Now Reading:
Premijer Plenković sastao se sa županima uključenim u Razvojni sporazum: Veselimo se što će ova suradnja pridonijeti daljnjem jačanju sjevera Hrvatske
Full Article 3 minutes read

Premijer Plenković sastao se sa županima uključenim u Razvojni sporazum: Veselimo se što će ova suradnja pridonijeti daljnjem jačanju sjevera Hrvatske

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske, Andrej Plenković, u petak je u Koprivnici održao sastanak sa županima uključenim u Razvojni sporazum za Sjever Hrvatske, a domaćin sastanka bio je koprivničko-križevački župan Darko Koren.

Kako je premijer naglasio, ovaj je koncept suradnje inspiriran vrlo dobrim iskustvom vezanim uz Savjet za Slavoniju, Baranju i Srijem, a sada se nastoji primijeniti za pet sjevernih županija.

-Govorili smo o svim razvojnim prioritetima, provedbi projekata koje smo definirali u našim ranijim susretima koji su bili u Varaždinu i Čakovcu. Današnji posjet Koprivnici počeo je otvaranjem Tvornice industrijske tjestenine u Podravci, vrijedan 15 milijuna eura, veliki je to zamah investicijskoga ciklusa ove naše važne prehrambeno-prerađivačke kompanije koja je s ovim napravila samo prvu fazu investicija. Druga će biti otvaranje tvornice u Varaždinu, a potom i velikoga distribucijsko-logističkoga centra, sve skupa je 80 milijuna eura. Investicija je to koja govori o snazi kompanije, a i svemu onome što su učinili u proteklo vrijeme, a osobito s rastom plaća i dizanjem vrijednosti dionice te, naravno, daljnjom orijentacijom na izvoz – rekao je Plenković.

Premijer je istaknuo i kako se nastavlja s ulaganjima u prometnu infrastrukturu i zdravstvo.

-Vidjeli se ogroman projekt koji smo preuzeli od Bjelovarsko-bilogorske županije za Opću bolnicu u Bjelovaru, novi Centralni blok u Varaždinskoj bolnici i niz drugih investicija. Posebno je bitno zabilježiti da su i investicije u poljoprivredu ovdje na sjeveru Hrvatske izrazito velike, praktički na razini 20 posto ukupnih investicija, što u javni razvoj, što jamstva našim poljoprivrednicima. Veselimo se da će ova suradnja pridonijeti daljnjem jačanju sjevera Hrvatske. Bilo bi dobro kada bi bilo vremena da se to sve predstavi, jer ovoliko investicija koje se trenutno odvijaju ovdje na sjeveru Hrvatske, mislim da ih je, osim možda ovih župana i par njihovih suradnika i gradonačelnika, malo tko svjestan – istaknuo je Plenković.

Premijer je spomenuo i terminal u Križevcima, naglasivši da je počeo rad na brzoj cesti između Križevaca prema Kloštru Vojakovačkom te da će drugih 24,5 kilometara koliko ostaje do Koprivnice, također biti realizirano.

-Želimo da ove županije koje su u prostoru između Drave i Save budu u jednakom položaju kao i sve ove druge koje imaju sreću da su na pravcima mreže Hrvatske autoceste. Mi ćemo cijelu tu infrastrukturu, kada je riječ o cestama, za cijelu Hrvatsku riješiti u idućih maksimalno 7 di devet godina, a onda nam slijedi veliki korak, dizanja nivoa željezničke infrastrukture koja je desetljećima bila zapostavljena – zaključio je Plenković.

Uručeni ugovori o dodjeli bespovratnih sredstava

Uoči sastanka upriličena je svečanost uručenja nekoliko odluka o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte definirane u Razvojnom sporazumu, a premijer Plenković tom je prigodom istaknuo da se na taj način potiče kontinentalni turizam i ulaganja u sjeverni dio Hrvatske.

Tako je županu Varaždinske županije Anđelku Stričaku uručen ugovor o dodjeli 17,1 milijun eura, po pozivu raspisanom u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti RH. za rekonstrukciju hotela Minerva i bazena u sklopu Specijalne bolnice za medicinsku rehabilitaciju u Varaždinskim Toplicama.

Krapinsko-zagorskom županu Željku Kolaru uručen je ugovor o dodjeli 16,4 milijuna eura za obnovu vanjskih bazena i gradnju hotela s pet zvjezdica u Specijalnoj bolnici za medicinsku rehabilitaciju Stubičke Toplice.

Župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren primio je ugovor za projekt revitalizacije dvorca Inkey vrijednog 12.866.989,30 eura kojem su nakon evaluacije i administrativnih provjera dodijeljena bespovratna sredstava u iznosu 10.093.877,55 eura.

a.kučić/sjever.hr
19.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.