Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Događanja

Kreće fašničko ludilo i na sjeveru Hrvatske: Maskirajte se, dođite na neku od povorki i dobro se zabavite

Autor: Ivana Belošević
Kreće fašničko ludilo i na sjeveru Hrvatske: Maskirajte se, dođite na neku od povorki i dobro se zabavite

Veselo je doba u godini, kada svi bar na jedan dan zaborave stvarne probleme. To je vrijeme fašnika ili maškara, kad se organiziraju različite maskirane povorke koje zabavljaju ljude. Uz to organizirani su i bogati zabavni sadržaji uz glazbu i ples, a tu su i nezaobilazne krafne, čaj i kuhano vino.

Krapinsko-zagorska županija

Loborski fašinjek ima najdužu tradiciju održavanja u Krapinsko-zagorskoj županiji. Održat će se u subotu, 10. veljače, a program će početi u 9.30 okupljanjem sudionika u centru Lobora, a pola sata kasnije maskirana će povorka krenuti prema Loborgradu te nastaviti svoj put prema Velikoj Petrovagorskoj, Petrovoj Gori, Vojnovcu i natrag prema centru Lobora, gdje će u 14.45 početi zagrijavanje uz Udrugu vinara. Tu će biti i nastup Loborskih mažoretkinja i prikaz Loborske svadbe, te nakon toga spaljivanje fašnika. U 16 sati veselica će se nastaviti u Društvenom domu u Loboru.

U Krapinskim Toplicama je povorka i fešta pod maskama organizirana u Selnom. Povorka traktorima okuplja se u 9 sati, ispred Društvenog doma Selno i ide prema Klokovcu, Krapinskim Toplica, Jurjevcu i Jalšjama i do 18 sati se vraća u Selno gdje je organizirana zabava.

U Klanjcu je u subotu organiziran Dječji  fašnik. Iz Grada Klanjca, uz njihove vrtićke grupe pozivaju i svu ostalu djecu predškolske i školske dobi da se maskiraju i dođu veseliti s njima.

Veseli fašnik počinje u 15 sati na Trg Antuna Mihanovića.

U Mariji Bistrici se u subotu organizira jubilarni 30. Bistrički fašinek. U povorci od OŠ Marija Bistrica u 11.15 sati, uz pratnju Limene glazbe KUD-a ”Lovro Ježek” Marija Bistrica, krenut će Zlatarbistričke mažoretkinje, Učenici OŠ Marija Bistrica i Djeca Dječjeg vrtića ”Pušlek”. U 11.30 sati na središnjem bistričkom trgu uslijedit će i njihovi nastupi i predstavljanje maski, a po njihovom završetku, na rasporedu je i predstava za djecu  "Čarobni trikovi balonima".

U Krapini je fašnička povorka organizirana u Mihaljekovom jarku, u nedjelju, 11. veljače, a program počinje u 14.30 sati. Predviđena je i nagrada za najstariju i najmlađu maskiranu osobu.

U Đurmancu će fašnička povorka biti također u nedjelju, a tradicionalna povorka traktorima kreće u  10 sati od Područne škole Hromec i proći će dijelom općine, a završava u 15 sati na starom igralištu u centru Đurmanca.

U Kumrovcu je također, organiziran Dječji mali fašnik i to u nedjelju, na prostoru Muzeja Staro Selo, ispred kuće Josipa Broza Tita s početkom u 15 sati. Zabava pod maskama je zagarantirana.

Pregrački fašnik bit će u nedjelju, a svi maskirani sudionici okupit  se od 14:30 sati kod zgrade DVD-a Pregrada te će u veseloj povorci prošetati do Trga Gospe Kunagorske i tamo se u 15 sati sa središnje gradske pozornice predstaviti publici. Na kraju predstavljanja stručni fašnički žiri odabrat će najbolje maske i nagraditi ih bogatim nagradama, a nakon podjele nagrada planiran je mali domjenak.

Fašnik u Svetom Križu Začretju bit će u nedjelju, a povorka kreće ispred restorana Dunav prema središnjem trgu. Svi prisutni će se dobro zabaviti, a za najbolje maske su osigurane i vrijedne nagrade. 

