Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Zagorje

Obilježeno Vincekovo u Klanjcu:„Dok na dan svetog Vinka sunce jako peče, u bačvama obilno vino poteče”; na proslavi i župan Kolar i gradonačelnik Brlek

Autor: Ivana Belošević
Obilježeno Vincekovo u Klanjcu:„Dok na dan svetog Vinka sunce jako peče, u bačvama obilno vino poteče”; na proslavi i župan Kolar i gradonačelnik Brlek

Društvo vinara i vinogradara „Antun Mihanović” Klanjec i njihovi gosti održali su tradicionalnu proslavu “Vincekovo h Klanjcu 2024.”

Okupili su se na sam blagdan sv. Vinka u vinogradu obitelji Petrišić, kojoj se kao domaćin proslave ove godine pridružila i obitelj Turčić, kako bi svi zajedno, uz molitvu, pjesmu, šalu i puno smijeha, dobrog vina i gastronomskih delicija, proslavili svog nebeskog zaštitnika.

Tradicionalni početak sezonskih radova u klanječkim vinogradima započeo je blagoslovom župnika fra Drage Brgleza, nakon čega je u dobrom i šaljivom raspoloženju, uz spelancije iz Križevačkih statuta pod vodstvom vinskoga „biškupa“, te uz peharnika, zvonara, pjevače i tamburaše, orezan prvi trs i na njega obješene najbolje klanječke domaće kobase i špek sa željom da godina bude plodna i bogata kvalitetnim vinima.

Domaćin Ivan Petrišić Keko iz OPG Filip Petrišić rekao je kako doma imaju malo manje od 2 hektara, oko 10 tisuća trsa, a jedan manji vinograd imaju i u Sloveniji. U proizvodnji imaju oko 18 do 20 tisuća litara vina godišnje.

- Ova niska temperatura za vinograd uopće ne smeta, dapače to je za nas vinogradare dobro jer trs ovog momenta još uvijek spava. Kada bi toplo vrijeme došlo prebrzo, krene vegetacija, što nije dobro. Ovakvo vrijeme za Vincekovo nismo imali zadnjih 10-ak, 15-ak godina – istaknuo je Petrišić i dodao kako je danas za sve vinogradare veliki dan, nakon kojeg je prvi radni dan u vinogradu.

- Za nas je to izuzetna čast, a svaki pravi vinogradar je sretan kada mu dođu prijatelji, kolege, susjedni vinari i vinogradari. To je dan kada vinogradari ne rade, nego uživaju u svojim vinogradima, izmjenjuju iskustva, kušaju se mlada vina, peku se i kuhaju kobasice, i to je za nas dan za opuštanje.

Vinogradar Petrišić je pojasnio i kako se obrezuje trs.

- Stavimo po tri grančice na sobnu temperaturu i one nam onda na proljeće pokazuju kakva bi trebala biti rodna godina i to je sigurno istina. Ako se ostavi grančica od 6, 7 oka, 4, 5 kad potjera, to je već dobar pokazatelj da će biti solidna godina ako nas Bog sačuva od vremenskih nepogoda. Prošla godina bila je ekstremna što se tiče vremena, bilo je previše vlage, peronospore i slično – naglasio je Petrišić i dodao kako su oni prošle godine dobro prošli, bili u vinogradu dane i noći te izvukli berbu 90 posto.

Predsjednik Vinarske udruge „Antun Mihanović” Klanjec Igor Jambrešić kazao je kako se već više od 20 godina okupljaju baš na sam blagdan svetog Vinka jer je to tradicija ovdje u Klanjcu. 

- Prva pretpostavka da će biti dobra godina je krenula. Ima jedna krilatica: „Dok na dan svetog Vinka sunce jako peče, u bačvama obilno vino poteče”. Nas klanječke vinare i vinogradare, već par godina prate tuča i druga nevremena, ali mi se ne damo, nadamo se da će nakon dvije slabije godine, ova godina biti godina za pamćenje jer nam, uz kvalitetu, sad i treba malo kvantitete. Profesionalni vinogradari neće stradati zbog jedne slabije godine. Radimo zalihe, kupaže mladih i starih vina. Međutim, oni najvažniji, hobisti i mali vinogradari mogu imati probleme, mogu rano ostati bez svojih proizvoda. Ali nije samo problem da neće biti vina, nego je problem da to ljude demotivira za daljnji rad – napomenuo je Jambrešić.

Proslavu Vincekova nije propustio ni gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek koji se zahvalio Udruzi vinara na organizaciji.

- Riječ je o vrlo uspješnoj Udruzi koja funkcionira dugi niz godina, koja puno radi, ne samo na ovakvim događanjima vezanim uz vinske običaje, već i tijekom cijele godine provodi edukacije za naše vinare i vinogradare da bi na kraju godine imali što kvalitetnije proizvode. Sretan sam što imamo vrlo mladu generaciju vinara jer su posljednje godine prilično ekstremne što se tiče vremenskih uvjeta. Priroda se mijenja i to jako utječe na bavljenje vinogradarstvom i vinarstvom te je potrebno sve više znanja, truda i muke – istaknuo je Brlek i dodao kako Grad Klanjec pomaže u očuvanju njihove autohtone sorte „sokol“. Svi cijepovi koji se proizvedu, Grad Klanjec ih otkupljuje te preko klanječke Udruge vinara i vinogradara besplatno daje onim ljudima koji su zainteresirani za sadnju vinograda.

Obilježavanju Vincekova se pridružio i krapinsko-zagorski župan Željko Kolar za kojeg je to jedna prekrasna tradicija i poseban je gušt da takvu jednu tradiciju može popratiti u svom rodnom gradu, u vinogradu svojih sumještana i prijatelja.

- Na ovaj način dajem snažnu podršku svim vinarima Krapinsko-zagorske županije. S obzirom na to da je Zagorje vinska regija i regija koja je u posljednjih 30-ak godina najviše napredovala u Hrvatskoj, u kvaliteti vina. Ovdje se proizvode dekanteri, pjenušci i vrhunska vina koja na svim međunarodnim natjecanjima osvajaju najveća priznanja. Ono što mi kao Županija pokušavamo, a to je da vratimo autohtone sorte loze u naše vinograde, govorimo o svetokriškoj bjelini, o svehrvatskoj bjelini, klanječkom sokolu i onda bi bili jedina regija u Europi koja bi imala kompletan zaštićeni meni – puricu kao glavno jelo, mlince kao prilog, štrukle kao desert i autohtone sorte i to bi bila jedinstvena ponuda – zaključio je župan Kolar.

i.belošević/sjever.hr 22.01.2024.

Podijeli članak:

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?