Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Hrvatska i svijet

U maloj Hrvatskoj provedeno više od 10 milijuna ovrha. Kako zbog duga od sto eura možete ostati bez stana?

Autor: Alenka Kučić
U maloj Hrvatskoj provedeno više od 10 milijuna ovrha. Kako zbog duga od sto eura možete ostati bez stana?

Ovrhu ili blokadu u Hrvatskoj nisu doživjeli tek rijetki građani, o čemu govori i golema brojka od 10 milijuna građana koji su se našli u toj situaciji.

Kako zbog duga od sto eura možete ostati bez stana? Kome odgovara ovakav ovršni zakon? Bile su to teme o kojima je za HRT govorio Sarajko Baksa iz udruge Blokirani, donosi N1.

-Nevjerojatna je činjenica da je u Hrvatskoj, državi koja ima 3,5 milijuna stanovnika, provedeno više od 10 milijuna ovrha. U ovom trenutku postoji 230.000 blokiranih građana koji duguju 2,35 milijarde eura, samo na ime glavnice, a na to treba dodati kamate i sve troškove. Više od 81 posto dužnika su u dugotrajnoj blokadi koja je dulja od godine dana - rekao je Baksa i dodao da su u Hrvatskoj svi građani ovršeni, blokirani, samo to još ne znaju.

Baksa se nekoliko desetljeća bavi problemima blokiranih građana, a na to ga je potaknuo osobni primjer – bio je među prvih stotinu koji su ovršeni i blokirani.

-To je bilo davno, radilo se o usluzi telekoma. Kasnije se ispostavilo da telekom nije imao zakonsko pravo da nudi tu uslugu. Radilo se o bežičnom sustavu telefonije, gdje je uređaj bio loše kvalitete. U toj tehničkoj službi su uvijek govorili da se uređaj resetira, a događalo se da je on zaboravljao sve lozinke i da se stavljao na tvorničke postavke. Na tim tvorničkim postavkama internet je bio otvoren. Netko se od susjeda zakačio na internet, kad je cijena bila daleko skuplja i napravio trošak od 2 tisuće kuna – prisjetio se Baksa.

Kako uslugu nije konzumirao, nije htio platiti trošak. Rekao je da je postupak bio dugotrajan te da ga je izgubio, a tih dvije tisuće kuna postalo je nekoliko desetaka tisuća kuna, zbog čega su provedene dvije ovrhe, piše N1.

Baksa je u HRT Otvoreno rekao kako u radnoj skupini koja radi na izmjenama Ovršnog zakona postoje dvije frakcije: blokirani i sindikati s jedne strane i krupni kapital s druge strane. Na voditeljevo pitanje jesu li u tom slučaju banke krupni kapital, Baksa je odgovorio da su to „vukovi koji dogovaraju kako podijeliti plijen”.

sjever.hr/n1info.hr/fb-hrt
10.01.2024.

Podijeli članak:

Povezani članci

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?