Now Reading:
Znate li što homeschooling i biste li ikad školovali svoje dijete kod kuće?
Full Article 3 minutes read

Znate li što homeschooling i biste li ikad školovali svoje dijete kod kuće?

Proteklih se godina u medijskom prostoru, obično desno orijentiranih portala, povremeno provlači inicijativa za takozvanim “homeschoolingom”, odnosno obrazovanjem (školovanjem) kod kuće.

Radi se o inicijativi koja podrazumijeva da se dijete školuje doma, a ne u obrazovnoj ustanovi, a za njegovo obrazovanje su zaduženi roditelji ili skrbnici, ponekad i privatni učitelj.

Inicijativu je pokrenula Udruga Homeschooling Hrvatska iz koje navode kako se zalažu za zakonsko reguliranje obrazovanja kod kuće u Republici Hrvatskoj. Naime, obrazovanje kod kuće nije zakonski regulirano u Hrvatskoj, iako to mnoge svjetske države već prakticiraju. Zasigurno najpoznatija takva su Sjedinjene Američke Države, no mnogi naši čitatelji bi se vjerojatno iznenadili kad bismo im rekli da taj model ima i susjedna Slovenija.

Kako funkcionira homeschooling?

Kako navode iz Udruge, predlažu da se u Hrvatsku uvede model školovanja kod kuće sličan kao i onaj slovenski.

Njihov model podrazumijeva da je dijete upisano u školu i formalno pripada pojedinom razredu. Zatim, roditelj prije početka nove školske godine podnosi obrazloženu molbu školi kojoj dijete pripada tražeći da mu se omogući školovanje kod kuće. Dijete bi na kraju školske godine polagalo razredne ispite iz pojedinih ili svih predmeta, ovisno o uzrastu. Dokle god dijete ima pozitivnu ocjenu iz svih predmeta, roditelj zadržava pravo školovanja kod kuće, a u protivnom trajno gubi ovo pravo. Uvede li se takav model školovanja, možda bi i u jednu ruku i funkcionirao jer se provjerava znanje djeteta koje bi, prema pravilu, trebalo slijediti isti kurikulum kao i ostala djeca u razredu u kojem je upisan.

Rasprava o školovanju kod kuće vodi se na mnogim forumima, pa se razvijaju ideje o nekontroliranom i kontroliranom obrazovanju kod kuće. Naime, neki čak predlažu da dijete uopće ne polaže ispite na kraju školske godine, čime se ne bi provjeravalo njegovo znanje. No, tko će to onda regulirati i provjeravati? Na taj način roditelji svoju djecu mogu učiti ono što oni žele, ali i zaobići neke važne stvari jer roditelj smatra da djetetu to ne treba.

Osnovno pravo svakog djeteta

Osnovno školovanje je osnovno pravo svakog djeteta, a to što je obavezno samo je doprinijelo tome da su ljudi pismeniji i obrazovaniji nego što su bili. Da osnovnoškolsko obrazovanje nije obavezno, mnoge siromašne obitelji svoje dijete ne bi slale u školu, a školu ne bi pohađala ni mnoga romska djeca koja su posebno ranjiva kategorija u smislu školovanja.

– Ja sam išla s par Roma u osnovnu školu, za jednu curu znam pouzdano da ne bi ni išla u školu da nije morala, i ovako je pola vremena izostajala jer je morala doma čuvati braću i sestre. Sustav nije bio prilagođen njima. Bili su loši učenici. Bi li im bilo bolje da nisu ni morali ići u školu? – jedan je od komentara na forumu.

– Uh, Romi su specijalan slučaj, njihov stil života je u mnogočemu različit od našeg. Meni se iz ove perspektive čini da je za njihovu djecu dobro da idu u školu – komentirala je jedna žena.

Takav model se zasigurno neće uvesti u Hrvatskoj, a malo je vjerojatno i da će se uvesti model kontroliranog školovanja kod kuće, kojeg predlaže Udruga Homeschooling Hrvatska.

n.p.bajz/sjever.hr

28.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.