Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Hrvatska i svijet

Ako želite živjeti kraljevski, pogledajte koji dvorci se prodaju na sjeveru Hrvatske!!

Autor: Nikolina Pofuk Bajz
Ako želite živjeti kraljevski, pogledajte koji dvorci se prodaju na sjeveru Hrvatske!!

Ako ste uvijek maštali o tome kako biste htjeli živjeti u dvorcu, sada imate priliku. Naime, na Njuškalo se prodaje nekoliko dvoraca, a neki su vam možda i poznati. Stoga, ako imate novca, volje ali i vremena, pogledajte koji se sve dvorci prodaju na sjeveru.

Tako se, primjerice, prodaje Dvorac Bela I. koji se nalazi u naselju Bela na području Novog Marofa.

Radi se o kasnorenesansnom dvorcu/kaštelu koji je sagrađen kao pravokutna utvrda s četiri manje okrugle kule na uglovima i trokatnom pravokutnom ulaznom branič-kulom na sredini zapadnog obrambenog zida. Ukupna bruto površina dvorca je 1.215 m2 (neto 810 m2) koju čine prizemlje, kat i potkrovlje dvorca, prizemlje manje kuće koja se nalazi neposredno uz dvorac te još jednog objekta od 300 m2, a ukupna površina zemljišta je 32.000 m2. Za dvorac postoji idejni elaborat i kompletna studija konzervatora i i izvedeni su priključci za vodu, struju i plin. Dvorac Bela I. spada pod spomenike prve spomeničke kategorije. Cijena dvorca je 430 tisuća eura.

Nedaleko od granice sa Slovenijom, u Vinici, prodaje se dvorac, Kurija Köröskeny-Rupčić iz 17. stoljeća od 2 tisuće kvadrata sa atrijem u sredini. Cijena mu je 800 tisuća eura.

Prodaje se i dvorac Mali Tabor u Humu na Sutli, tlocrtne površine 1.254 m2, na zemljištu površine 50.570 m2. Značaj kaštela i dvorca je u činjenici da predstavlja spomenik koji nosi obilježja renesansnoga kaštela i ranobaroknog dvorca, te spada u rijetke primjere srednjovjekovne profane arhitekture na prostorima kontinentalne Hrvatske. Dvorac je u neposrednoj blizini hrvatsko - slovenske granice, na rijeci Sutli, a ima čak i priključke električne energije, vode i plina. Cijena mu je 570 tisuća eura.

U Oroslavju se prodaje barokni dvorac iz 1770. godine koji ima 1.270 kvadrata s četiri krila, perimetrom ograde, unutrašnjim dvorištem i perivojem površine 26.235 m2 sa baroknim portalom, koji obilježava ulaz u dvorski perivoj. Dvorac u prizemlju ima 10 prostorija, dok se na katu nalazi 12 soba, dva hodnika i dva degažmana. Cijena mu je ravnih milijun eura.

n.p.bajz/sjever.hr

04.01.2024.

Podijeli članak:

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?