Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Varaždinska regija

Marijan Škvarić, gradonačelnik Grada Lepoglave: Nemamo listu čekanja za dječje vrtiće, a roditelji prosječno plaćaju manje od 20 posto ekonomske cijene

Autor: Robert Peharda
Marijan Škvarić, gradonačelnik Grada Lepoglave: Nemamo listu čekanja za dječje vrtiće, a roditelji prosječno plaćaju manje od 20 posto ekonomske cijene

Grad Lepoglava jedna je od rijetkih jedinica lokalne samouprave u koja nema liste čekanja za upis mališana u predškolske ustanove. Pravovremenim planiranjem smještajnih kapaciteta, ali i apliciranjem na državne natječaje, ostvareni su uvjeti da sva djeca s lepoglavskog područja imaju zagarantirano mjesto u vrtićima. Tome je u velikoj mjeri doprinijela i činjenica da je Grad Lepoglava u isto vrijeme radio dva infrastrukturna projekta, rekonstrukciju zgrade Dječjeg vrtića Lepoglava i izgradnju podružnice lepoglavskog Dječjeg vrtića u Višnjici.

- Upravo tim investicijama osigurani su smještajni kapaciteti za svu djecu s područja Grada Lepoglave, od jasličke skupine pa sve do predškole te nema liste čekanja – s ponosom poručuje gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić.

U rekonstrukciju postojeće zgrade u Lepoglavi uloženo je 13,2 milijuna kuna (1,75 milijuna eura), od kojih je 6,7 milijuna kuna (890.000 eura) potpora ostvareno putem EU fondova, dok je preostali iznos od 6,5 milijuna kuna (860.000 eura) osigurao Grad Lepoglava.

- Za izgradnju podružnice Dječjeg vrtića Lepoglava u Višnjici, Grad je izdvojio 4,5 milijuna kuna (600.000 eura), dok je ostvarena potpora bila svega 100.000 kuna (13.000 eura). Kada sve zbrojimo vidi se da je Grad za provedbu projekata osigurao nešto više od 11 milijuna kuna, odnosno gotovo 1,5 milijuna eura, nauštrb ostalih projekata koji su stavljeni u stanje mirovanja upravo zbog važnosti i prioritetnosti ulaganja u infrastrukturu koja je značajna za mlade obitelji i djecu – objašnjava gradonačelnik Škvarić.

Cjelodnevne desetosatne vrtićke programe u oba objekta tijekom upisne godine 2022./2023. je polazilo 182 mališana, dok je u kraćem programu predškole bilo osmero djece.

A osim što se može pohvaliti da nema listu čekanja, Grad Lepoglava na nacionalnoj razini prednjači i po udjelu sufinanciranja troška smještaja djece. Naime, cijena redovnog desetosatnog programa za 2024. godinu košta 296,83 eura (2236,44 kune), a Grad Lepoglava prosječno po djetetu sufinancira visokih 82 posto tog iznosa.

- Roditelji sudjeluju u sufìnanciranju u iznosim od 54 do 82 eura, ovisno o prosječnim mjesečnim prihodima po članu kućanstva. za drugo dijete u vrtiću, roditelji plaćaju polovicu iznosa, dok su za treće i svako sljedeće dijete u potpunosti oslobođeni plaćanja troška boravka svojih mališana. Polovicu iznosa plaćaju i roditelji djece sa smetanja u razvoju, roditelji invalidi domovinskog rata, samohrani roditelji… - dodaje lepoglavski gradonačelnik.

Također, stanovnicima Lepoglave čija djeca polaze privatne dječje vrtiće ili one u drugim gradovima i općinama, sukladno Zakonu, može se odobriti sufìnanciranje usluge dnevne skrbi o djeci do obveznog upisa u redovan program predškolskog odgoja i obrazovanja u iznosu od 95 eura mjesečno po djetetu.

Novi i obnovljeni smještajni kapaciteti stvorili su uvjete i za dodatno obogaćivanje programa i aktivnosti djece prilikom njihova boravka u vrtićima. Djeca, odnosno njihovi roditelji, mogu birati između kraćeg programa engleskog jezika, univerzalne sportske škole, ali i programa pod nazivom „Male čipkarice”.

- Svakako bih dodao i projekt sufinanciranja logopeda za djecu predškolske dobi s područja Grada Lepoglave. Njime pokrivamo trošak usluge logopedskog tretmana i logopedske dijagnostike u visini od 75 posto ukupnog iznosa, dok preostalih 25 posto plaćaju roditelji – govori Škvarić i dodaje:

- Trenutni smještajni kapaciteti zadovoljavaju sve potrebe. No, ukoliko se ukaže potreba za njihovim povećanjem, svakako ćemo razmotrit sve mogućnosti novih ulaganja u vrtićku infrastrukturu.

I ovdje ne prestaje briga Grada Lepoglave za djecu i mlade. Iz gradskog Proračuna redovito se osigurava novac za kupnju radnih bilježnica, sufinanciranje prijevoza i cjelodnevnog boravka u školama. Također, u okviru programa „Grad prijatelj djece”, financiraju se svi zahtjevi u aktivnostima poput Europskog tjedna sporta, obilježavanja Dječjeg tjedna, održavanja radionica iz robotike, književnih večeri, glazbenih radionica…

- Premda Grad nije osnivač osnovnih škola, s ciljem osiguravanja višeg obrazovnog standarda učenika, svake godine Proračunom su osigurana sredstva za sufinanciranje programa školskog nadstandarda prema zahtjevima samih škola. Također, Proračunom osiguravamo novac za nagrade za izvrsnost učenicima osnovnih škola i njihovim mentorima, a jednako tako, za postignute odlično rezultate na natjecanjima nagrađujemo i učenike srednjih škola – otkriva lepoglavski gradonačelnik.

Ne zaobilaze se niti studenti. U akademskoj godini 2022./2023. dodijeljene su 34 stipendije, a u pripremi je javni natječaj i za aktualnu 2023./2024.

- Planiramo povećanje broja odobrenih stipendija s obzirom da je u Proračunu za 2024. godinu povećan iznos za stipendiranje učenika i studenata s prošlogodišnjih 27.870 eura na 33.000 - zaključuje gradonačelnik Lepoglave Marijan Škvarić.

Foto: arhiva sjever.hr
r.p./sjever.hr
13.01.2024.

Podijeli članak:

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?