Now Reading:
Proračun Murskog Središća za 2024. godinu iznosi gotovo 7 milijuna eura
Full Article 3 minutes read

Proračun Murskog Središća za 2024. godinu iznosi gotovo 7 milijuna eura

U ponedjeljak se u Gradskoj vijećnici održala 17. sjednica Gradskog vijeća Grada Mursko Središće, a većinom glasova usvojena je odluka o proračunu za 2024. godinu s projekcijama za 2025. i 2026. godinu. Proračun za sljedeću godinu iznosi 6.977.584,00 eura.

U proračunu je, između ostalog, planirana energetska obnova sportske dvorane, dogradnja dječjeg vrtića, ulaganje u Sokolski dom, ulaganje u društveni dom u Križovecu i mnoge druge veće investicije.

Gradonačelnik Dražen Srpak je ujedno podnio amandman s kojim se povećavaju poticaji za uređenje i obnovu nekretnina na području grada te kupnju i gradnju nekretnina. Također, navedenim amandmanom osiguravaju se novčana sredstva za sufinanciranje projektne dokumentacije za solarne elektrane u iznosu 50% od ukupnog iznosa. Jedna od odluka bila je i ona o porezima, a odlukom gradskog vijeća oni ostaju na istoj razini od 20% i 30%.

Jedna od važnijih točaka bilo je odluka o ekonomskoj cijeni vrtića, te o postotku sufinanciranja boravka djece u vrtiću od strane grada. Vrtić je već duže vrijeme stvarao minus u poslovanju, međutim iz Grada poručuju da nisu htjeli podizati cijenu kako ne bi dodatno opteretili roditelje, te se manjak pokrivao iz gradskog proračuna.

Obzirom što to dugoročno nije održivo, trebalo je doći do usklađenja te pronaći način da povećanje za roditelje ne bude veliko. Povećati će se plaće odgojitelja, a roditelji će umjesto dosadašnjih 90,25 eura, plaćati 100,00 eura, dok će obveza Grada iznositi umjesto dosadašnjih 135,37 eura, sada 233,00 eura.

Cijena jaslica umjesto dosadašnjih 282,04 eura sada će iznositi 400,00 eura. Cijena za roditelje povećati će se minimalno sa dosadašnjih 112,81 eura, na 120,00 eura, dok će obveza Grada umjesto dosadašnjih 169,22 eura iznositi 280,00 eura.

Usvojen je prijedlog Odluke o II. izmjenama i dopunama Odluke o načinu pružanja javne usluge sakupljanja komunalnog otpada na području Grada Murskog Središća kojim je definirana nova cijena minimalne javne usluge za sve korisnike razvrstane u kategoriju „kućanstvo“ i iznosu od 9,63 eura + PDV, a za korisnike „nije kućanstvo“ iznosi 48,00 eura + PDV.

Usvojena je Odluka o kupnji nekretnine gdje se radi o kupnji zemljišta za još preostale tri parcele koje su potrebne za izgradnju Sportskog parka. Time završava rješavanje imovinsko pravnih pitanja potrebnih za izgradnju Sportskog parka.

Uslijed povećanja svih troškova života povećana je i jednokratna naknada za socijalnu pomoć Socijalnog vijeća Grada Mursko Središće sa dosadašnjih 800,00 kuna na 150,00 eura tj. 1.130,17 kuna.

Osobom godine proglašen je Tomislav Sabo iz Murskog Središća, predsjednik Škole nogometa „Rudar“. Nagradu za sportaša godine u natjecateljskoj kategoriji pojedinci za 2023. godinu osvojio je Martin Vuri, a za sportašicu Tena i Lea Marodi.

Nagradu za sportsku momčad godine osvojila je NK Mura Hlapičina. Ovogodišnju nagradu za rekreativku godine osvojile su Biserka Kozar, članica USR „Sport za sve“ Mursko Središće, Marija Valenta, članica Udruge umirovljenika Mursko Središće i Jasminka Levačić, članica Teniskog kluba Mursko Središće.

Nagradu za rekreativca godine osvojili su Bernard Hrženjak, član teniskog kluba iz Murskog Središća i Saša Antolović, član Udruge umirovljenika iz Murskog Središća.

Nagrada za rekreacijsku momčad godine pripada veteranima Nogometnog kluba „Rudar“ Mursko Središće i Članicama udruge umirovljenika Mursko Središće u kategoriji viseća kuglana.

sjever.hr

29.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.