Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Hrvatska i svijet

Prvi put u Hrvatskoj uvodi se praćenje ishoda liječenja posebno skupim lijekovima: Je li to dobra stvar ili će neke firme samo pokupiti novac?

Autor: Ivana Belošević
Prvi put u Hrvatskoj uvodi se praćenje ishoda liječenja posebno skupim lijekovima: Je li to dobra stvar ili će neke firme samo pokupiti novac?

Ministarstvo zdravstva danas je, na Svjetski dan borbe protiv raka, objavilo da se prvi put u Hrvatskoj uvodi praćenje ishoda liječenja posebno skupim lijekovima te se uspostavlja registar o ishodima tog liječenja, što će omogućiti nove terapije i financijsku održivost, prenosi index.hr.

- Uspostavlja se pravni temelj prema praćenju i vrednovanju ishoda, te individualnom liječenju svakog pacijenta kako bi se pružila najbolja moguća zdravstvena skrb u odnosu na pojedinu bolest i poboljšale šanse za izlječenjem - najavio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Riječ je o nacrtu pravilnika o sadržaju i načinu vođenja registra ishoda liječenja lijekovima koji nisu na listama HZZO-a, te o nacrtu pravilnika o praćenju ishoda liječenja lijekom s popisa posebno skupih lijekova.

Registar ishoda liječenja vodit će Hrvatski zavod za javno zdravstvo, kamo će se slijevati podaci iz bolnica o korištenju posebno skupih lijekova.  

Iz Ministarstva zdravstva rekli su kako se uvođenjem sustavnog praćenja ishoda liječenja omogućuje evaluacija uspješnosti liječenja pojedinim skupim lijekom, kontinuirano praćenje primjene lijekova i njihove učinkovitosti.  

FOTO: Arhiva

sjever.hr/index.hr 04.02.2024.

Podijeli članak:

Povezani članci

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?