Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Zagorje

Vatrogascima podijeljena vrijedna oprema: „ Vatrogasna zajednica Grada Krapine je toliko opremljena da više nema straha za bilokakvu intervenciju ili ugrozu”

Autor: Martina Lončar Petrinjak
Vatrogascima podijeljena vrijedna oprema: „ Vatrogasna zajednica Grada Krapine je toliko opremljena da više nema straha za bilokakvu intervenciju ili ugrozu”

U utorak, 16. siječnja 2024. godine, kod vatrogasne garaže kod poligona u Mihaljekovom Jarku održana je konferencija za medije povodom podjele vatrogasne opreme za dobrovoljna vatrogasna društva s područja Grada Krapine. Podijeljena je zaštitna vatrogasna oprema, oprema za gašenje požara i oprema za spašavanje s visina.

Kako je rekao gradonačelnik Grada Krapine Zoran Gregurović, nabava opreme samo je još jedan dokaz da se Vatrogasna zajednica i Grad Krapina brinu o sigurnosti građana. Unatrag nekoliko godina uložena su značajna sredstva u Javnu vatrogasnu postrojbu, ali i u sva dobrovoljna vatrogasna društva na području grada.

Kontinuirano ulaganje

– Uloženo je ne samo u nabavu opreme, nego i u uređenje vatrogasnih objekata, od rekonstrukcije Vatrogasnog doma DVD-a Krapina, rekonstrukcije, izgradnje garaže i uređenja Vatrogasnog doma u Škarićevom, do uređenja fasade i dijela stolarije na Vatrogasnom domu u Lepajcima, a nedavno i u Donjoj Šemnici – rekao je gradonačelnik i s ponosom istaknuo angažman krapinskih vatrogasaca na potresom pogođenim područjima u Zagrebu, a pogotovo u Petrinji.

– JVP Grada Krapine i naši DVD-ovi, kao i GDCK Grada Krapine bili su prvi iz naše županije koji su stigli na potresom pogođena područja. Naša autoljestva je bila mjesec-dva kontinuirano na području gradova Gline i Petrinje, gdje su naši vatrogasci pomagali u čišćenju terena zajedno s našim Crvenim križem. Paralelno s tim, oni su pomagali ovdje na području našega grada jer smo imali dosta intervencija, a jedna od zahtjevnijih je bilo uklanjanje stradalih dimnjaka na OŠ Ljudevit Gaj – podsjetio je Gregurović i čestitao vatrogascima na angažmanu.

Oni su, dodao je, na prvoj crti sustava civilne zaštite jer djeluju ne samo kod požara, nego prilikom svih drugih tehničkih intervencija, poput prometnih nezgoda i drugih.

– Za bilo kakav događaj prvo zovemo vatrogasce, a onda se drugi priključuju. Zato im treba zahvaliti, pomoći u nabavi opreme i dati svu potrebnu podršku. Grad Krapina ove je godine u Proračunu osigurao 80.000 eura za rad Vatrogasne zajednice, no to je početni iznos i ta će se sredstva značajno povećati kroz godinu, ovisno o potrebama – poručio je gradonačelnik Gregurović.

Prošle godine imali 113 intervencija

U Vatrogasnu zajednicu Grada Krapine uključeni su Javna vatrogasna postrojba Grada Krapine, DVD Krapina, DVD Donja Šemnica, DVD Škarićevo i DVD Lepajci. Zajednica ima ukupno 85 operativnih članova, a na raspolaganju im je 18 vatrogasnih vozila.

Kako je kazao zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Grada Krapine Daniel Pelin, krapinski vatrogasci prošle su godine imali 113 intervencija na području Vatrogasne zajednice.

– Od toga su 92 bile tehničke intervencije koje pokazuju da ove vremenske neprilike zahtijevaju dobru vatrogasnu opremu, kako bismo djelovali lakše i sigurnije te pružili našim građanima veću sigurnost. Ukupna vrijednost opreme koja je ušla lani u Vatrogasnu zajednicu je oko 90 tisuća eura, od kojih je dio, odnosno oko 20 tisuća eura, iz EU fondova, 40 tisuća eura kroz Vatrogasnu zajednicu, znači 20 tisuća naših redovnih sredstava i 20 tisuća dodatnih eura od Grada Krapine – istaknuo je Pelin.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Krapine Vjekoslav Kranjčec rekao je da je dio sada podijeljene opreme nabavljen putem EU fondova kako bi se zamijenila oprema koja je uništena u potresu i kako bi se opskrbili DVD-ovi na području grada Krapine.

– Vrijednost opreme je velika, a nama je jako bitna. Nažalost, svi znamo da u današnje vrijeme ima sve više intervencija koje iziskuju više opreme, više edukacije naših djelatnika i više novaca. Vatrogasna zajednica Grada Krapine je toliko opremljena da više nema straha za bilokakvu intervenciju ili ugrozu – zaključio je Kranjčec.

mlpetrinjak/sjever.hr
16.01.2024.

Podijeli članak:

/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?