Now Reading:
Jedinstven i neponovljiv doživljaj: U svega nekoliko mjeseci, Centar za posjetitelje Varaždinske županije obišle tisuće ljudi
Full Article 4 minutes read

Jedinstven i neponovljiv doživljaj: U svega nekoliko mjeseci, Centar za posjetitelje Varaždinske županije obišle tisuće ljudi

Može li se upotrebom modernih tehnologija na atraktivan i drugačiji način prezentirati kulturna i povijesna baština manje poznatih ruralnih dijelova neke županije?

Odgovor je – naravno da može, a to je dokazala Varaždinska županija svojim Centrom za posjetitelje smještenim u podrumu Županijske palače u Varaždinu.

Projekt je u kojem su sudjelovali hrvatski i mađarski partneri započeo je 1. siječnja 2021. i trajao do 31. svibnja ove godine. Partneri iz Hrvatske su Varaždinska županija kao vodeći partner i Turistička zajednica Varaždinske županije, dok su mađarski partneri Općina Csurgó i Sveučilište Pannon, Nagykanizsa kampus. Ukupna vrijednost projekta iznosi više od 1.5 milijuna eura, od čega sufinanciranje EU iznosi 85 posto.

Centar je službeno otvoren 12. svibnja ove godine, u sklopu provedbe projekta „Active Tourism Meeets Advanced Technology in Cross-Border Area” ili skraćeno AT@AT.CB, iz Programa suradnje Interreg V-A Mađarska-Hrvatska 2014.-2020., sufinanciran sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj.

Centar se prostire na gotovo 400 kvadratnih metara i posjetiteljima nudi pregled bogate prošlosti Varaždinske županije putem najmodernijih tehnologija s projekcijama i hologramom te interaktivnim monitorima. Prostor Centra je podijeljen na nekoliko različitih tematskih cjelina, od, primjerice, postanka svijeta i Velikog praska, vulkana i špilja, neandertalaca, preko dolaska Rimljana, Avara, Huna i Hrvata, pa do mitoloških likova.

U svega nekoliko mjeseci više od 7 tisuća posjetitelja

Posjetiteljima pri dolasku pozdrav i dobrodošlicu upućuje prvi nasljedni varaždinski župan Tomo II. Erdödy osobno, naravno, kroz hologramsku projekciju, a interaktivna ploča kroz zvuk, sliku, karte, mape i video dodatno naglašava promociju ruralnih područja Varaždinske županije.

– Iako su dolasci posjetitelja vezani uz organizirane grupe, kako strane tako i domaće, do sada smo već zabilježili veliki broj dolazaka od čega ih je najviše bilo za vrijeme Špancirfesta, pa je tako od otvorenja u svibnju do sredine studenog bilo više od 7.000 posjetitelja. Posjećuju ga jednako domaće kao i strane grupe koje posjećuju naš grad ili županiju uz vodstvo turističkih vodiča s kojima smo dogovorili lijepu suradnju, obzirom da se u sklopu ovog projekta prvih pet godina ulaz u centar ne naplaćuje – rekao nam je direktor TZ Varaždinske županije Goran Mališ.

Budući da je riječ o prostoru koji je dodatno obogatio turističku ponudu Varaždinske županije, zanimalo nas je pripremaju li se još neke novine u Centru.

– Za sada će se aktivnosti u Centru uglavnom zadržati na projekcijama koje su postavljene u sklopu projekta „Active Tourism Meeets Advanced Technology in Cross-Border Area” jer je tako definirano u prijavi, uz održavanje opreme i ažuriranje sadržaja za posjetitelje. Moguće dopune sadržaja u podrumu Županijske palače izvodile bi se kroz drugi projekt, ali o tome je još rano govoriti – ističe Mališ.

I ove godine palaču će krasiti najveći adventski kalendar

Advent u Varaždinu jamačno je jedan od najljepših i najposjećenijih u Hrvatskoj, a u manifestaciju se redovito uključuje i Varaždinska županija.
Već tradicionalno, prozori palače i ove godine donose najveći adventski kalendar koji će od 1. prosinca svakoga dana otvarati novu fotografiju s brojnim prirodnim ljepotama Varaždinske županije koje je svojim fotoaparatom zabilježio Siniša Sović.
Prigodno uređeni atrij Županijske palače, uz to što će biti krasna kulisa, ugostit će svake subote od 10 sati u vrijeme Adventa u Varaždinu zanimljive sadržaje za ljubitelje domaćih blagdanskih kolača, pjevačke zborove i KUD-ove s blagdanskim pjesmama, a moći će se razgledati i prigodna izložba tradicijskih igračaka.

Naravno, i u vrijeme Adventa prigodno radno vrijeme subotom prijepodne imat će i Centar za posjetitelje koji će se moći razgledati i pojedinačno.

Ako još niste otkrili ljepotu i zanimljivosti koje vas očekuju u podrumu varaždinske Županijske palače, svakako dođite i uživajte u jedinstvenom sadržaju. Možda da se još samo malo strpite, recimo do 1. prosinca pa da osim u Centru, ljepotu i posebnu atmosferu pronađete i doživite i u dvorištu palače, ali i na ulicama u srcu Varaždina. Bit ćete dobrodošli!

a.kučić/sjever.hr
18.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.