Now Reading:
KAKAV NAPREDAK! Međimurska županija u 10 godina prešla put od najlošije do iznadprosječno razvijene županije
Full Article 3 minutes read

KAKAV NAPREDAK! Međimurska županija u 10 godina prešla put od najlošije do iznadprosječno razvijene županije

Prije samo deset godina, Međimurska županija bila je u najlošijoj skupini županija po razvijenosti, što je i bio pad u odnosu na 2010., kada je bila u prvoj polovini ispodprosječnih, ali se je 2018. godine popela u III. skupinu te se tu i zadržala prema novoj odluci o razvrstavanju županija po stupnju razvijenosti.

Kako piše portal Župan.hr, Međimurska županija poznata je po jakoj prerađivačkoj industriji, izvozu, u vrhu je po omjeru zaposlenih i umirovljenika, ulaganju u obrazovanje, a svakako vrijedi istaknuti da je Financial Times čak četiri puta uvrstio Međimurje u područja pogodna ulagačima.

Kao što je nedavno izjavio i župan Matija Posavec, temelj snage Međimurja – kao gospodarskog predvodnika Hrvatske – leži u rezultatima mikro i malih poduzetnika, mahom orijentiranih izvozu. Stoga se u Međimurskoj županiji provodi strategija kojom se gospodarstvo podupire s više strana: od direktnih poticaja poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima do stipendiranja učenika koji se školuju za deficitarna obrtnička zanimanja, čime se direktno, pozitivno utječe na domaće tržište rada.

Lani je zadržan trend rasta gospodarstva Međimurja, a stopa nezaposlenosti bila je niža nego ikada prije. U Međimurju je, u odnosu na ostatak Hrvatske, prisutan i stabilniji omjer radno-aktivnog stanovništva i umirovljenika koji prema podacima za studeni iznosi 1:1,73, dok je prosjek Hrvatske 1 : 1,35.

Kako su i pokazale proračunske analize portala Župan.hr, Međimurje je u samom vrhu po potporama poduzetnicima i poljoprivrednicima, a program potpora male vrijednosti za financijske potpore i instrumente Županija provodi već sedam godina i iz rezultata je vidljivo da one olakšavaju pristup sredstvima bespovratnih potpora mikro, malim i srednjim poduzetnicima, olakšavaju pristup zajmovima Hrvatske agencije za malo gospodarstvo, inovacije i investicije te kreditima Hrvatske banke za obnovu i razvitak.

Tri su prioriteta za naredno razdoblje

Plan razvoja Međimurske županije za razdoblje do 2027. godine sadrži tri prioriteta: održivo gospodarstvo, zatim zdravo, uključivo i otporno društvo te zeleno i digitalno Međimurje. Planiranim projektima osigurat će se ravnomjeran razvoj svih dijelova županije, uz viziju „Međimurska županija – županija mogućnosti”.

Međimursko gospodarstvo temelji se pretežno na prerađivačkoj industriji koja ostvaruje najveće prihode i zapošljava najviše ljudi. Prosječna godišnja stopa registrirane nezaposlenosti iznosi 4,4%, Izvozno je orijentiran kraj, uz sve snažniji razvitak djelatnosti s visokom tehnologijom. Većina rezultata poslovanja poduzetnika je u konstantnom porastu (broj poduzetnika, broj zaposlenih, rast dobiti, porast investicija, porast prosječne mjesečne neto plaće po zaposlenom).

Prema podacima DZS-a za treće prošlogodišnje tromjesečje plaće su u županiji porasle za 14 posto u odnosu na isto razdoblje 2022. godine, a vrijedi istaknuti i da su prije porezne reforme u ovoj godini, gradovi i općine unutar Međimurske županije bili jedini koji nisu imali prirez.

sjever.hr/zupan.hr
29.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.