Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Lifestyle

Jeste li već raskitili božićno drvce? Evo što o tome kaže tradicija

Autor: Alenka Kučić
Jeste li već raskitili božićno drvce? Evo što o tome kaže tradicija

Kićenje bora povodom blagdana rođenja Isusa Krista tradicionalni je katolički običaj kao i njegovo raskićivanje. Mnoge obitelji će raskititi bor na blagdan Sveta tri kralja, iako liturgijski gledajući božićno vrijeme traje do blagdana Krštenja Gospodinova. Taj se blagdan slavi prvu nedjelju nakon blagdan Sveta tri kralja.

U mini-katehezi „Zašto ne treba raskititi bor na blagdan Sveta tri kralja?”, studentski kapelan u Rijeci fr. Ivan Dominik Iličić objasnio je kako bi se bor trebao raskititi na blagdan Krštenja Gospodinova, a ne prije, donosi Hrvatska katolička mreža.

-Stoga ne treba raskititi bor i ukloniti jaslice sve do tada. Po starom običaju, čak do Svijećnice se može držati bor u svom domu - naglasio je fr. Ivan Dominik Iličić.

Primjerice, Poljaci drže bor u crkvama, stanovima i na trgovima do blagdana Svijećnice ili Prikazanja Gospodinova u hramu 2. veljače. Taj je običaj iz svoje zemlje prenio u Vatikan papa Ivan Pavao II. pa tako vatikanski bor stoji okićen kroz cijeli siječanj, piše Hrvatska katolička mreža.

-Nemojte raskićivati bor kako se vaš bor ne bi povezivao s pravoslavnim Božićem. To nije lijepo, a nije ni teološki ispravno jer po julijanskom kalendaru neka braća grkokatolici koji su s nama u punom zajedništvu slave također Božić - poručio je fr. Ivan Dominik Iličić.

sjever.hr/hkm.hr
06.01.2024.

Podijeli članak:

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?