Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Zagorje

Mjesec je borbe protiv raka maternice, Kolar: "Ključna je prevencija"

Autor: Nikolina Pofuk Bajz
Mjesec je borbe protiv raka maternice, Kolar: "Ključna je prevencija"

Prvi mjesec u godini se diljem svijeta obilježava kao Mjesec borbe protiv raka vrata maternice, od kojeg je samo u 2022. godini u Krapinsko-zagorskoj županiji oboljelo 40 žena sa 3 smrtna slučaja.

Rak vrata maternice se u Hrvatskoj svaki dan dijagnosticira jednoj ženi, dok svaki treći dan od ovog uzroka umre jedna žena. U posljednjih 10 godina godišnje je evidentirano oko 320 slučajeva i 120 smrti od raka vrata maternice. Za razliku od većine drugih sijela raka, rak vrata maternice javlja se među nešto mlađom populacijom – najviše žena obolijeva u dobi između 35 i 55 godina života.

- Važno je naglasiti da je rak vrata maternice bolest koja se može spriječiti - poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije te posebno naglašavaju važnost cijepljenja i preventivnih pregleda.

- S obzirom na to da je u gotovo svim slučajevima, čak 99 % njih, uzročnik raka vrata maternice HPV (humani papiloma virus), važno je podsjetiti da nastanak raka vrata maternice u velikoj mjeri možemo spriječiti cijepljenjem protiv HPV-a te otkrivanjem raka u vrlo ranoj fazi (PAPA testom). U Hrvatskoj je cijepljenje protiv HPV-a dio redovnog kalendara cijepljenja za učenike i učenice od 5. do 8. razreda osnovne škole, a ovisno o dostupnosti i za sve druge osobe mlađe od 25 godina - priopćili su iz županijskog zavoda za javno zdravstvo te istaknuli da je cjepni obuhvat učenica i učenika u našoj županiji svake godine veći od 65 %, odnosno najbolji u Hrvatskoj.

Simbol borbe protiv raka vrata maternice je plavo zelena vrpca, koju će tijekom siječnja nositi i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, zamjenica župana Jasna Petek i djelatnice i djelatnici Županije.

- Uvijek ponavljamo da je u borbi za naše zdravlje ključna prevencija, što je i najvažnija poruka ove te svih sličnih akcija. Najveća odgovornost u čuvanju našeg zdravlja je na nama samima, a tek potom na liječnicima i ostalim zdravstvenim djelatnicima. Stoga vas pozivam da koristite i ovu priliku za edukaciju, proučite savjete stručnjaka i ono što je najvažnije – slijedite ih u svakodnevnom životu - poručio je ovom prilikom župan Kolar te naglasio kako će se u sklopu Mjeseca borbe protiv raka vrata maternice, Europskog tjedna prevencije raka vrata maternice (15.-21. siječnja) i Dana mimoze – Nacionalnog dana borbe protiv raka vrata maternice (20. siječnja) u Krapinsko-zagorskoj županiji provoditi brojne aktivnosti i akcije.

Ovdje možete vidjeti raspored svih aktivnosti koje će se provoditi u mjesecu siječnju.

sjever.hr

10.01.2024

Podijeli članak:

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?