Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Hrvatska i svijet

Država osigurala novih 120 milijuna eura za energetsku obnovu kuća, poznati su uvjeti, a prijave započinju najkasnije krajem veljače

Autor: Robert Peharda
Država osigurala novih 120 milijuna eura za energetsku obnovu kuća, poznati su uvjeti, a prijave započinju najkasnije krajem veljače

Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost na svojim mrežnim stranicama je objavio uvjete i kriterije za sufinanciranje energetske obnove obiteljskih kuća. Građanima će tako u 2024. godini na raspolaganju biti čak 120 milijuna eura, što je do sada najveći iznos koji je država izdvojila za projekte energetske obnove obiteljskih kuća. Podnošenje prijava započet će danom objave javnog poziva, a najkasnije koncem veljače.

Prijaviti se mogu vlasnici i suvlasnici čije kuće imaju do 600 kvadratnih metara ili do tri stambene jedinice te više od 50 posto površine namijenjene stanovanju. Prijavitelji u toj kući moraju imati prebivalište, uredno vlasništvo i dokaz da je objekt u potpunosti legalan. Građani mogu računati na 60 postotno sufinanciranje. Ovisno o postotnom učešću i mjerama koje će se primijeniti kod energetske obnove maksimalni iznos poticaja iznosit će 62.120 eura po prijavi.

Vlasnici obiteljskih kuća bespovratna sredstva mogu dobiti za mjere povećanja toplinske zaštite ovojnice koja uključuje bolju toplinsku izolaciju vanjskih zidova i korova te zamjenu vanjske stolarije. Novac se može dobiti i za ugradnju dizalica topline, sunčanih toplinskih kolektora te kotlova na pelete.

Građani će svoje prijave podnositi elektronički, koristeći NIAS sustav, a poveznica na elektroničku uslugu, kao i upute za korisnike sa svim pripadajućim prijavnim obrascima, bit će dostupni u sklopu dokumentacije poziva. Prihvatljiv trošak je i angažiranje stručno-tehničke pomoći radi pripreme cijelog projekta, a prijaviteljima je dana i mogućnost da opunomoće drugu osobu koja može prijavu izvršiti umjesto njih.

- Cilj ovog programa koji Fond provodi u suradnji s Ministarstvom prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine te Ministarstvom gospodarstva i održivog razvoja je dodatno potaknuti primjenu mjera energetske učinkovitosti i korištenja obnovljivih izvora energije u obiteljskim kućama. Na taj način, osim smanjenja štetnih emisija, smanjit će se količina potrebne energije za zagrijavanje i hlađenje prostora, osigurati financijske uštede te povećati udobnosti i kvaliteta boravka u obiteljskim kućama – poručuju iz Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Sve uvjete i kriterije za sufinanciranje možete pogledati ovdje.

sjever.hr/fzoeu.hr
04.01.2024.

Podijeli članak:

Povezani članci

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?