Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Zagorje

Izvrsni turistički rezultati za 2023.: Krapinsko-zagorska županija zabilježila rekordnih 402 tisuće noćenja!

Autor: Ivana Belošević
Izvrsni turistički rezultati za 2023.: Krapinsko-zagorska županija zabilježila rekordnih 402 tisuće noćenja!

U Termama Jezerčića predstavljeni su turistički rezultati Krapinsko-zagorske županije za 2023. godinu. Rezultati su izvrsni, bolji i od rekordne 2019. godine. Dolazaka je bilo 190.456, a noćenja 402.061. Porast dolazaka je 8,26 posto, a porast noćenja 8.98 posto. Prvi puta je i udio stranih gostiju veći, nego domaćih. Stranih gostiju je kod dolazaka tako bilo 51,06 posto, a domaćih 48.94 posto, dok je kod noćenja udio stranih gostiju bio  52,01 posto, a domaćih 47.99 posto.

Voditeljica ureda Turističke zajednice Krapinsko- zagorske županije Sanja Škrinjar rekla je da je u 2023. godini u dolascima i noćenjima bio veći broj stranih gostiju, nego domaćih. S jedne strane imamo veliki porast u dolascima i noćenjima stranih turista - 16.87 posto porasta dolazaka i 16.66 posto porasta noćenja stranih gostiju dok su nam domaći gosti na razini 2022. godine. Što se tiče turističke potražnje, porast dolazaka je 165.24 posto, a porast noćenja je 149.04 posto – naglasila je Škrinjar.

Strani turisti najviše dolaze iz Slovenije, međutim u zadnjih par godina najviše dolaze Poljaci, Nijemci, ali ono što je zanimljivo, prvi puta među top četiri inozemnih tržišta je tržište Nizozemske kojima je uz Dansku i Belgiju vidljiv porast dolazaka i noćenja. Imamo 15 posto porasta u dolascima i noćenjima Nijemaca, a Nizozemci su skoro na 30 posto porasta u noćenjima u odnosu na prošlu godinu.

- Što se tiče županija iz kojih turisti dolaze, tradicionalno su najjača područja grad Zagreb, Splitsko- dalmatinska i Istarska županija – kazala je Sanja Škrinjar i dodala kako je prošle godine jako puno uloženo u promociju zahvaljujući sredstvima Hrvatske turističke zajednice i na određenim destinacijama se rezultati toga vide i naravno da je velik trud naših hotelijera koji su glavni generator smještaja u našoj županiji.

-Veliki je porast u kućama za odmor i prošle godine su kategorizirana 42 nova smještajna objekta, što apartmani, što kuće za odmor. U hotelima su ostvarena 291.364 noćenja, a kampovi su zajedno ostvarili 315.709 noćenja. U domaćinstvima i u OPG-ima, ostvareno je 86.352 noćenja. To je porast noćenja u OPG-ima od 4.5 posto u odnosu na 2022., a u domaćinstvima je porast čak 19.32 posto – pojasnila je Škrinjar.

Što se tiče turističkog prometa po županijama, u 11 mjeseci prošle godine u središnjoj Hrvatskoj je ostvareno 1.209. 422 noćenja, na području Krapinsko-zagorske županije ukupan broj noćenja u klasteru središnje Hrvatske je 30.76 posto. U vodenim parkovima u 2023. bilo je ukupno 794.169 kupača, to je porast od 11.34 posto u odnosu na 2022. godinu. 10 posto je u odnosu na 2022. godinu porastao i broj hodočasnika u Svetište Majke Božje Bistričke. 

Sanja Škrinjar osvrnula se i na mnoge realizirane aktivnosti u 2023.godini

- Vrlo važan projekt nam je True Zagorje Home. Već dvije godine provodimo certificiranje, a za sada su uključene 22 kuće za odmor. Ono što je najbitnije kod tog projekta je da kuće koje zadovoljavaju uvjete koje smo postavili, dobivaju dodatnu promociju. Napravljeni su i katalog te internetska stranica, a u najavi je i otvaranje nekoliko novih kuća za odmor - rekla je Škrinjar.

Drugi projekt Zagorje Outdoor. Unatrag dvije godine napravljeno je 17 elaborata. Za osam koji su napravljeni 2022. godine već je na terenu postavljena signalizacija, odnosno označene su biciklističke staze (bike staze). 

