Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Zagorje

Župan Kolar: Centralizacija bolnica je čista politička odluka, to je valjda svakome jasno!

Autor: Alenka Kučić
Župan Kolar: Centralizacija bolnica je čista politička odluka, to je valjda svakome jasno!

S prvim danom ove godine sve županijske i opće bolnice postale su vlasništvo države i iako je većina lokalnih samouprava prihvatila novi Zakon o zdravstvenoj zaštiti kojim se omogućava ova tranzicija, Krapinsko-zagorska županija je među onima koji su za tu odredbu izmijenjenog zakona tražili ocjenu ustavnosti.

–To je štetno i loše, i kratkoročno i dugoročno po našem razmišljanju i, nažalost, vrijeme će pokazati da sam bio u pravu – izjavio je nedavno župan Željko Kolar, a o centralizaciji bolnica razgovaralo se i u ponedjeljak, kada je u Zagorje stigao potpredsjednik Vlade RH i ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić.

Naime, nakon što je potpisao odluke o primopredaji predmeta državne imovine, Bačić je odgovarao na novinarska pitanja, a jedno od njih bilo je vezano uz činjenicu da je od 1. siječnja upravljanje županijskim bolnicama preuzela država.

-Stav Vlade i resornog ministarstva je bio da će se , s obzirom da postoje brojni gubici i nedorečenosti u takvom sustavu, upravljanjem s jednog mjesta kvalitetnije upravljati. Prvenstveno je svrha i cilj te reforme kvalitetnije i bolje upravljanje cjelokupnim sustavom zdravstva u Republici Hrvatskoj - rekao je Bačić.

"Limit bolnica sada je 700 tisuća eura viši"

Župan Kolar pak je istaknuo da je Krapinsko-zagorska županija u prosincu prošle godine upravljala bolnicom s 2 milijuna i 300.000 eura limita, a od 1. siječnja limit je 3 milijuna eura, dakle čak 700 tisuća eura viši.

-Prema tome, Vladi je bilo jasno da s tim limitom koji je doznačen bolnicama one ne mogu poslovati pozitivno. Drugo je pitanje sustava, a ne upravljača i ja sam rekao, ako Vlada stvori dobar sustav, onda sam siguran da ćemo bolje upravljati svaki svojom županijskom bolnicom, nego što će to raditi resorno Ministarstvo direktno iz Zagreba - kazao je Kolar.

Dodao je da Bačićevo objašnjenje „jednostavno ne drži vodu” te da smatra da kada je Vlada branila takav zakon, nisu imali niti jedan čvrst argument koji bi se mogao braniti, osim da će se centralizacijom bolje upravljati.

-Mi smo preuzeli građevinske dozvole brže i učinkovitije, Vlada je prepoznala poslove ureda državne uprave, a mi smo brži i učinkovitiji. Preuzet ćemo predmete, bit ćemo brži i učinkovitiji i da smanjimo liste neriješenih predmeta, što se događa posebno u zdravstvu. Prema tome, to je čista politička odluka, to je valjda svakome jasno – ustvrdio je Kolar.

a.kučić/sjever.hr
12.02.2024.

Podijeli članak:

/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?