Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Varaždinska regija

Gradilište dvorca Opeka u Vinici obišao varaždinski župan Anđelko Stričak: Osim za ovu, osigurali smo sredstva za sedam sličnih investicija

Autor: Alenka Kučić
Gradilište dvorca Opeka u Vinici obišao varaždinski župan Anđelko Stričak: Osim za ovu, osigurali smo sredstva za sedam sličnih investicija

Varaždinski župan Anđelko Stričak sa suradnicima u utorak je još jednom obišao gradilište dvorca Opeka gdje se odvijaju radovi u sklopu EU projekta „Rekonstrukcija i opremanje dvorca Opeka za potrebe Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi pri Srednjoj školi Arboretum Opeka Vinica”.

Kako je župan istaknuo, u srpnju ove godine bit će tri godine od potpisivanja ugovora o izvođenju radova.

-Nakon toga je krenula faza čišćenja raslinja, pa uređenje gradilišta, odnosno omogućavanje prilaza gradilištu, potom i izgradnja i obnova ovog dvorca, kako bi ga početkom ove godine mogli dati na korištenje našim učenicima – rekao je Stričak.

Podsjetio je da je na prošloj sjednici Županijske skupštine izglasan proračun u kojem su predviđena sredstva za sedam sličnih investicija.

-Osim obnove ovog dvorca, projektiramo energetsku obnovu dvorca Šaulovec, također energetsku obnovu Glazbene škole u Varaždinu, a pred ishođenjem smo lokacijske dozvole za Gomilu, pred građevinskom dozvolom za Gaveznicu. U narednih desetak dana potpisat ćemo ugovor za projektiranje obnove jahaone u Optujskoj ulici, a već smo i istaknuli da Županija namjerava kupiti staru Belu, ako ćemo biti u mogućnosti – kazao je župan.

Ove investicije su vrlo značajne i raduju, a osim zaštite kulturnog dobra, imaju obrazovnu svrhu, dodao je. Naime, u više njih će biti smještene obrazovne ustanove, a isto tako i mogućnost edukacije odraslih kroz cjeloživotno obrazovanje.

-Sve te investicije, odnosno objekti su velika promocija Varaždinskoj županiji, odnosno vjerujemo da će to potaknuti naše građane, pogotovo obrtnike, OPG-ove da još malo naprave iskorak u svojim djelatnostima kojima se bave – izjavio je Stričak.

Kada je riječ o dvorcu Opeka, radi se o investiciji koja se sastoji od dva dijela. Prvi dio se odnosi na građevinske radove, odnosno infrastrukturu, koja iznosi 8.641.102,00 eura, dok se drugi dio odnosi na program aktivnosti i iznosi 6.551.692,00 eura.

-Do 31. prosinca prošle godine, iz namijenjenih sredstava EU iskoristili smo 91,7 posto, a rok za izvođenje radova je 30. travnja 2024. godine. Nisam siguran da ćemo dotad uspjeti, ali ono što je bitno, novu školsku godinu sigurno započinjemo s učenicima na ovoj lokaciji. Zasad je izvedeno 100 posto infrastrukture, od županijske ceste do samog dvorca – električna energija, voda, DTK kabel, hidrantska mreža, kanalizacijska mreža i rasvjeta, odrađeno je 95 posto radova statičke sanacije objekta, zidarski radovi, betonski, krovopokrivački radovi, 80 posto unutarnje žbuke, 70 posto restauratorskih radova, 60 posto vanjske stolarije – kazao je župan.

Predstoji izvođenje radova na uređenju dvorišta, dovršetak montaže trijema, statička sanacija kule, izvedba kasetnih stropova u kuli i prostorija u sjevernom krilu koja bi trebala biti dnevni boravak, zatim ostava, keramika, nastavak ugradnje drvene stolarije, izvedba kameno-klesarskih radova, izvedba fasade, ugradnja protupožarne bravarije, izvedba limarskih radova.

-Vjerujem da smo na dobrom putu, nakon dvije i pol godine se ima što vidjeti i to je ono što nas zaista sve veseli i raduje – rekao je Stričak.

Pročelnik županijske Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Miroslav Huđek naglasio je da infrastrukturni dio još traje, ali ovaj dio projekta RCK u dijelu soft programa završen je s 31. prosinca.

-U njemu su, osim Srednje škole Arboretum Opeka, sudjelovali i partneri – Srednja škola Bedekovčina i Srednja škola Ludbreg i ukupno je oko 300 što učenika, što profesora sudjelovalo u svim aktivnostima u softu. Tu su novi programi, nova sposobnost koju su stekli naši profesori u svim edukacijama u kojima su sudjelovali i od jeseni, kada će sve ovo zaživjeti, tu će biti puno novih programa, kako redovnih, tako i u onom dijelu koji je iznimno važan u vremenu ispred nas. To su programi cjeloživotnog učenja za sve kvalifikacije, osposobljavanja, usavršavanja i prekvalifikacije koji su bitni da naša Srednja škola Arboretum Opeka da svoj doprinos naše županije i ukupnom razvoju društva u cjelini – izjavio je Huđek.

Ravnatelj Srednje škole „Arboretum Opeka” Marčan, Dragan Brkić, kazao je kako ni ne treba posebno spominjati koliko je projekt Regionalnog centra kompetentnosti u poljoprivredi bitan za školu, ali i Varaždinsku županiju.

-U ovih zadnjih pet godina od kada je sve to krenulo, škola je postala prepoznatljiva i oni koji nikad nisu čuli za Arboretum i školu, danas već o tome naveliko razgovaraju. Škola je 2020. imala 105 učenika i bili smo praktički na izdisaju, a danas imamo 176 učenika. Kada pogledamo nekakve parametre koje smo tim Regionalnim centrom htjeli postići u narednih pet godina, mi smo to ostvarili za dvije godine. To ne znači da ne trebamo nastaviti dalje, ovaj dvorac je otprilike 3 i pol tisuće kvadrata prostornog kapaciteta za školu, sa svom opremom i laboratorijima i učeničkim domom i mislim da će osigurati našoj školi dalju i buduću perspektivu i mi ćemo učiniti sve da tako i bude – poručio je Brkić.

a.kučić/sjever.hr
16.01.2024.

Podijeli članak:

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?