Now Reading:
I zagorski muzeji se pridružili Noći muzeja, posjetili ih župan Kolar i zamjenica Petek
Full Article 3 minutes read

I zagorski muzeji se pridružili Noći muzeja, posjetili ih župan Kolar i zamjenica Petek

Posljednjeg petka u siječnju Hrvatsko muzejsko društvo već tradicionalno organizira manifestaciju Noć muzeja u koju se uključuju brojni muzeji iz cijele Hrvatske.

Ovogodišnja Noć muzeja održava se po 19. puta i to s temom “Muzeji i nova publika”, a iz Krapinsko-zagorske županije u manifestaciju su se svojim programom uključili su Galerija izvorne umjetnosti Zlatar, Gradska galerija Zabok, Muzej grada Pregrade, Muzej oldtimera Presečki, Muzej Radboa, Galerija grada Krapine i Športsko kulturna udruga Strmec Humski (Zavičajna zbirka).

Među brojnim posjetiteljima koji su u sklopu 19. Noći muzeja obišli bar jednu od otvorenih 260 muzejskih ustanova u Hrvatskoj bio je i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je posjetio Muzej oldtimera Presečki.

– Hvala obitelji Presečki što se pridružila Noći muzeja i našim sugrađankama, ali i gostima iz drugih krajeva Hrvatske otvorila vrata svojeg muzeja. Ovdje možemo vidjeti zaista impresivnu zbirku starih automobila i motora, drago mi je što ima puno posjetitelja, a posebno obitelji s djecom – istaknuo je tijekom obilaska župan Željko Kolar i zahvalio svim ustanovama s područja Krapinsko-zagorske županije koje su se uključile u 19. Noć muzeja.

– Moram priznati da sam malo razočaran što se Muzeji Hrvatskog zagorja već drugi put za redom nisu uključili. Ne znam koji je razlog tome, a budući da su pod ingerencijom Ministarstva kulture i medija ni ne mogu ulaziti u tu njihovu politiku. Mogu dakako reći, da su u našoj ingerenciji onda bi sve njihove sastavnice večeras imale otvorena vrata – poručio je župan Kolar.

Program Noći muzeja u pregradskom gradskom muzeju Zlatko Dragutin Tudjina posjetila je zamjenica župana Jasna Petek, koja je prisustvovala otvorenju izložbe radova učenika Srednje škole Pregrada “Glavom, srcem i rukama”.

– Jako mi je drago što je Muzej grada Pregrade dio velikog broja od 150 muzeja koji su večeras otvorili svoja vrata. Zaista jedinstvena Noć muzeja pruža priliku da se posjete hrvatski muzeji i doživi nešto novo jer svaki muzej nudi nešto posebno i specifično. Žao mi je što Muzeji Hrvatskog zagorja nisu večeras otvorili svoja vrata, no nadam se da će se u budućnosti to promijeniti jer je zaista posjećenost bila velika kada su se uključivali – rekla je zamjenica župana Jasna Petek i pohvalila Srednju školu Pregrada, Učenički dom i sve učenike koji su sudjelovali u ovoj izložbi.

Cilj izložbe bio je široj sredini približiti dnevni ritam rada i života u Učeničkom domu SŠ Pregrada te prikazati talente i ideje učenika i njihovih mentora. Osim izložbe, Muzej grada Pregrade u Noći muzeja ponudio je i dječji program “Pregračke priče iz davnine” uz Tomicu Kolara koji se odvijao u zamračenom prostoru Zbirke rudarstva, a održano je i predavanje Denivera Vukelića “Magija na hrvatskom povijesnom prostoru”.

sjever.hr

27.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.