Now Reading:
Uzbudljiv kraj siječnja u Klanjcu: 22. se slavi Vincekovo, a 27. siječnja ide se u noćni pohod na Cesargrad
Full Article 3 minutes read

Uzbudljiv kraj siječnja u Klanjcu: 22. se slavi Vincekovo, a 27. siječnja ide se u noćni pohod na Cesargrad

Društvo vinara i vinogradara „Antun Mihanović” Klanjec poziva kolege vinare, vinogradare i ljubitelje dobrog vina na tradicionalnu proslavu „Vincekovo h Klanjcu 2024.”

Na blagdan sv. Vinka klanječki vinari i njihovi gosti okupit će se u ponedjeljak, 22. siječnja, s početkom u 10 sati u vinogradu obitelji Petrišić, kojoj će se kao domaćin proslave ove godine pridružiti i obitelj Turčić, kako bi svi zajedno uz molitvu, pjesmu, šalu i puno smijeha, dobrog vina i gastronomskih delicija, proslavili svog nebeskog zaštitnika.

Tradicionalni početak sezonskih radova u klanječkim vinogradima započet će blagoslovom župnika fra Drage Brgleza, nakon čega će se u dobrom i šaljivom raspoloženju, uz spelancije iz Križevačkih statuta pod vodstvom našeg dobro poznatog vinskoga „biškupa“ te uz peharnika, zvonara, pjevače i tamburaše, orezati prvi trs i na njega objesiti najbolje klanječke domaće kobase i špek sa željom da godina bude plodna i bogata kvalitetnim vinima.

Za sve koji odluče ovogodišnje Vincekovo proslaviti s klanječkim vinarima, lokacija OPG Petrišić je u Klanjcu, ul. Augusta Šenoe 30.

Više informacija možete saznati kod predsjednika Igora Jambrešića na broju mobitela 098/277-817.

Noćni pohod Cesargrad

Nakon prošlogodišnjeg izvrsno posjećenog prvog Noćnog pohoda na Cesargrad, Hrvatsko planinarsko društvo “Cesargrad” i Turistička zajednica Biser Zagorja, u suradnji s Družbom vitezova Zlatnog kaleža iz Donje Stubice, Kulturnim centrom Klanjec i uz potporu Krapinsko zagorske županije i Grada Klanjca, u subotu, 27. siječnja 2024., priređuju novi pohod koji će se ove godine održati točno na obljetnički datum početka slavne Seljačke bune koja je započela napadom na Cesargrad u noći s 27. na 28. siječnja 1573. godine.

Program u Klanjcu započinje u 17 sati na Trgu Antuna Mihanovića. Okupljanju “klanječkih kmetova” pridružit će se i ove godine članovi planinarskih društava, susjedi iz Slovenije, a sigurni smo da će nam doći i svi koji su bili prošle godine kada je ovo noćno planinarenje na Cesargrad premašilo sva očekivanja organizatora, poručuju organizatori.

Ovogodišnji program bit će obogaćen i nekim novim sadržajima. Bit će tu i žonglera vatrom, dvorskih luda, zabave za najmlađe… Na trgu posjetitelje očekuju i vruće domaće fritule, a za zagrijavanje kuhano vino i čaj.

Nakon puntanja na čelu sa seljačkim vođom Ilijom Gregorićem, oko 18 sati krenut će se s bakljama u rukama u noćni pohod prema utvrdi Cesargrad.

Ispred planinarske kuće, članovi Družbe vitezova Zlatnog kaleža iz Donje Stubice, na svoj uvijek atraktivan način, uprizorit će sukob kmetova i Cesargradske straže. Večernje druženje u toploj planinarskoj kući ili oko zapaljenih vatri na proplanku ispred kuće nastavit će se uz ponudu hrane i pića, kuhano vino, čaj i glazbeni program domaćeg Buna benda.

Organizatori pozivaju sve zainteresirane posjetitelje da im se pridruže, a noćni pohod prema Cesargradu primjeren je i za starije te obitelji s djecom s obzirom da je riječ o usponu koji nije zahtjevan i traje otprilike 30-ak minuta.

– U slučaju kiše, program se otkazuje. No, ipak se još nadamo da bi nas mogao na Cesargradu dočekati snijeg kao prošle godine! – poručuju organizatori.

foto: arhiva
sjever.hr
16.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.