Now Reading:
SELJAČKA BUNA Najavljen drugi po redu Noćni pohod na Cesargrad sa značajno više sadržaja
Full Article 4 minutes read

SELJAČKA BUNA Najavljen drugi po redu Noćni pohod na Cesargrad sa značajno više sadržaja

Velika seljačka buna, borba puka za pravo i poštenje, započela je u noći s 27. na 28. siječnja 1573. godine napadom na utvrdu Cesargrad u koji su seljaci krenuli pod zapovjedništvom Ilije Gregorića, a prošle je godine u sklopu obilježavanja 450. obljetnice Seljačke bune organiziran prvi Noćni pohod na Cesargrad.

Cesargrad je bio prvi veći dvorac koji je osvojila seljačka vojska, stoga je želja Klanjčana, i brojnih drugih Zagoraca, bila da se i taj događaj obilježi na pravi način. Lani su Noćni pohod i uprizorenje sukoba kmetova i Cesargradske straže privukli brojne posjetitelje, a organizatori vjeruju kako će se to dogoditi i ove godine.

Drugi Noćni pohod na Cesargrad organiziraju Hrvatsko planinarsko društvo „Cesargrad” i Turistička zajednica Biser Zagorja, u suradnji s Družbom vitezova Zlatnog kaleža iz Donje Stubice, Kulturnim centrom Klanjec i uz potporu Krapinsko-zagorske županije i Grada Klanjca, a o programu, odnosno nizu atrakcija i zanimljivosti koje donosi ovogodišnja manifestacija, bilo je riječi na konferenciji za novinare održanoj u srijedu.

Župan i predsjednik Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar na predstavljanju ovogodišnjeg “Noćnog pohoda” izrazio je zadovoljstvo što se i Krapinsko-zagorska županija uključila u organizaciju ovog događanja o čemu se, inače u Klanjcu, godinama razmišljalo. Čestitao je Planinarskom društvu na inicijativi, ali i činjenici da je već prošlogodišnje događanje privuklo veliki broj posjetitelja.

-Povijesno gledano, na Cesargradu je buna pobjednički počela budući da su prije 451 godine seljaci zauzeli i spalili to vlastelinstvo. Što se tiče same Seljačke bune, to događanje se sada već proširilo na tri tjedana, a sama Donja Stubica je postalo kultno mjesto što se tiče samog događaja. Kada govorimo o Cesargradu, on je važno mjesto za mještane Klanjca i mi živimo čitavu godinu sa Cesargradom. Pozivamo sve na drugi “Noćni pohod”, a biti će značajno više sadržaja, dodatne ponude i očekujem da će se posjetitelji ove godine duže zadržati upravo zbog bogatijeg programa. Vjerujem da svi koji dođu, neće požaliti – zaključio je Kolar.

Gradonačelnik Klanjca i predsjednik Turističke zajednice Biser Zagorja Zlatko Brlek ponovio je da je prvi “noćni pohod” organiziran na inicijativu TZ Biser Zagorja i Hrvatskog planinarskog društva Cesargrad.

-Drago mi je što se ove godine uključila i Krapinsko-zagorska županija, čime smo došli u situaciju da organiziramo znatno bogatiji sadržaj. Zasigurno će “noćni pohod” upotpuniti turističko događanje i u Klanjcu, ali i u Krapinsko-zagorskoj županiji u siječnju, na početku godine. Buna počinje na Cesargradu – poručio je Brlek.

Direktorica Turističke zajednice Biser Zagorja Tatjana Petranović Capar također je izrazila zadovoljstvo što se i ove godine organizira “Noćni pohod”.

-Ovo je upravo idealno vrijeme za organizaciju događanja, budući da u siječnju i nema toliko događanja. Biti će to ugodna noćna šetnja od 40-ak minuta. Sama gora, odnosno sam Cesargrad je dio turističke ponude TZ-a Biser Zagorja. Imamo nekoliko markiranih staza, a izgradili smo i vidikovcac “Oči Zagorja”. Sama bitka, odnosno uprizorenje, biti će simpatičan prikaz događanja otprije 451 godine – rekla je Petranović Capar.

Predsjednica Hrvatskog planinarskog društva Cesargrad Sanja Smolčić ne sumnja da će “Noćni pohod” ove godine biti posjećeniji.

-Događanje od prošle godine bilo je posjećeno iznad svih očekivanja, zbog čega smo i odlučili da nastavimo sa organizacijom i da to postane tradicija. Ovogodišnji “Noćni pohod” je i u godini kada obilježavamo 150 godina organiziranog planinarenja u Hrvatskoj. Samo događanje će se organizirati na dvije lokacije, trgu u Klanjcu te na Cesargradu, prema kojem se kreće oko 18.00 sati. Sama staza je lagana, kako za rekreativce, tako i za djecu i starije osobe. Nakon uprizorenja bitke slijedi druženje za sve posjetitelje – najavila je Smolčić.

Snježana Horvatin, voditeljica Informativno-turističkog centra Klanjec, naglasila je da je organizacija drugog pohoda bilo obećanje dano prošle godine.

-Sigurna sam da će to biti na zadovoljstvo svih naših posjetitelja. Okupljanje je u 17.00 sati na Trgu Antuna Mihanovića. U tom dijelu programa biti će uključeni i najmlađi, gdje će se na starom sajmištu uprizoriti srednjovjekovni način zabave, među ostalim i sa žonglerima, nastup sa vatrom, odnosno sve ono što je karakteristično na način kako se zabavljalo u srednjem vijeku. Naravno, biti će tu i prigodna gastronomska ponuda – zaključila je Horvatin.

Pohod će biti održan ove subote u večernjim satima.

s.kalajdzija/sjever.hr

24.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.