Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Varaždinska regija

Advent u Varaždinu postavio rekord s više od 170.000 posjetitelja, naradili su se Baka i Djed Mraz podijelivši 22.000 komada bombona

Autor: Robert Peharda
Advent u Varaždinu postavio rekord s više od 170.000 posjetitelja, naradili su se Baka i Djed Mraz podijelivši 22.000 komada bombona

Advent u Varaždinu, osim što je proglašen najljepšim u Hrvatskoj, oborio je i sve rekorde. U prilog tome idu brojke koje su prezentirane na konferenciji za medije u prostorima Grada Varaždina, a koje su iznijeli varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj i Jelena Toth, direktorica Turističkog ureda Turističke zajednice Grada Varaždina.

Advent u Varaždinu, koji je trajao od 1. prosinca 2023. do 7. siječnja 2024. godine, prema procjeni je posjetilo 170.000 posjetitelja. Rekordnu posjećenost bilježe i tri najveće adventske atrakcije, Čarobni grad Djeda Mraza, panoramski kotač i Ledena Čarolija. A upravo je Čarobni grad Djeda Mraza bio najveći hit, ne samo varaždinskog već svih advenata u Hrvatskoj, a posjetilo ga je oko 35.000 posjetitelja. Organizatori su iznijeli i jedan zanimljivi podatak oko Čarobnog grada Djeda Mraza, a taj je da su Baka i Djed Mraz podijelili 113 kilograma bombona, odnosno oko 22.000 komada bombona.

Procijenjenim brojkama u prilog idu i stvarni podaci iz sustava e-Visitor, koji otkrivaju da je Varaždin u vrijeme adventa imao 21 posto više dolazaka i 21 posto više noćenja u odnosu na adventsko razdoblje 2022. godine. Najviše stranih gostiju bilo je iz Slovenije, zatim slijede Mađarska, Austrija, Njemačka te Bosna i Hercegovina, dok su domaći gosti pristizali iz svih krajeva Hrvatske.

Prema podacima Porezne uprave za vrijeme adventa ostvaren je ukupni turistički promet u iznosu od 50,3 milijuna eura što je 14 posto više u odnosu na prethodni advent. Iako je činjenica da je došlo do određenih povećanja cijena, i broj izdanih fiskaliziranih računa je bio veći za 1,4 posto.

Nakon rekordnog Španirfesta i 330.000 tisuća ljudi, sada imamo i advent koji je ponovo rekordan s više od 170.000 posjetitelja. Nemojmo zaboraviti da je Turistička zajednica Grada Varaždina vodila prijavu Grada Varaždina za UNESCO-ov kreativni grad, gdje smo kao prvi grad u Hrvatskoj dobili titulu UNESCO-vog grada glazbe. Riječ je o tri velika projekta – istaknuo je gradonačelnik Bosilj, dodavši da su takvi uspjesi rezultat timskog rada ne samo turističkih djelatnika već i ostalih gradskih tvrtki i ustanova poput Parkova, Čistoće, Koncertnog ureda, Tržnice i Gradska uprave.

A iako se zastor tek spustio na Advent u Varaždinu 2023., pripreme za novo izdanje su u punom jeku. Naime, do kraja siječnja Turistička zajednica će na natječaje prijaviti neke novitete za sljedeći Advent. Također, brojne stvari za ovogodišnji Špancirfest isto su spremne.

- Gleda se unaprijed, radi se proaktivno. I ostvareni rezultati to pokazuju. Imamo 21 posto više dolazaka, više od 80.000 noćenja u gradu. Unatoč tome što nemamo velike smještajne kapacitete, više od 40 posto turističkog prometa Varaždinske županije ostvaruje se upravo u gradu Varaždinu – zaključio je Bosilj.

sjever.hr
18.01.2024.

Podijeli članak:

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?