Now Reading:
Uskoro kreće projektiranje varaždinskog Pentagona! Unutarnji bazen, teretana, dormitorij s 50 soba i heliodrom samo su neki od sadržaja
Full Article 4 minutes read

Uskoro kreće projektiranje varaždinskog Pentagona! Unutarnji bazen, teretana, dormitorij s 50 soba i heliodrom samo su neki od sadržaja

Varaždin je sve bliže izgradnji Regionalnog centra civilne zaštite, jednog od ukupno pet takvih u Hrvatskoj. Radi se o strateškom projektu Varaždinske županije, koji je inače stavljen i u Razvojni sporazum za područje sjeverozapadne Hrvatske.

Regionalni centar trebao bi se graditi na lokaciji u varaždinskom Brezju iza tvrtke Solvis, na zemljištima koja se jednim dijelom nalaze na području grada Varaždina, a dijelom na području općine Gornji Kneginec.

Varaždinski Pentagon, kako ga popularno voli nazivati župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, trebao bi na jednom prostoru objediniti sve žurne službe, sve informacije i svu potrebnu logistiku koja u slučajevima nesreće i katastrofe mora biti dostupna i najviše približena onom prostoru na kojem se nešto događa. Njegovom izgradnjom i organizacijom trebala bi se podići razina organiziranosti sustava, kao bolji i kvalitetniji odgovor na sve velike nesreće, katastrofe i rizike, kojih danas nažalost ima sve više.

Kompleksni projekt

Radi se o vrlo kompleksnom projektu, a i Gradu Varaždinu je trebalo jedno vrijeme da riješe svoj dio zemljišta kako bi se uopće moglo pristupiti projekta. Kada će se krenuti u realizaciju samog projekta pitao je prije nekog vremena vijećnik Željko Bedeković iz redova Reformista župana Anđelka Stričaka.

– U mandatu prošlog župana nije otvoren nijedan novoizgrađeni objekt, ali su započete izgradnje. Pa valjda vam to govori koliko je ponekad složen taj proces od idejnog rješenje pa do rješavanja imovinsko-pravnih odnosa, raspisivanja natječaja za projektiranje, projektiranja, ishođenja građevinske dozvole, pronalaska sredstva potrebnih za izgradnju, raspisivanje natječaja za izgradnju, izgradnja i potom uporabna dozvola odnosno da se taj objekt da na korištenje onima za koje se gradi. To je jedna procedura koja zasad dobro ide, zemljište postoji, natječaji za projektiranja su završeni i sada je u postupku ocjenjivanje pristiglih ponuda. Odnosno u roku kojih mjesec dana mi ćemo imati projektante za projektiranje Regionalnog centra civilne zaštite – odgovorio je župan Stričak i tako je i bilo.

Odabrani projektanti

Naime, Varaždinska županija je u kolovozu ove godine raspisala Javnu nabavu za izvođačima odnosno za projektantima Regionalnog centra, a odluka o odabiru nedavno je donesena.

Predmet nabave podijeljen je inače u šest grupa, s time da je će za jednu grupu usluga biti raspisan zaseban natječaj. Tako je za uslugu izrade geodetskog snimka postojećeg stanja i geodetskog elaborata s GML koordinatama izabrana tvrtka VEKTRA d.o.o. iz Varaždina, za 2.800,00 eura bez PDV-a. Geotehnički elaborat izraditi će tvrtka Geokon-Zagreb d.d. za 5.300,00 eura, dok će najveći i najkompleksniji dio, onaj izrade idejnog rješenja, idejnog projekta, glavnog projekta i izvedbenog projekta s troškovnicima, odraditi tvrtka VIZ-EX d.o.o. iz Nedelišća i to za 142.700,00 eura.

Za uslugu izrade projekta opremanja/interijera s troškovnikom odabrana je tvrtka COMPLEX PROJECT d.o.o. iz Varaždina, vrijednost radova bez PDV-a je 19.750,00 eura, dok će reviziju glavnog projekta izraditi tvrtka StruDes d.o.o. za 1.998,25 eura.

Ukupna vrijednost radova iznosi 172.548,25 eura bez PDV-a, odnosno 251.685,31 sa PDV-om.

Na 6 tisuća kvadrata sve za pravovremeni odgovor na katastrofe

Novi Regionalni centar, veličine oko 6 tisuća m2 trebao bi se sastojati od administrativnog multifunkcionalnog i smještajnog dijela na dvije etaže (prizemlje i kat) te skladišnog i garažnog dijela.

Unutar Regionalnog centra trebao bi se nalaziti Područni ured civilne zaštite Varaždin, Vatrogasna zajednica Varaždinske županije, DVD Varaždin, Društvo crvenog križa Varaždinske županije, GDCK Varaždin, HGSS Stanica Varaždin te Nastavni zavod za hitnu medicinu Varaždinske županije.

Svi oni trebali bi dobiti svoje posebne prostorije, kao i zajedničke prostorije u kojima bi se, između ostalog, nalazili i unutarnji grijani bazen, teretanu, multifunkcionalnu sportsku dvoranu, jednu veću i manju konferencijsku dvoranu, restoran, tri čajne kuhinje, dormitorij s 50 soba za prihvat i zbrinjavanje ljudi uslijed katastrofe, heliodrom, atletsku stazu i ostale sadržaje.

n.p.bajz/sjever.hr

19.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.