Now Reading:
SIGURNOST U PROMETU U Zlatar Bistrici otvorena 3. izložba dječjih radova
Full Article 5 minutes read

SIGURNOST U PROMETU U Zlatar Bistrici otvorena 3. izložba dječjih radova

I ove godine Općina Zlatar Bistrica nastavila je dobru suradnju s Policijskom postajom Zlatar Bistrica te su nakon dvije godine ponovno zajedničkim snagama okupili djecu u školskoj sportskoj dvorani i organizirali 3. izložbu dječjih radova na temu „Sigurno u prometu”.

Ove godine suradnja se proširila i na područje Policijske postaje Donja Stubica koja se također uključila kao treći suorganizator događanja, koje je okupilo škole i vrtiće s područja 13 općina i gradova s područja nadležnosti obje policijske postaje, a akciju podržava i Krapinsko-zagorska županija.

Cilj je podići svijest o nužnosti poštivanja prometnih propisa, posebice vezano uz zaštitu djece kao najranjivije skupine u prometu, kako bi se nastavili dobri rezultati s područja nadležnosti PP Zlatar Bistrica ostvarene lani, kada nije bilo ni jedne smrtno stradale osobe u prometu.

Načelnica Zlatar Bistrice, Vesna Mikulec, istaknula je da je glavni cilj ove izložbe ukazati na važnost poštivanja prometnih znakova, posebno vezano uz dječju dob, djecu i mlade.

-Naš suorganizator, Policijska postaja Zlatar Bistrica s kojom surađujemo svake godine od prvog dana, uvijek nam je pri ruci, a sada im se pridružila Policijska postaja Donja Stubica, dok je glavni pokrovitelj Krapinsko zagorska županija. Na neki način ćemo kroz ovaj izričaj djece pokazati koliko djeca znaju o prometu, a ima jako zanimljivih radova i vidjet ćete što sve djeca znaju. Ono što se meni jako sviđa je da na nekim plakatima piše „Radosni smo kad nam dođe policija“ – rekla je Mikulec.

Istaknula je važnost edukacije o prometu za osnovnoškolce, budući da je osnovna škola uz najprometniju Ulicu Vladimira Nazora.

-Kada sam došla na mjesto načelnice, to je bio problem broj jedan – na koji način zaštiti djecu od brzine prometa, naučiti ih poštivanju prometnih znakova, tako da smo odmah uključili Policijsku postaju Zlatar Bistrica i izradili prometne elaborate te premjestili glavni ulaz na sporedni ulaz, što je donijelo dobre rezultate. Usporili smo i promet. Sada idemo ulicu po ulicu i mogu reći da je Zlatar Bistrica sada sigurno mjesto u prometu, ali treba poštivati prometne znakove i treba ići od dječjih vrtića, osnovne škole, što radi naša policijska postaja. Djeca su zadovoljna, a naši policajci na njihov profesionalan način pokušavaju svaki puta ukazati na probleme koji se mogu javiti, na ono što djeca zaborave kad se igraju ulicom, kad idu preko pješačkog prijelaza – kazala je načelnica Mikulce.

Okupljenima se uime župana Željka Kolara obratila Sandra Mičin, savjetnica za promet u Upravnom odjelu za gospodarstvo, poljoprivredu, turizam, promet i komunalnu infrastrukturu KZŽ.

-Jako smo zadovoljni što smo uspjeli zajedno s vama organizirati ovu edukativnu akciju treću godinu zaredom. Budući da u Županiji imamo Odbor za promet, razgovarali smo o tome da preko Odbora će ići ova edukacija, da je probamo proširiti po drugim školama i dječjim vrtićima jer smatramo da je promet žila kucavica, da treba upućivati roditelje i djecu kako djeca trebaju sjediti u autu, a kasnije krenuti u vrtić ili školu. Imate punu podršku Krapinsko-zagorske županije – poručila je Mičin.

Načelnik PU Zlatar Bistrica, Mario Duktaj zahvalio je Općini Zlatar Bistrici i Krapinsko-zagorskoj županiji na pokroviteljstvu.

-Želim izraziti zahvalu svoj djeci što su se uključila u ovu akciju i zahvaljujem na njihovim radovima u ime Policijske postaje Zlatar Bistrica – rekao je Duktaj.

Na izložbi su bila predstavljena ukupno 64 rada iz 13 dječjih vrtića, pet obrta za čuvanje djece, 15 osnovnih škola, tri područne škole i Centra za odgoj i obrazovanje.

U kategoriji vrtića, odnosno obrta za čuvanje djece, prvo mjesto osvojio je Obrt za čuvanje djece “Nina”, slijedi Obrt za čuvanje djece “Žabica” te Dječji vrtić Miholjček Mihovljan, grupa Leteći medvjedići.

Među osnovnim školama prvo mjesto pripalo je OŠ Marija Bistrica-razred 2a, zatim OŠ Donja Stubica-razred 2a, dok je treće mjesto osvojila Područna škola Martinščina.

Dominik Karajić, ravnatelj Osnovne škole Marija Bistrica rekao je da svoje učenike svakodnevno upozoravaju na ponašanje u prometu te da često pozivaju policajce u školu, kako bi održali predavanja koja su bitna za djecu.

-Ove godine smo se prvi puta javili na ovu izložbu, baš iz tih razloga, jer želimo djeci ponuditi sigurnost prije svega. Često govorimo učiteljima da nam je sigurnost djece na prvom mjestu. S obzirom da smo dobili i prvu nagradu, mislim da će i učenici biti jako sretni – rekao je Karajić.

Istaknuo je kako djecu roditelji uče o prelasku preko prometnica.

– Ali, samo njihovo slušanje o tome koliko o tome ovisi i njihov život, mislim da baš nisu o tome jako vični. Često površno prihvaćaju te neke informacije, često znam kao ravnatelj dolje izletjeti, vidim da se baš ne ponašaju odgovorno. Mislim da će ova nagrada motivirati nas kao školu da ustrajemo i prijavimo se na ovakav natječaj. Sve pohvale – rekao je ravnatelj te zahvalio policijskoj upravi što su uključili njihovu školu.

a.kucic/n.p.bajz/sjever.hr

05.02.2024.

Input your search keywords and press Enter.