Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Politika

Inflacija u Hrvatskoj niža nego u deset drugih članica eurozone, mjera zamrznutih proizvoda ostaje na snazi, poručio varaždinski ministar Habijan

Autor: Alenka Kučić
Inflacija u Hrvatskoj niža nego u deset drugih članica eurozone, mjera zamrznutih proizvoda ostaje na snazi, poručio varaždinski ministar Habijan

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan u četvrtak je istaknuo da je prema privremenim podacima Državnog zavoda za statistiku jasno vidljivo da je u siječnju 2024. godine inflacija usporila na 4,1 posto u odnosu na siječanj 2023. godine.

-Ono što također smatram pozitivnom viješću je, ako gledamo u odnosu na prosinac 2023. godine i siječanj 2012. godine da je došlo do daljnjeg pada u iznosu od 0,4 posto – rekao je Habijan, a prenosi Net.hr.

Dodao je da je ovo najniža stopa inflacije još od listopada 2021. godine kada je iznosila 3,8 posto te da je taj trend nastavljen već 14. mjesec uzastopce.

-Ako se usporedimo s državama članicama Europske unije, uključujući one koje su u eurozoni, onda na mjesečnoj razini vidimo zapravo da je inflacija niža nego u deset ostalih članica eurozone. Ako pak usporedimo te podatke s državama članica koje jesu, dakle, članice EU, ali nisu u europodručju, onda je stopa inflacije u tim državama poput, recimo Bugarske, Rumunjske, Mađarske, Poljske i Češke puno viša u odnosu na Republiku Hrvatsku, odnosno stopu u Republici Hrvatskoj - rekao je ministar, a prenosi Net.hr.

Habijan je ujedno potvrdio da mjera 30 zamrznutih proizvoda ostaje na snazi.

screenshot/net.hr
sjever.hr/net.hr
01.02.2024.

Podijeli članak:

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?