Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Zagorje

Javna ustanova Zagorje zeleno sudjelovala u ovogodišnjem zimskom prebrojavanju vodenih ptica uz rijeku Sutlu

Autor: Nikolina Pofuk Bajz
Javna ustanova Zagorje zeleno sudjelovala u ovogodišnjem zimskom prebrojavanju vodenih ptica uz rijeku Sutlu

Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko- zagorske županije Zagorje zeleno sudjelovala je 17. siječnja u prebrojavanju vodenih ptica uz rijeku Sutlu u sklopu međunarodnog monitoringa IWC- International Waterbird Census.

IWC (International Waterbird Census) ili zimsko prebrojavanje ptica močvarnih staništa je 1967. pokrenuo Wetlands International, međunarodna organizacija kojoj je cilj zaštita i očuvanje vodenih staništa na globalnoj razini.

Danas u ovoj akciji sudjeluju 143 zemlje svijeta, a dobiveni rezultati služe za prepoznavanje važnih zimovališta za ptice, praćenje kretanja brojnosti ptica, njihovu pravodobnu zaštitu, a na široj skali koriste se u studijama o klimatskim promjenama i kretanjima bolesti poput ptičje gripe.

Kod prebrojavanja obuhvaćeno je područje toka rijeke Sutle od mjesta Klanjec do Zelenjaka. Od vodenih ptica uz rijeku Sutlu zabilježili su kormorane, divlje patke i sive čaplje. Uz pojas vegetacije uz rijeku i na obližnjim poljima zabilježili su sljedeće vrste: velika sjenica, plavetna sjenica, šojka, veliki djetlić, poljski vrabac, kos, svraka, gavran, vrana. Hodajući uz rijeku, na nekoliko mjesta pronađeni su i tragovi dabra te tragovi vidre.

Zimsko prebrojavanje ptica uspješno se provodi na rijeci Sutli zahvaljujući suradnji i razumijevanju granične policije, a rezultati prebrojavanja šalju se Udruzi BIOM i Hrvatskom društvu za zaštitu ptica i prirode koja je nacionalni koordinator ove aktivnosti.

sjever.hr

19.01.2024.

Podijeli članak:

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?