Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Hrvatska i svijet

Za pet zanimanja u Hrvatskoj vlada rekordna potražnja, programeri bilježe najveći pad na listi najtraženijih

Autor: Robert Peharda
Za pet zanimanja u Hrvatskoj vlada rekordna potražnja, programeri bilježe najveći pad na listi najtraženijih

Želite li posao na radnim mjestima prodavača, kuhara, skladištara, knjigovođe ili konobara, ne biste trebali biti dugo u potrazi. Naime, kako piše poslovni.hr, riječ je najtraženijim zanimanjima u siječnju. Ista je situacija bila i u siječnju 2023. godine s jedinom razlikom da se potražnja za skladištarima popela s petog na treće mjesto. Pritom, najveći pozitivan doprinos stopi rasta broja oglasa imala su zanimanja skladištara i inženjera strojarstva, dok su najveći negativan doprinos dali konobari i inženjeri građevine.

Na ljestvici najtraženijih zanimanja u godinu dana najviše su se spustili programeri i teleoperateri, čak za sedam mjesta, a najviše popeli ekonomisti, također za sedam mjesta, podaci su koje je iznio Ekonomski institut Zagreb.

U odnosu na siječanj 2023. godine, značajnije se povećao udio oglasa u kojima se tražila srednja stručna sprema, sa 60,3 na 62,4 posto. Udio oglasa za nekvalificiranom radnom snagom pao je s 15,5 na 12,9 posto, dok je udio visoke stručne spreme ostao gotovo nepromijenjen.

U siječnju se zadržao trend povećanja udjela oglasa u kojima se nudi ugovor na neodređeno, s 46 na 53,2 posto, dok se udio oglasa u kojima se nudio ugovor na određeno značajno smanjio, s 46,8 na 40,7 posto.

Broj oglasa porastao je u istočnoj Hrvatskoj i južnom Jadranu, dok su sjeverni Jadran i središnja Hrvatska imali negativan doprinos od čak 5,4 postotna boda. Istočna Hrvatska zabilježila je godišnju stopu rasta od 26,7 posto, a najviše su se putem oglasa tražili učitelji, prodavači i knjigovođe, izvijestili su iz EIZ-a.

Foto: ilustracija
sjever.hr/poslovni.hr
05.02.2024.

Podijeli članak:

Povezani članci

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?