Predsjednik Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije i župan Željko Kolar rekao je kako je iza nas rekordna turistička 2023. godina i prvi smo put u povijesti prešli brojku od 400 tisuća noćenja.

 - Rastao je i broj kupača na našim kupalištima, broj turista koji su boravili u našim kampovima, ali i broj turista koji su dolazili u naše privatne smještaje – u kuće za odmor i OPG-ove, a rastao je broj noćenja i dolazaka turista u naše hotele koji su još uvijek glavni generator ukupnog dolazaka i noćenja. Rastao je i broj dolazaka hodočasnika u Mariju Bistricu i možemo reći da smo u apsolutno svim sektorima, ne bolji od 2022. godine, nego smo bolji i od rekordne 2019. godine – istaknuo je župan i naglasio kako su osvojene brojne međunarodne nagrade za projekte koji su se uspješno provodili preko Turističke zajednice i u suradnji s turističkim zajednicama općina i gradova.

 - Kada pogledate sadržaje koje nudimo na području Krapinsko-zagorske županije, od hotela i toplica, naših OPG-ova i privatnog smještaja do naših restorana kojih nema nigdje u statistici, rezultati bi bili još bolji. Također, u statistici nema naših manifestacija. Samo na obilježavanje Seljačke bune u Donju Stubicu dođe dvadesetak tisuća posjetitelja. To govorim zbog toga što kad pridodate ostale manifestacije i broj posjetitelja čiji se dolazak ne bilježi u sustavu eVisitor, onda su naši rezultati još puno bolji – napomenuo je Kolar.

Dalje se osvrnuo na kontinuirani rast, ali ozbiljniji iskorak može se napraviti samo s investicijama. Ozbiljniji rast broja kreveta očekuje se 2025, odnosno 2026. godine.

 - S novim sadržajima i manifestacijama usmjerit ćemo se mlađim generacijama. Nama su zanimljive sve kategorije turista i smatramo da imamo potencijala i za mlađe kategorije, ali im nismo ponudili dovoljno sadržaja. Naravno, inozemni sajmovi bit će “target” naše Turističke zajednice i hotelijera, s time da ćemo se ove godine više orijentirati prema Nizozemskoj, Norveškoj, Danskoj i Belgiji jer smo dobili informaciju da smo tamo premalo prisutni, a da ima interesa za Hrvatsku, za kvalitetan kontinentalni turizam – zaključio je župan Kolar.

Gradonačelnik Donje Stubice i predsjednik Turističke zajednice područja Gornja i Donja Stubica Nikola Gospočić kazao je kako su podaci za 2023. godinu u velikom porastu. Tako da u dolascima Gupčev kraj bilježi 34 posto više dolazaka u odnosu na 2022. godinu, a u noćenjima 35 posto više.

- Još je fascinantnija činjenica da je to 10 tisuća više noćenja nego 2022. Ako znamo da nije bilo povećanja kapaciteta u broju kreveta i nije bilo velikih investicija koje se tek najavljuju, 2025 godine ćemo sigurno prijeći brojku od 40 tisuća noćenja u Gupčevom kraju što je impozantan podatak – napomenuo je Gospočić.

Terme Jezerčica su imale najveći porast noćenja u Krapinsko-zagorskoj županiji. Direktor Elvis Pavleković smatra da je 2023. bila izuzetno izazovna godina za kamp i Terme Jezerčicu.

 - Samo u hotelu smo imali 2800 noćenja, naravno to bi bilo i puno više da nam je kamp kompletno u funkciji, jer još uvijek u kampu imamo  nekoliko stradalnika zagrebačkog potresa, no to je situacija koja je pred rješavanjem i kamp bi trebao biti u punoj funkciji u 2024. godini. Što se tiče investicija, krećemo u rujnu u izgradnju novog hotela sa 126 soba, te u obnovu zatvorenog vodenog parka i zajedničkih vanjskih dijelova, nakon toga bi išla izgradnja vanjskog vodenog parka i završetak investicija se očekuje u 2026. godini – zaključio je Pavleković.

i.belošević/sjever.hr 05.01.2024.

Podijeli članak:

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?