Izbornik
Izbornik
Zatvori
Tražilica
Search
Varaždinska regija

Varaždinska županija u top pet županija po izdvajanju sredstava za zdravstvo i obrazovanje, ali i u povlačenju EU sredstava u 2023. godini

Autor: Nikolina Pofuk Bajz
Varaždinska županija u top pet županija po izdvajanju sredstava za zdravstvo i obrazovanje, ali i u povlačenju EU sredstava u 2023. godini

Prema podacima iz otvorenog proračuna Hrvatske zajednice županija, Varaždinska županija je u TOP 5 županija po izdvajanju sredstava za zdravstvo i obrazovanje, kao i u povlačenju EU sredstava.

Tako se Varaždinska županija našla na drugom mjesto po izdvajanju sredstava u zdravstvo, dok je na prvom mjestu Istarska županija. Što se tiče obrazovanja, Varaždinska županija nalazi se na četvrtom mjestu, a istu poziciju zauzela i što se tiče povlačenja EU sredstava.

Kao što smo već i pisali, 2023. godina bila je zaista godina zdravstva u Varaždinskoj županiji jer su se provodili projekti vrijedni više od 100 milijuna eura. Između ostalog, izgrađena je dnevna bolnica i jednodnevna kirurgija, odnosno Objedinjeni hitni bolnički prijem, a trenutno je u izgradnji Centralni operacijski blok. Ujedno je otvoren i Nacionalni rehabilitacijski centar Specijalne bolnice Varaždinske Toplice.

Da Županija ulaže mnogo u obrazovanje pokazuju i mnogi centri kompetentnosti, a među njima i Regionalni centar kompetentnosti u zdravstvu u Medicinskoj školi Varaždin koji je otvoren krajem prošle godine. Drugi najveći projekt u obrazovanju svakako je Centar kompetentnosti u poljoprivredi pri Srednjoj školi "Arboretum Opeka" koji je u izgradnji.

U prošloj je godini, između ostalo, organiziran produženi boravak u 22 osnovne škole, osigurano je 126 pomoćnika u nastavi, stipendirali su se učenici i studenti, financirala se njihova prehrana kao i rad 14 centara izvrsnosti i pet strukovnih centara. U svim osnovnim školama nabavljen je STEM oprema s dronovima, sanirano je krovište te uređeno igralište pri OŠ Ivanec, uloženo je u unutarnje uređenje OŠ Ludbreg, a nabavljena je računalna oprema.

Svim velikim projektima koje je Varaždinska županija provodila ili pak započela, svakako su zamah dala i europska sredstva, stoga ne čudi da se Varaždinska županija nalazi među pet županija u Hrvatskoj po najviše povučenih europskih sredstava.

n.p.bajz/sjever.hr

03.01.2023.

Podijeli članak:

/
/
notification icon
Želite li primati najnovije vijesti sa Sjever.hr portala?