Maškare u Konjščini zavladat će u utorak, 13. veljače u 10 sati ispred zgrade Općine. Sudionici su DV Konjščina i OŠ Konjščina, a odabrat će se i najbolja pojedinačna i grupna maska.

U Zlataru je pripremljen Dječji fašnik, i to u utorak, 13. veljače od 16 sati u Zlatarskom parku. Od 17.30 bit će proglašenje najbolje maske i dodjela nagrada.

Varaždinska županija

Fašnik u Cestici održat će se u petak, 9. veljače, a program započinje u 15 sati okupljanjem kod Crkve Uzvišenja Sv.Križa u Radovcu. Povorka kreće u 15:30 sati kroz Križovljan Radovečki do zgrade Općine Cestica gdje će se održati središnji događaj i predstavljanje maskiranih grupa. Nakon toga slijedi velika fešta u školskoj sportskoj dvorani uz bend.

U Ludbregu je tradicija fašnjaka višestoljetna, a kontinuirano se održava više od stoljeća i pol. Fašničke maske, povorka, šale i odvijat će sena središnjem gradskom trgu Centra svijeta u subotu, 10. veljače. Program počinje već u 10 sati.

U Novom Marofu djeca preuzimaju vlast ove subote. U 10 sati fašnička kolona sastavljena od 15 skupina formirat će se kod Dječjeg vrtića Novi Marof, od kuda kreće Zagorskom ulicom do Trga hrvatske državnosti na kojem će se održati završno predstavljanje.

U nedjelju, 11. veljače povorka je organizirana i maškare će zavladati Velikim Bukovcem, gdje povorka kreće u 14 sati iz centra mjesta, a pratit će je limena glazba. Nakon povorke će sve sudionike ispred društvenog doma dočekati ukusne krafne i piće.

U Lepoglavi će se u nedjelju održati dječji fašnik. Program će započeti u 13:30 sati ispred Doma zdravlja okupljanjem sudionika povorke, a dječja fašnička povorka će krenuti u 14 sati.

Vesele maškare proći će Ulicom hrvatskih pavlina kroz centar do terase restorana Ivančica gdje će se maskirane skupine predstaviti građanima i izvesti prigodni program.

Međimurska županija           

U Čakovcu će se u petak u 16 sati održati povorka jasličke skupine koja će prošetati od Uprave Grada do Trga Republike. U subotu u 10 sati počinje Dječji fašnik, a Tradicijski fašnik kreće u nedjelju u 15 sati, nakon čega slijedi proglašenje najbolje maskirane grupe. Nakon toga na redu je fašnička fešta „Med maskama”, a okupljene će zabavljati i tamburaški sastav. 

U Murskom Središću će se Serjojnski fašnik održati u subotu, 10. veljače, uz finale s velikom zabavom u sportskoj dvorani u Murskom Središću. Na Serjojnskom fašniku tradicionalno se darivaju najbolje fašničke skupine.

Mali fašnik započinje u 13.30 kod Promenade i kreće prema zgradi Gradske uprave gdje će se prezentirati maske. Veliki fašnik skuplja se ispred ljetne pozornice na Šetnici svete Barbare u 15 sati. Nakon kratkog programa primopredaje ključeva grada slijedi spaljivanje krivca i polazak prema sportskoj dvorani. Tamo posjetitelje čeka glazba i gastro ponuda. Planirano je i proglašenje najboljih skupina te individualnih maski.

Fašnik u Prelogu organizira je u nedjelju, 11. veljače u 14 sati okupljanjem na Trgu Slobode kod Doma kulture Grada Preloga, a nastavlja se fašničkom povorkom ulicama Preloga.

Nakon fašničke povorke skupine će se predstaviti na Trgu Slobode ispred Doma kulture. Vrhunac manifestacije bit će suđenje Fašnjaku.

U općini Donji Kraljevec velika fašnička zabava će se održati 10. veljače na ulicama Hodošana. Početak povorke je u 14 sati s prostora trokuta na ulazu u Hodošan, na cesti Donji Kraljevec – Hodošan.

Zabok

FOTO: Arhiva

sjever.hr 09.02.2024.

Podijeli članak:

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?