Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Zagorje

BUNA TRAJE Uoči „bitke nad bitkama” ne propustite još jedan spektakl – Puntanje kmetov!

Autor: Alenka Kučić
BUNA TRAJE Uoči „bitke nad bitkama” ne propustite još jedan spektakl – Puntanje kmetov!

Povijesna bitka koja je „pokazala šake” vlasteli prije 451 godinu, ove godine slavi 16 godina održavanja, gdje će ponovno na tisuće posjetitelja imati priliku vidjeti oživljenu Seljačku bunu - Bitku kod Stubice između kmetova, predvođenim Matijom Gupcem, protiv zloglasnog Franje Tahija i njegove vojske.

Jedinstvena i narodu posebna bitka, rekonstruirana je od strane Družbe vitezova Zlatnog Kaleža, a zajedno s TZ područja Gupčevog kraja, Gradom Donja Stubica i partnerima, priprema spektakl kakvog svi zajedno očekujemo.

Uoči „bitke nad bitkama”, u subotu, 3. veljače 2024., kod Gupčeve lipe u Gornjoj Stubici upriličit će se Puntanje kmetov na čelu s Matijom Gupcem.

Program subota, 3. veljače 2024. PUNTANJE KMETOV

Hižakovec, Donja Stubica

12:00 Prikaz života Matije Gupca - rodna kuća Matije Gupca u organizaciji Družbe vitezova zlatnog kaleža

13:00 Organizirani odlazak prema Gupčevoj lipi

Gupčeva lipa, Gornja Stubica

13:00 Tamburaški sastav PET ZA PET

14:00 Dolazak pobunjenih kmetova, naoružavanje i obučavanje za bitku, pripremanje Bune i pučko veselje uz gastro ponudu.

Bitka kod Stubice

Podsjetimo, Bitka za Stubicu održat će se u subotu, 10. veljače 2024. kod dvorca Stubički Golubovec s početkom u 14:00 sati.

Bitka nad bitkama, realan prikaz najveće borbe hrvatskog seljaka za pravicu, održat će se 10. veljače 2024. na bojnom polju, gdje će nekoliko stotina statista i sudionika, prikazati publici rekonstrukciju Seljačke bune iz davne 1573. g. koja je obilježila hrvatsku prošlost. Zbog toga ni ne čudi da ovu manifestaciju posjeti i 20.000 tisuća posjetitelja iz svih krajeva Hrvatske i susjednih zemalja.

Uz pravi spektakl, posjetitelje očekuje srednjovjekovni sajam, bogata gastro ponuda i glazbeni program.

sjever.hr
31.01.2024.

Podijeli članak:

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?