Now Reading:
U Svetom Križu Začretju na Badnjak upriličene žive jaslice. Velečasni Drnetić: To upravo radimo zbog djece, svake godine ih sve više dolazi s roditeljima i to je njima poseban doživljaj
Full Article 2 minutes read

U Svetom Križu Začretju na Badnjak upriličene žive jaslice. Velečasni Drnetić: To upravo radimo zbog djece, svake godine ih sve više dolazi s roditeljima i to je njima poseban doživljaj

Blagdan je Božića, rođenja malenog Isusa u betlehemskoj štalici, možemo reći najradosnijeg blagdana za sve kršćane, kojem se vesele i veliki i mali. Na Božić se okupljaju obitelji i zajedno slave rođenje malenog Isusa, vjernici pohađaju crkve i slave svete mise, te u crkvama obilaze jaslice u kojima se rodio Isus. U Zagorju su jedna dodatna atrakcija žive jaslice koje se upriličuju u Svetom Križu Začretju.

Na  Trgu Hrvatske kraljice Jelene ispred župne Crkve već četvrtu godinu, ususret Božiću, na sam Badnjak upriličuje se prikaz živih jaslica, koje pobuđuju veliko zanimanje mještana, prvenstveno djece. Organizator događanja je tamošnji župnik župe Uzvišenja svetog križa Vladimir Drnetić.

 – Jaslice uvijek upriličujemo na Badnjak, ove godine je to u nedjelju i upriličene su u 16.30 sati prije dječje polnoćke i blagoslova djece. Jaslice upravo i radimo zbog djece, svake godine ih sve više i više dolazi zajedno s roditeljima i to je njima poseban doživljaj. Prvenstveno nam je cilj obradovati djecu, ali i njihove roditelje – istaknuo je župnik Drnetić.

Žive jaslice su prvi puta održane 2019. godine, jedino nisu bile održane 2020. radi pandemije koronavirusa.

U glazbeno-scenskom dijelu su se priključili KUD Sveti Križ Začretje, ŽVS Kirijales, mješoviti zbor župe iz Svetog Križa Začretja, uključena je i Općina, te Udruga vinara i vinogradara  Sveti Križ Začretje, koja je zadužena za bogatu gastronomsku ponudu. Tu su i jako važni župljani koji nam taj dan iznajmljuju životinje tako da imamo mali zoološki vrt oko jaslica. Imamo magarca, malo tele, guske, patke, zečeve i golubove. Tu je i izrada kućice, odnosno štalice, koju je izradio jedan naš župljanin Pero Sente i on vodi brigu oko tog dijela. Kao i svake godine, tako i ove sudjelovao je i jedan bračni par s djetetom koji prikazuje likove Marije, Josipa i malenog Isusa – naglasio je župnik Drnetić i dodao kako je više, manje u  sve uključena cijela župa.

i.belošević/sjever.hr 25.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.