Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Međimurje

Međimurska županija ulaže dodatnih više od 1,6 milijuna eura u OŠ Sveta Marija – Župan Posavec: I dalje ćemo ulagati, cilj nam je jednosmjenska nastava u svim školama

Autor: Alenka Kučić
Međimurska županija ulaže dodatnih više od 1,6 milijuna eura u OŠ Sveta Marija – Župan Posavec: I dalje ćemo ulagati, cilj nam je jednosmjenska nastava u svim školama

Nakon što je u prvoj fazi uređenja Osnovne škole Sveta Marija uloženo 600 tisuća eura, u utorak je potpisan Ugovor o nastavku gradnje sportske dvorane.

Naime, Međimurska je županija osigurala sredstva iz proračuna, raspisala javni natječaj i pronašla izvođača radova te će se u ovoj fazi u 2024. godini završiti građevinsko obrtnički radovi, vanjsko uređenje, hidroinstalacije, elektroinstalacije i sve ostalo, osim opremanja.

Župan Matija Posavec naglasio je da će se i dalje pratiti i ulagati u bolje uvjete u svim školama, osim u onima na području Grada Čakovca jer je cilj stvoriti u svim školama uvjete za jednosmjensku nastavu.

-S obzirom na visoki stupanj izgradnje sportske dvorane u Sv. Mariji i još dodatne učionice koje će omogućiti prelazak na jednosmjensku nastavu, kandidirali smo taj projekt na neke fondove. Dinamikom tih projekata i kandidiranja nismo baš bili zadovoljni i nije bilo razumijevanja, pa smo odlučili sami završiti ovaj projekt, kako zgrada ne bi doživjela neka oštećenja i kako to ne bi ostalo nedovršeno. Vrijednost ugovora je 1.681.485,00 eura, imamo poznatog izvođača radova i vjerujem da ćemo do kraja godine, ako sve bude u redu, završiti projekt u građevinskom dijelu, nakon čega ćemo paralelno i iz fondova tražiti da se opremi dvorana, kako bi ona mogla biti u funkciji nakon puno godina – rekao je župan Posavec.

Naglasio je da su u Županiji još uvijek vrlo nezadovoljni kandidaturom i odlukama vezanim uz projekte u obrazovanju.

-Mi smo još u kolovozu prijavili na Nacionalni plan oporavka i otpornosti 17 naših projekata koji uključuju dogradnju svih škola u kojima se trebaju dograditi učionice za jednosmjensku nastavu, s izgradnjom još nekoliko školskih sportskih dvorana. To uključuje i izgradnju nove škole u Nedelišću, a još uvijek čekamo odluku jer ona definira postotak sufinanciranja, odnosno financiranja i tek nakon toga moći će se prijaviti na natječaj. Svaki dan zovemo jer nam je to vrlo bitno i zbog proračunskog planiranja. Želja, stav i intencija te sve građevinske dozvole i projektna dokumentacija koju smo riješili ide u smjeru da nam sve škole bude u jednosmjenskoj nastavi. Svetu Mariju radimo sami i završit ćemo je sami na našim financijskim leđima – kazao je Posavec.

Dodao je da je s obzirom na trenutne cijene procjena da će za opremanje dvorane biti potrebno oko 300.000 eura.

Načelnica Općine Sveta Marija, Đurđica Slamek zahvalila je županu što prepoznaje želje i potrebe lokalne zajednice jer je sportska dvorana od velike važnosti.

–Mi smo mala sredina i s obzirom na proračun i na druge investicije koje imamo, ne možemo se većim omjerom sufinanciranja uključiti u izgradnju sportske dvorane. Vjerujem da će izvođač odraditi poslove na vrijeme, na zadovoljstvo svih nas – rekla je načelnica Slamek.

Župan je naglasio da s Općinom Sveta Marija dobro surađuju te da Općina pruža podršku Županiji i u drugim projektima.

-Tu je, primjerice, jedan zahtjevan i financijski težak projekt Aglomeracije, za koji su također trebali osigurati dodatna sredstva. Pomažu nam jako u nabavci opreme za školu, zatim sanaciji i adaptaciji škole u Donjem Mihaljevcu, s obzirom da škola ima manji broj učenika, ali je mi kao niti jednu drugu područnu školu ne namjeravamo zatvarati, nego je ostaviti u funkciji za potrebe naselja, odnosno za zadovoljavanje društvenih potreba koje imaju mještani. To radimo u suradnji s Općinom – rekao je Posavec.

a.kučić/sjever.hr
23.01.2024.

Podijeli članak:

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?