Now Reading:
Izaslanstva Grada Varaždina i Varaždinske županije na Židovskom groblju položila vijence povodom Dana sjećanja na holokaust
Full Article 3 minutes read

Izaslanstva Grada Varaždina i Varaždinske županije na Židovskom groblju položila vijence povodom Dana sjećanja na holokaust

Na Židovskom groblju u Varaždinu u subotu je obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta koji se po rezoluciji Ujedinjenih naroda obilježava na godišnjicu oslobađanja najvećeg nacističkog koncentracijskog logora Auschwitz u Poljskoj.

Izaslanstva Grada Varaždina i Varaždinske županije položila su vijenac i upalila svijeće kod spomen obilježja na varaždinskom židovskom groblju.

Obilježavanju je prisustvovao varaždinski župan Anđelko Stričak.

– U spomen na sve žrtve koje su prolazili taj nacistički teror, na današnji dan odajemo počast, da se toga prisjetimo ali isto tako, da ova nemirna izazovna vremena diljem svijeta povučemo jedan poučak – da ljudska zloba, mržnja mogu nanijeti zaista puno nesreće i zla ljudima. Upravo zbog toga smo danas ovdje pozvali i učenike našeg Centra izvrsnosti iz povijesti da na licu mjesta mogu čuti koliko je to sve bilo zloćudno, da u razgovoru sa sudionicima ovog protokola također o tome popričaju, a sve kako bi uz toga mogli učiti i stvarati bolji i sretniji svijet – rekao je Stričak.

Zamjenik gradonačelnika Grada Varaždina Miroslav Marković istaknuo je da je danas težak dan kada se danas prisjećamo pokušaja istrebljenja cijelog jednog naroda. Dodao je da ljudski rod, nažalost, ne uči iz svojih grešaka.

– Kada se vratimo u prošlost, a gledamo sadašnjost, vidimo da se i danas dešavaju velike promjene u cijelom svijetu, da, nažalost, ljudski rod ne uči iz svojih grešaka i da želi destruktivnim silama opet ići u tom smjeru. Nažalost, svime što svakodnevno gledamo na televiziji, i u Ukrajini, na rubu civilizirane Europe, i u Gazi, vidimo da se procesi koji su toliko negativni, toliko destruktivni, ponavljaju kao neki uzorak – kazao je Marković, dodavši da nam je svima, kao građanima civilizirane Europe i Hrvatske, koja je rat prošla prije 30-ak godina, dužnost voditi brigu o tome da se to nikada više ne dogodi.

– Dužnost nam je i čuvati uspomene na sve ljude koji su stradali za vrijeme totalitarnih režima, pogotovo onog nacističkog, i u pijetet svim žrtvama moramo raditi na tome da osvještavamo naše sugrađane, učenike i djecu da se to nikad više ne ponovi – zaključio je Marković.

Predsjednik Židovske općine Čakovec Andrej Pal istaknuo je da je riječ o najmračnijem razdoblju u povijesti Židova, povijesti duge pet tisuća godina.

– U tih nepunih šest godina ubijeno je više od šest milijuna Židova, više od dva milijuna djece. To je bila velika prekretnica u povijesti i sigurno je dovela do jedne značajne promjene tijeka svjetske povijesti. Židovi koji su živjeli i u Varaždinu i Čakovcu, oni su se apsolutno integrirali u život zajednice, doprinijeli su razvoju zajednice i zasigurno je vrlo teško reći što bi bilo da toga nije bilo, da te tragične njihove sudbine nije bilo i na koji način bi se dalje razvijao naš kraj – rekao je Pal i zahvalio se Gradu Varaždinu i Varaždinskoj županiji koji redovito obilježavaju ovaj dan, sa željom da se ti događaji nikada ne zaborave i ne ponove.

Polaganju vijenaca i odavanju počasti preminulim članovima Židovske zajednicu prisustvovala je i grupa učenika iz Centra izvrsnosti za nacionalnu povijest te članovi Udruge antifašista Varaždin i Koordinacije za ljudska prava Varaždinske županije.

mlpetrinjak/sjever.hr
27.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.