Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Međimurje

Župan Posavec potpisao Sporazum o sufinanciranju fiksnih troškova za sustav navodnjavanja Belica: "To je najveći projekt poljoprivrede u županiji, shvaćamo ga vrlo ozbiljno"

Autor: Nikolina Pofuk Bajz
Župan Posavec potpisao Sporazum o sufinanciranju fiksnih troškova za sustav navodnjavanja Belica: "To je najveći projekt poljoprivrede u županiji, shvaćamo ga vrlo ozbiljno"

Župan Međimurske županije, Matija Posavec u srijedu je potpisao Sporazum o sufinanciranju fiksnih troškova za sustav navodnjavanja Belica sa načelnikom Općine Belica, Zvonimirom Taradijem.

Potpisivanju Sporazuma prisustvovali su i pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Darko Radanović te predsjednik Udruge proizvođača merkantilnog krumpira Damir Mesarić.

Župan Posavec je prilikom potpisivanja ugovora istaknuo da je sustav navodnjavanja možda najveći projekt koji se tiče poljoprivrede u Međimurskoj županiji.

- S obzirom na složenost projekta, u prosincu prošle godine ishodili smo građevinsku dozvolu za projekte navodnjavanja na području općine Belice. Ta građevinska dozvola nam stvara preduvjete da možemo raditi projektnu dokumentaciju s kojom ćemo se javiti na natječaj koji će uskoro biti raspisan - rekao je župan te dodao kako projekt shvaćaju vrlo ozbiljno te da žele potaknuti poljoprivredne proizvođače da ga koriste.

Jedan od načina motiviranja upravo je i potpisivanje Sporazuma u srijedu. Naime, kada projekt zaživi, korisnici će imati određene troškove, a te troškove će iznosu od 45 posto preuzeti Međimurska županija, 45 posto Općina Belica, dok će 10 posto morati pokriti sami korisnici. Sufinanciranje fiksnih troškova za krajnje korisnike će trajati pet godina.

Dodajmo da je cijeli projekt navodnjavanja planiran na neto površini od 719 hektara, dok prva faza projekta obuhvaća 337 hektara na kojem ima 509 posjednika i 887 čestica.

Kako je rekao župan, radi o održivosti poljoprivredne proizvodnje koja će plasirati kvalitetne proizvode i garantirati prinose.

- Zato je projekt navodnjavanja dobar projekt i moramo ga održavati i iza njega stati, i ako imate mogućnosti iskorištavanja Europskih fondova, što u ovom slučaju je, onda ćemo tu šansu iskoristiti - rekao je župan.

Vrijednost projekta navodnjavanja je oko 5 milijuna eura, dok je planirani intenzitet potpore 100 posto prihvatljivih troškova. U predinvesticijskoj studiji kao mogući izvori razmatrali akumulacija HE Čakovec i podzemne vode, no studijom se došlo do zaključka da je najpovoljnija varijatna navodnjavanje podzemnom vodom putem pet zdenaca, objasnio je pročelnik Radanović.

Načelnik Općine Belica, Zvonimir Taradi rekao je kako je projekt jedno malo finale.

- Da je voda potrebna, je. Suša je problem, zato i rješavamo navodnjavanje. Vrijednost zemljišta u Belici je negdje 5 do 6 tisuća eura. Međutim, samo 20 kilometara od nas, u Sloveniji, ona je 20 tisuća eura. Vrijednost zemljišta se automatski povećava kad imate navodnjavanje i kad se možete baviti svim drugim kulturama - rekao je načelnik Taradi te zahvalio Županiji.

- Mi ćemo se potruditi da detaljno u svemu podržimo projekat. Ljudima je potreban novac. Kad je gospodarstvenik zadovoljan, onda je i općina, županija, i država - poručio je Taradi.

Predsjednik Udruge proizvođača merkantilnog krumpira Damir Mesarić rekao je kako je potrebno stabilizirati i povećati proizvodnju, čime bi se dobila kvaliteta samih proizvoda.

- To je još jedan veliki projekt u smislu infrastrukture. Dakle ovo je velika sigurnost za proizvođače da mogu opstati, da mogu biti konkurentni sa svojim proizvodima na tržištu. Koliko znači za daljnju proizvodnju, za opstanak poljoprivredne proizvodnje na samom tom dijelu je nemjerljivo. Ovo je još jedan preduvjet di bi poljoprivreda trebala imati budućnost i dobre rezultate - poručio je Mesarić.

n.p.bajz/sjever.hr

31.01.2024.

Podijeli članak:

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?