Now Reading:
Iva Kuljak iz Konjščine sudjelovala u hvalevrijednom projektu iz STEM područja: Prezentirala instrument za mjerenje temperature koji je postavljen na balkon Općine i očitavat će podatke o vremenu
Full Article 2 minutes read

Iva Kuljak iz Konjščine sudjelovala u hvalevrijednom projektu iz STEM područja: Prezentirala instrument za mjerenje temperature koji je postavljen na balkon Općine i očitavat će podatke o vremenu

Iva Kuljak iz Konjščine, učenica četvrtog razreda opće gimnazije Antuna Gustava Matoša u Zaboku ušla je u projekt Udruge Bioteka iz Zagreba koja je početkom godine počela provoditi projekt „Girls own STEM“, čiji je cilj bio osposobiti 50 srednjoškolki s područja Hrvatske za daljnji razvoj karijere i zapravo rad u STEM području, a on je bio omogućen sredstvima tvrtke 3M putem međunarodne zaklade GlobalGiving uz potporu tvrtke MET Croatia.

Učenice su radile na rješavanju konkretnih okolišnih, društvenih i ekonomskih problema u svojim lokalnim sredinama, a Iva konkretno na projektu mjerenja temperature.

 – Mi smo u siječnju ove godine odredili pripremnu edukaciju i višednevni kamp u hotelu Sheraton u Zagrebu i onda smo koristeći se STEM metodama i pristupom započeli rad na svojim projektima koji bi pridonijeli našoj lokalnoj sredini. Moj instrument za mjerenje temperature postavljen je na balkon zgrade Općine i putem meteorološke postaje, očitavat će se podaci, koji će uskoro biti dostupni na internetskoj stranici Općine Konjščina i postoji mogućnost informiranja građana o vremenskim prilikama. Uz to bit će osigurani češći posjeti stranici, te tako povećana mogućnost da mještani pročitaju novosti te ostale zanimljive sadržaje koji se tamo publiciraju – istaknula je Iva Kuljak i dodala kako bi voljela da njeno sudjelovanje u ovom projektu budu motivacija za ostale djevojke, koje bi željele sudjelovati u ovom projektu iz STEM područja, da se okušaju u sličnim projektima i prezentiraju svoje ideje i nadograde svoje teoretsko znanje i razviju neke nove korisne vještine.

Partner na projektu bila je Općina Konjščina. Načelnica Anita Krok rekla je kako Općina podržava ovakve hvalevrijedne projekte koji su za dobrobit svih mještana općine.

Naša Iva sudjelovala je u jako vrijednom projektu, nadogradila znanje i naučila neke nove vještine, a ovaj mjerni instrument svakog će nam dana pokazivati točne podatke o temperaturi i vremenskim prilikama u našoj Konjščini – zaključila je načelnica Krok.   

sjever.hr 11.12.2023.

Input your search keywords and press Enter.