Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Hrvatska i svijet

Gripa je na uzlaznoj putanji: gotovo duplo više oboljelih nego tjedan dana ranije

Autor: Martina Lončar Petrinjak
Gripa je na uzlaznoj putanji: gotovo duplo više oboljelih nego tjedan dana ranije

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, u Hrvatskoj je u ovoj sezoni gripe zaključno s 21. siječnja 2024. godine pristiglo 5300 prijava oboljelih od gripe, od čega je 2245 prijava pristiglo u zadnjem, trećem tjednu ove godine. Tjedan dana ranije Zavod je evidentirao gotovo duplo manje oboljelih – 1168.

– Prijave su pristigle iz svih županija. Veći broj oboljelih u ovom tjednu u odnosu na prethodne tjedne upućuje na uzlazni trend epidemije gripe, što je u okviru očekivanog s obzirom na doba godine u kojem se nalazimo – navodi HZJZ.

Najveća stopa prijava gripe na 100.000 stanovnika bilježi se u Karlovačkoj i Požeško-slavonskoj županiji, gdje stope iznose 445,01 i 220,55.

Varaždinska županija do 21. siječnja bilježi 217 prijava oboljelih i nalazi se na 7. mjestu sa stopom od 135,84 oboljelih na 100.000 stanovnika.

Krapinsko-zagorska županija u istom razdoblju bilježi 127 oboljelih te se nalazi na 13. mjestu sa stopom od 105,25, dok Međimurska županija broji 91 oboljelu osobu i na 17. je mjestu sa stopom od 86,34.

Koprivničko-križevačka županija nalazi se na predzadnjem mjestu i po broju oboljelih i po stopi oboljelih na 100.000 stanovnika. Ova županija u trećem tjednu ima 56 zaraženih od gripe, a stopa je 55,25.

HZJZ također ističe da je među pristiglim prijavama gripe stopa incidencije uobičajeno najveća kod djece predškolske i školske dobi, a najniža kod osoba u dobi od 65 godina i više.

Šest smrtnih ishoda

Tijekom ove sezone prijavljeno je šest smrtnih ishoda zbog gripe i njezinih komplikacija.

– Uz sezonu gripe uobičajeno se povezuje takozvani višak smrti, odnosno povećani broj umrlih u odnosu na broj umrlih izvan sezone gripe. To je posljedica činjenice da je gripa u određenim rizičnim skupinama kao što su osobe u dobi od 65 godina i stariji te kronični bolesnici neovisno o dobi, češće praćena komplikacijama i smrtnim ishodom. Teško je reći koliko stvarno osoba umre izravno ili, što je češće, neizravno od gripe, odnosno kao posljedica pogoršanja osnovne bolesti ili komplikacije, poput upale pluća ili sepse – piše HZJZ.

Dodaje se da prema podacima Nacionalnog referentnog centra za gripu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, dominira virus gripe A, uz tek sporadičnu detekciju virusa gripe B.

Prema podacima Europskog centra za sprečavanje i suzbijanje bolesti, i u ostalim državama Europske unije bilježi se porast broja oboljelih od gripe.

foto: ilustracija
mlpetrinjak/sjever.hr
28.01.2024.

Podijeli članak:

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?