Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Zagorje

Župan Kolar s ministrom Bačićem obišao dvorac Stubički Golubovec. Osigurat će se još dodatnih 5 milijuna eura, kako bi cijeli taj projekt bio dovršen

Autor: Ivana Belošević
Župan Kolar s ministrom Bačićem obišao dvorac Stubički Golubovec. Osigurat će se još dodatnih 5 milijuna eura, kako bi cijeli taj projekt bio dovršen

U posjetu Krapinsko-zagorskoj županiji je potpredsjednik Vlade Republike Hrvatske i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

U Poslovno-tehnološkom inkubatoru u Krapini održati sastanak sa županom Željkom Kolarom na kojem će potpisati Odluku o primopredaji predmeta državne imovine na daljnje upravljanje i rješavanje Krapinsko-zagorskoj županiji, sukladno novom Zakonu o upravljanju i raspolaganju nekretninama i pokretninama u vlasništvu Republike Hrvatske.

Prije samog sastanka, potpredsjednik Vlade RH i ministar Bačić, župan Kolar s gradonačelnikom Donje Stubice Nikolom Gospočićem obišli su i Dvorac Stubički Golubovec.

Gradonačelnik Gospočić prilikom obilaska dvorca je rekao kako je konstrukcijska obnova gotova, a sada kreće i cjelovita.

- U nekom doglednom periodu to će biti jedan zanimljiv projekt zanimljivog imena ZEZ centar. Krećemo u formiranje našeg ZEZ centra ili Znanstvenog edukativno-zabavnog centra, koji će promovirati znanost i naše znanstvenike kroz povijest, na jedan zanimljiv, novi i drugačiji način, koji će sigurno pobuditi vrlo veliki interes za cijelu populaciju naših učenika koje očekujemo u našem Znanstvenom centru – naglasio je Gospočić i osvrnuo se na vrijednost radova.

- Financijska vrijednost konstruktivne obnove je oko 5 milijuna eura, a financijska sredstva za cjelovitu obnovu su preko 9 milijuna eura. S time da je grad, kao korisnik ITU mehanizma Grada Zagreba, osigurao zajedno s Krapinsko-zagorskom županijom još 7,7 milijuna eura za pomoćnu zgradu koja će se usporedno graditi s cjelovitom obnovom našeg dvorca – pojasnio je gradonačelnik Donje Stubice.

Utvrđeno je da dvorac nema temelje ispod podruma tako da je to bio veliki izazov za projektante i izvođače radova, tako da je ispod samog podruma ugrađeno oko 500 potpornih stupova.

- Ugradit ćemo povijesni i moderni dio zajedno s našim konzervacijskim odjelom, sve freske i boje su sačuvane i rezultat bi trebao biti zajednička priča povijesnog i modernog – napomenuo je Gospočić.

Župan Kolar je kazao kako s Ministarstvom znanosti i obrazovanja rade priču za terensku nastavu, učenicima iz čitave Hrvatske treba biti omogućeno da dođu ovdje na ovakav prostor jer je Hrvatska jedina zemlja koja nema svoj znanstveno-edukacijski centar.

- Mi smo još dodali ovo zabavno, upravo zbog toga da djeci na jedan primjereni način dočaramo znanost i da se u krajnjoj liniji netko od njih s tim bavi i u budućnosti. Mi smo čitavo vrijeme u suradnji s institutom Ruđer Bošković, sa Znanstvenim centrom u Amsterdamu, te sa Znanstvenim centrom u Varšavi. Ovo je vrlo zahtjevno što se tiče i samog projektiranja i izvođenja radova i sam koncept je vrlo zahtjevan, ali vjerujem da smo napravili odličan posao – naglasio je Kolar i dodao kako sljedeći tjedan van izlazi javno savjetovanje za natječaj, a nakon toga slijedi otvoreni postupak javne nabave. 

- Očekujemo da nam treba 40 do 50 dana da napravimo pregled i ocjenu i ja vjerujem da ćemo u lipnju ovdje imati ponovno gradilište. Dio ćemo financirati kroz naš proračun, kroz državni proračun i nešto kroz EU fondove i vjerujem da je ovaj rok za završetak realan i da ćemo do 2026. godine otvoriti ovaj objekt. Tu je i uređenje okoliša i hortikulture koji su u kompletnom projektu i predviđeni – rekao je župan Kolar.

Struktura vlasništva je čista, pola je vlasnik Vlada Republike Hrvatske, dok su druge polovice vlasnici Grad Donja Stubica i Krapinsko-zagorska županija.

- Mi smo tu drugu polovicu kupili u stečajnom postupku. Određena je suglasnost za dozvole, za raspisivanje natječaja i sve trebamo dobiti od nadležnog ministarstva. Nadležno ministarstvo je tu brzo i efikasno i vrlo dobro surađujemo oko ovog projekta i siguran sam da će to biti i sljedećeg tjedna kad im pošaljemo novi zahtjev za potpis – zaključio je župan.

Ministar Bačić tom je prilikom rekao kako je ovo jedan od brojnih projekata čiju su obnovu izvorno pokrenuli kroz Fond solidarnosti, a onda će cjelovitu obnovu nastaviti iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

- Završetak obnove i uređenja slijedi kroz ITU mehanizam, gdje će Grad Donja Stubica, zajedno s Gradom Zagrebom osigurati još dodatnih, oko 5 milijuna eura, kako bi cijeli taj projekt bio dovršen. Danas smo vidjeli da je završena konstrukcijska obnova, kreće javna nabava za cjelovitu obnovu i uvjeren sam da ćemo u rokovima koji su predviđeni iz NPOO-a u cijelosti završiti ovaj dvorac – istaknuo je Bačić.

i.belošević/sjever.hr 12.02.2024.

Podijeli članak:

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?