Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Varaždinska regija

Gradu Lepoglavi tvrtka Holcim daruje pametni modul – Škvarić: Ulažemo u ekologiju i energetsku učinkovitost, a u tome nas prate kvalitetni partneri

Autor: Alenka Kučić
Gradu Lepoglavi tvrtka Holcim daruje pametni modul – Škvarić: Ulažemo u ekologiju i energetsku učinkovitost, a u tome nas prate kvalitetni partneri

Grad Lepoglava, temeljem Strategije razvoja grada ka zelenoj i energetski učinkovitoj lokalnoj zajednici, gradi eko sustav kojim će ostvariti značajne uštede energenata s ciljem kvalitetnijeg života za sve stanovnike. U tom smjeru provodi se projekt „Pametna i održiva rješenja – Grad Lepoglava“ kojim se nadzire i kontrolira potrošnja energenata.

S obzirom da je Grad za projekt dobio djelomično sufinanciranje od strane Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost u 60-postotnom iznosu, uputili su zahtjev za donaciju prema Holcimu (Hrvatska) d.o.o. za namjensku nabavu pametnog komunikacijskog modula za nadzor i kontrolu potrošnje energenata u Gradu Lepoglava.

Zahtjev je prihvaćen te je u četvrtak potpisan ugovor, a gradonačelnik Marijan Škvarić rekao je da kao prvi čovjek Grada mora voditi politiku sa sadržajem.

-Prije svega govorim o tome da razvoj grada temeljimo na razvoju gospodarstva, komunalne infrastrukture i zadovoljavanju javnih potreba. To radimo koristeći sve resurse koje Grad Lepoglava ima, naravno, koristeći fondove Europske unije - rekao je Škvarić te istaknuo kako mu je posebno drago da u kontekstu tih programa koje imaju, imaju i kvalitetne partnere.

-U Lepoglavi imamo društveno odgovorno kompaniju - Holcim koji nas u ovim svim segmentima također prati. Kada govorimo o gospodarstvu, to je zapošljavanje novih ljudi te istovremeno stvaranje novih vrijednosti, što itekako doprinosi razvoju gospodarstva - rekao je gradonačelnik te dodao kako je suradnja s udrugama, civilnim društvima, dječjim vrtićima itekako dobrodošla i kvalitetna.

-Danas smo potpisali sporazum o sufinanciranju još jednog projekta. Dobit ćemo 20 modula koja smo ugradili u upravljačke objekte za javnu rasvjetu gdje ćemo dobiti jednu veliku uštedu u električnoj energiji, ali naravno i ekspeditivnost uređivanja i sanacije infrastrukture će biti puno kvalitetnija i bolja. Gledamo da ulažemo u ekologiju, energetsku učinkovitost, to je na neki način naša budućnost. Kada imamo kvalitetnog partnera, to je onda još jednostavnije i kvalitetnije – rekao je Škvarić.

Vrijednost ugovora u tom dijelu donacije je oko 13 tisuća eura, ali projekt će koštati još više kada se završi, budući da se sve treba montirati, potom i testirati te nabaviti još jedan dio softvera.

-Projekt smo već započeli te vjerujem da će sve biti gotovo za kakva dva tjedna. Mi vam to brzo radimo - poručio je gradonačelnik Škvarić.

Julija Škoro, direktorica održivosti u Holcimu istaknula je da im je drago što su mogli pomoći Gradu Lepoglavi.

-Projekt je usmjeren uštedi energije, a to je nešto s čime se Holcim u svojim proizvodni pogonima bavi već dugo godina i zbog toga je tema ove donacije povezana s našim vrijednostima. Smatramo da je najkvalitetniji pristup neke tvrtke u lokalnoj zajednici koju može imati da donacije uklopi u svoju poslovnu strategiju – izjavila je Škoro.

S njom se složio direktor Agregata i mineralne sirovine Hrvoje Jakupak.

-Kamenolom Očura je jedna od naših šest lokacija u Hrvatskoj gdje se bavimo proizvodnjom i eksploatacijom mineralne sirovine. Čast nam je i zadovoljstvo što smo mogli pomoći jedinici lokalne zajednice. Naša je ideja da ovdje živimo i rastemo zajedno sa žiteljima te da u okvirima svojih mogućnosti budemo ovdje prisutni – rekao je Jakupak.

Vrijedi istaknuti i da je pametni modul kompatibilan s ostatkom eko sustava koji se gradi sukladno projektu te će zaokružiti cjelokupni projekt i pridonijeti razvoju grada Lepoglave prema energetski učinkovitom i ekološki održivom.

a.kučić/sjever.hr
08.02.2024.

Podijeli članak:

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?