini.

Zamjenica župana Jasna Petek rekla je da program javnih potreba u sportu prati potrebe djece i mladeži, provođenje dijela programa tjelesne i zdravstvene kulture djece i mladeži i ono što je vrlo važno, djelovanje sportskih udruga i zajednica sportskih udruga u našoj Županiji.

- Programe su nam predložile dvije institucije, Sportska zajednica Krapinsko-zagorske županije i Županijski školski sportski savez te za te programe Županija osigurava financijska sredstva u proračunu u iznosu 243.090 eura. Programom je obuhvaćeno financiranje osnovnih uvjeta za sport i rekreaciju, aktivnosti članica Zajednice, sportske manifestacije, troškovi rada Zajednice te potpora naše Županije sportašima za postignute značajne rezultate, ali i za kupnju opreme ili organizaciju prijevoza – istaknula je Petek i dodala kako će se za Sportsku zajednicu izdvojiti 190.000 eura, a za Županijski školski sportski savez 53.090 eura.

- Važno je napomenuti da Sportska zajednica u svojem sastavu ima 151 udrugu u kojima djeluje nešto malo manje od 5000 sportaša u sustavu natjecanja i nešto malo manje od 2000 rekreativaca. Dok Županijski školski sportski savez ima vrlo veliku lepezu različitih aktivnosti među kojima je organizacija i provođenje školskih natjecanja i prvenstava u različitim sportovima, ali i programe Univerzalne sportske škole, vježbaonice, programe škole plivanja i druge programe kojima se potiče zdrav način života kao i volonterstvo. Zanimljiva je aktivnost pod nazivom "Fotograf novinar" koja popularizira školski sport među učenicima – pojasnila je zamjenica župana.

Župan Željko Kolar je kazao kako je sport važan za zdravo življenje i odgajanje djece.

- Nikada nije bilo toliko novih tehnologija kao što je danas, nema djeteta koje nema mobitel, laptop ili tablet. Djeca sjede za istim stolom, ali ne razgovaraju, nego se dopisuju s porukama, a napraviti takve programe koji su primamljivi djeci da ih izvuče iz tog svijeta novih tehnologija i da izađu na sportska borilišta, vjerom u sebe, razvijanjem sportskog duha i timskog rada, je nenadoknadivo – naglasio je Kolar.

Prije par tjedana imali smo proglašenje najboljih sportaša i moglo se vidjeti koliko je široka lepeza sportova kojima se bave Zagorke i Zagorci i koje sve fantastične rezultate postižu.

- Osim što financiramo Sportsku zajednicu, Županija puno ulaže u izgradnju infrastrukture, a prije svega mislim na školske sportske dvorane i sve smo svoje znanje i energiju još prije tri godine usmjerili za izradu projektne dokumentacije za NPOO. Imali smo gotovo osam projekata, građevinskih dozvola za sportske dvorane, međutim onda je Ministarstvo znanosti i obrazovanja prije raspisivanja javnog poziva promijenilo pedagoški standard i morali smo ići u reviziju svih projekata. To smo napravili i sve je u Ministarstvu na davanju suglasnosti, no sigurno je da ćemo u narednih dvije do tri godine izgraditi minimalno devet novih sportskih dvorana na području županije – napomenuo je župan i dodao kako vjeruje da će s ovim investicijskim ciklusom pomoći sportašicama i sportašima da se mogu bolje pripremati, a rekreativcima da mogu u zimskim mjesecima koristiti te sportske dvorane, dok će  srednjoškolci imati sjajne uvjete za tjelesni odgoj.

Predsjednik Sportske zajednice KZŽ Tihomir Vančina rekao je kako Športska zajednica Krapinsko-zagorske županije djeluje 25 godina.

Najvažnije je da naši sportaši na području Krapinsko-zagorske županije i šire, prije svega, promoviraju nas, zdrav život, sport, Krapinsko-zagorsku županiju, općine i gradove unutar županije, u Hrvatskoj i šire. Prije svega, moram zahvaliti županu na dodijeli sredstava od 190 tisuća eura i moram priznati da od kad sam ja postao predsjednik Športske zajednice, od prije 5 ili 6 godina, mi smo rasli s budžetom od 40 posto – kazao je Vančina.

2023. godine javili su se na natječaj Ministarstva sporta i turizma za dodjelu sredstava za financiranje mladih do 18 godina. Financiranje do 85 posto od strane države i 15 posto je Krapinsko-zagorska županija osigurala kroz Športsku zajednicu, tako da udruge i sportski klubovi ne moraju sufinancirati taj natječaj.

- Tako budžet za 2024. Športske zajednice je narastao na 350 tisuća eura, to je skoro dupli budžet. Županija puno ulaže u sport, prvenstveno u infrastrukturu, jer bez nje nema sigurnog razvoja sporta. Nadam se da ćemo svi skupa, uključivši Županiju i sve koji rade u sportu doprinijeti da osiguramo normalne uvjete, normalne trenere i sve skupa što je potrebno da bi sport išao naprijed – pojasnio je Vančina.

Predsjednik Županijskog školskog sportskog saveza Siniša Kuhta rekao je kako se kroz školski sport djecu trude usmjeriti da žive taj sport i da usvoje zdrave navike kako bi danas, sutra bili uspješniji i zdraviji.

 - Kroz projekt školskih natjecanja osnovnih i srednjih škola prođe 3500 učenika u županiji, kroz projekt Univerzalne sportske škole u 17 škola okupljamo 330 učenika, kroz vježbaonice u 17 škola sveukupno 350 učenika, projekt „Vrti zdravi film“, kroz koji djecu osvješćujemo o zdravoj prehrani provodimo u 16 škola i okupljamo ukupno 500 učenika, projekt „Obuka neplivača, kroz Hrvatska pliva“, okupljamo 700 djece, gdje djecu 3. i 4. razreda učimo da usvoje osnovne plivačke vještine – zaključio je Kuhta i zahvalio Županiji na potpori.

i.belošević/sjever.hr 13.02.2024.

Podijeli članak:

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?