Now Reading:
Župan Stričak: “Odgovorio bih Reformistima, ali samo je ostalo njih 5 – Čačić, Martinčević, Bedeković i još dva koja se srame priznati da su Reformisti”
Full Article 3 minutes read

Župan Stričak: “Odgovorio bih Reformistima, ali samo je ostalo njih 5 – Čačić, Martinčević, Bedeković i još dva koja se srame priznati da su Reformisti”

Osim samog donošenja proračuna Varaždinske županije za iduću godinu posebno je bila zanimljiva rasprava predstavnika svih klubova te u konačnici župana Anđelka Strtičaka koji je, kao predlagač proračuna, a po raspravi klubova odgovarao na njihove tvrdnje.

Posebno je bio zanimljiv njegov odgovor Nataliji Martinčević koja ga je prozvala da je naslijedio veliki broj projekata koje je osigurao njegov prethodnik Radimir Čačić, i da u njegovom dijelu dosadašnjeg mandata nije bilo niti jednog novog projekta.

– Odgovorio bih Nataliji Martinčević kao predstavnici kluba Reformista, ali ne mogu jer Reformisti ne postoje. Kod osnivanja političke stranke mora biti za to minimalno 100 punoljetnih građana RH. Njih više nema 100, ima ih pet! Radimir Čačić, Natalija Martinčević, Željko Bedeković i dva koji se to srame priznati. Svi načelnici su ih napustili, svi vijećnici – nema ih 100, ne postoje. Čak ih je i onaj intelektualac Grokša napustio koji je trebao 2019. godine biti poslovođa u kamenolomu u Siljevcu, a sad je eko aktivist. I sad ne možemo odgovarati nečemu što ne postoji. Postoje u povijesnim zapisima, arheološkom sloju. Kao član HDZ-a ja im se moram zahvaliti. Dvije Vlade ne bi bile formirane bez njih. Bili su dobri, konstruktivni, pomogli su – s te strane hvala! Ali sad više ne postoje – bio je odgovor Reformistima koji su najžešće kritizirali prijedlog proračuna.

Martinčević je u tim kritikama naglasila da je od 2017. do 2022. godine, dakle u prošlom mandatu župana Čačića i Reformista, proračun Varaždinske županije povećan za više od 50%.

– Zbog sposobnosti naši su proračuni tijekom godina mandata rasli i nevjerojatnih 50% i zato smo vam još i na računu na kraju mandata ostavili 50 mil kuna odnosno 6,6 mil EUR suficita. No, lokomotiva se ugasila 2021. godine, još se neko vrijeme snagom inercije kretala, a u 2024. cijela priča staje i prema brojevima koje ste nam vi ovdje dali – kreće u natrag – bilo je izlaganje Martinčević nakon kojeg je uslijedila reakcija župana.

Stričak je odgovorio i SDP-u te prozvao neke od vijećnika, ali i iz redova Reformista, kako će u svojim sredinama objasniti da su bili protivi proračuna koji predviđaju investicije u njihovim sredinama.

– Mene zanima na koji način će u svojim sredinama ovi vijećnici pravdati da su bili protiv Proračuna. Vijećnik Željko Posavec je lukavo to izveo i nije došao na ovu sjednicu. Zanima me kako bi pravdao da je protiv izgradnje i dogradnje škola u Strmcu Podravskom i Novoj Vesi. To je u proračunu, a ako si protiv proračuna, protiv si tih investicija. Kako će vijećnik Mario Klapša objasniti da je protiv dogradnje područnih škola u Jurketincu i Druškovcu? Ili Željko Bedeković da je protiv izgradnje trodijelne dvorane u Varaždinskim Toplicama? Ili vijećnica Jelena Pavleković da je protiv dogradnje OŠ u Ivancu? Svi koji glasate protiv, glasate protiv svojih sredina, protiv dogradnja i svih tih investicija u svojim mjestima – kazao je Stričak.

Odgovorio je SDP-ov Mario Klapša poručujući mu da su vladajući sami odgovorni za stvaranje većine kod donošenja odluka i da je to HDZ-u poručivao gradonačelniku Nevenu Bosilju u Varaždinu kada nije došlo do izglasavanja proračuna.

Uglavnom rasprave između vladajućeg HDZ-a i oporbenih SDP-a i Reformista bile su i više nego zanimljive. A sve to potvrđuje da se izbori bliže.

s.kalajdžija/sjever.hr

29.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.