Now Reading:
Crveni spust ove godine zatvoren jer je žičara previše oštećena: “Osigurana su sredstva za nabavu nove žičare koja bi trebala biti izgrađena i spremna za sljedeću skijašku sezonu“
Full Article 3 minutes read

Crveni spust ove godine zatvoren jer je žičara previše oštećena: “Osigurana su sredstva za nabavu nove žičare koja bi trebala biti izgrađena i spremna za sljedeću skijašku sezonu“

Konačno je zahladilo i s pravom možemo reći da nam je zima, u pravom smislu te riječi pokucala na vrata. Temperatura se spustila i u minuse, a i stupnjevi su primjereniji za ovo doba godine.

Još čekamo snijeg, koji nas je ovaj puta mimoišao, ali nadamo se da će stići i do naših krajeva, kako bi barem malo uživali u snježnim radostima, skijanju i sanjkanju.

Zato snijega ima na zagrebačkoj gori i bliži se početak skijaške sezone na Sljemenu, koje ove godine ljubiteljima skijanja nudi dvije staze – Bijeli i Zeleni spust.

Crveni spust je zatvoren jer je žičara oštećena, još prošle godine u nevremenu koje je u srpnju pogodilo Zagreb i okolicu.

Gdje je zapelo i zašto žičara na Crvenom spustu nije popravljena, provjerili smo u zagrebačkoj ustanovi Upravljanje sportskim objektima pod čijim se ravnanjem nalazi Skijalište. 

Crveni spust ove se godine neće moći koristiti, s obzirom na to da je Sjedežnica Trosjed, koja se nalazi na Crvenom spustu, teško oštećena. Stručnjaci iz austrijske tvrtke Doppelmayr obavili su monitoring i ekspertizu oštećenja te utvrdili da je opseg oštećenja prevelik za popravak, odnosno, vraćanje sjedežnice u funkciju. U Proračunu Grada Zagreba za 2024. godinu osigurana su sredstva za nabavu nove žičare za potrebe Crvenog spusta, te ćemo uskoro pokrenuti postupak javne nabave. Postoji realna mogućnost da se nova žičara  napravi do kraja godine ili početkom 2025. godine, te bi trebala biti spremna za sljedeću skijašku sezonu – pojasnili su iz Ustanove. 

Dodaju kako je proteklih dana na Bijelom i Zelenom spustu napadalo pet centimetara prirodnog snijega.

S obzirom na promjenu vremena, odnosno, povoljne vremenske uvjete i niske temperature, u tijeku je i njihovo zasnježivanje umjetnim snijegom. Početak skijaške sezone očekujemo, kao i prošle godine, do kraja siječnja – istaknuli su iz zagrebačke ustanove Upravljanje sportskim objektima.

Koliko je sreće i veselja donijelo to Sljeme, kada govorimo o Snježnoj kraljici i utrkama Svjetskog skijaškog kupa, u muškom i ženskom slalomu koje su Hrvatsku stavile na skijašku kartu Europe i svijeta. Prijenos utrke je išao skoro u sve dijelove svijeta, a skijašice i skijaši su bili oduševljeni pripremom staze, uvjetima i navijačima.

Utrke su se održavale sve do prošle sezone kada je zbog toplog vremena ženska utrka jedva održana, a muška je otkazana i tako je sljemenska utrka maknuta s kalendara Svjetskog skijaškog kupa.

Hoće li se ikad Snježna kraljica vratiti i održati ne znamo, ali Crveni spust bi na radost svih ljubitelja skijanja i Zagrepčana trebao biti vraćen u puni ‘pogon’ sljedeće skijaške sezone. 

FOTO: Ustanova Upravljanje sportskim objektima Zagreb

i.belošević/sjever.hr 13.01.2024.

Input your search keywords and press Enter.