Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Hrvatska i svijet

Drastično poskupjeli starački domovi, cijena u nekima skočila i za 50 posto, korisnici ogorčeni: „Sve se lomi na našim leđima!”

Autor: Robert Peharda
Drastično poskupjeli starački domovi, cijena u nekima skočila i za 50 posto, korisnici ogorčeni: „Sve se lomi na našim leđima!”

Nova godina, nova poskupljenja. Ovoga puta viši računi stigli su na adrese korisnika domova za starije i nemoćne diljem Hrvatske i to onih u vlasništvu županija, donosi portal Dnevnik.hr.

Naime, cijene smještaja rasle su i do 50 posto, odnosno umirovljenici sad moraju platiti i do 200 eura više mjesečno.

- S 400 eura skočilo na 600. Je li to normalna cijena? - pita se Slavko, korisnik Cvjetnog doma Šibenik.

- Bilo je 600, sad je 750 eura prvi mjesec - dodala je Jasna.

Cijene usluge, ovisno o stupnju njege, porasle su za 25 posto, a obavijest je osvanula na vratima Doma 3. siječnja.

- Bez ikakve najave i upozorenja korisnicima i nama koji smo solidarni obveznici plaćanja", poručila je Helena Škrapić.

Ravnatelj Doma u poruci je napisao da je do povećanja došlo jer su se u protekloj godini u tri navrata povećavale plaće djelatnicima Doma. Novca za to nije bilo u proračunu Doma, kao ni u proračunu Županije, pa je očito sve palo na teret korisnika. Drugim riječima, decentralizirana državna sredstva „ne krpaju” potrebe domova, od hladnog pogona do hrane, pa ondje gdje dodatno ne uskače Županija, uskaču korisnici.

Dom u Šibeniku nije jedini u kojem je poskupio smještaj. Rasle su cijene i u Petrinji, Slavonskom Brodu, Sisku i to do 50 posto. U Zadru ove godine cijene nisu povećavali, ali jesu u listopadu prošle godine.

- To povećanje je bilo nekih od 12 do 14 posto, a ove godine nemamo namjeru povećati cijene - istaknula je Iskra Pece Fabac, socijalna radnica u Domu za starije i nemoćne u Zadru.

Foto: ilustracija
sjever.hr/dnevnik.hr
08.01.2024.

Podijeli članak:

Povezani članci

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?