Now Reading:
Izaslanstvo Varaždinske županije u gradu heroju odalo počast varaždinskim i svim drugim braniteljima i žrtvama Vukovara
Full Article 4 minutes read

Izaslanstvo Varaždinske županije u gradu heroju odalo počast varaždinskim i svim drugim braniteljima i žrtvama Vukovara

U Vukovaru je danas po 25. put formirana Kolona sjećanja u spomen na žrtvu toga grada u Domovinskom ratu, a počast žrtvama odali su i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, župan Međimurske županije Matija Posavec, gradonačelnica Varaždinskih Toplica Dragica Ratković, gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić i načelnica Općine Donja Voća Sanja Kočet zajedno s predstavnicima PU varaždinske, braniteljima i članovima udruga proisteklih iz Domovinskog rata.

Na Dan sjećanja na žrtvu Vukovara 1991. – 2023. odali su posebnu počast braniteljima iz Varaždinske i Međimurske županije, koji su grad heroj branili 1991. godine.

Od lipnja do rujna te godine u Vukovar je kroz sedam smjena ukupno poslan 1.121 pripadnik PU Varaždin. Posljednja smjena je na ispomoć u grad heroj upućena 11. rujna 1991. godine, a brojala je 185 policijskih službenika tadašnjih policijskih stanica Varaždin, Ivanec, Ludbreg, Novi Marof i Čakovec. U Vukovaru su ostali sve do pada grada. Život je izgubio 21 pripadnik zasebne postrojbe PU varaždinske, 67 je bilo ranjenih, a petorica se još uvijek vode kao nestali.

Pripadnici Specijalne jedinice policije Roda su u posljednji pokušaj proboja za Vukovar krenuli 9. studenoga kroz mjesto Karadžićevo – 5 ih pogiba, 28 ih je ranjeno, a jedan biva zarobljen.

Ukupno je tijekom obrane Vukovara i borbi na području Vukovarsko-srijemske županije poginuo i nestao 31 pripadnik PU Varaždin od ukupno 37 poginulih u cijelom Domovinskom ratu. Ranjeno je 95 pripadnika PU Varaždin, a njih 120 bilo je zarobljeno.

Izaslanstvo Varaždinske županije stoga je i ove godine položilo vijence i zapalilo lampione na Trpinjskoj cesti, koja je dobila naziv “groblje tenkova”, kao i kod Borovo Commercea, tada najbolje opremljenog skloništa, koje je postalo i pričuvna bolnica, a koje je također pretrpjelo žestoke napade neprijateljske vojske.

-Na današnji dan prisjećamo se svih žrtava Domovinskog rata, ali prisjećamo se i doprinosa sjevera Hrvatske u Domovinskom ratu. Uz dva grada, dva simbola Domovinskog rata Knin i Vukovar vezan je i sjever Hrvatske. Govorimo o jednoj ogromnoj žrtvi, ali o žrtvi koja ne blijedi – rekao je Stričak i podsjetio kako je uz Knin bila 7. gardijska brigada, a uz Vukovar, varaždinski policajci.

Naglasio je župan kako je geopolitička situacija u svijetu zabrinjavajuća.

-Tim više, ta žrtva naših branitelja je značajnija, svjetlija. Upravo zbog toga, na spomen na sve njih, vjerujem da ćemo i narednih godina baštiniti to jedno zajedništvo, slobodu, ljubav prema domovini – zaključio je župan Stričak.

Gradonačelnica Grada Varaždinske Toplice Dragica Ratković podsjetila je kako su dan uoči Dana sjećanja u Varaždinskim Toplicama dostojanstveno odali počast svim žrtvama Domovinskog rata, kao i žrtvi Vukovara i Škabrnje.

-Na samu obljetnicu pada Vukovara odlučili smo sudjelovati u Koloni sjećanja i odati počast vukovarskim žrtvama, među kojima su i branitelji s područja Varaždinskih Toplica. Prisjetili smo se užasa koji se dogodio u Vukovaru, čuli svjedočanstva. Bitno je da čujemo i vidimo svjedoke tog vremena kako bismo se prisjetili strahota koje su se dogodile prije više od 30 godina, jer na taj način ćemo više cijeniti ono što danas imamo, a to je neovisna i slobodna Republika Hrvatska – rekla je gradonačelnica Varaždinskih Toplica Ratković.

Načelnica Općine Donja Voća Sanja Kočet naglasila je kako su u Vukovar stigli zajedno s udrugom branitelja Voća i ostalim sumještanima.

-Ujedinjeni u sjećanju na žrtvu Vukovara i Škabrnje, zapalimo svijeće i očuvajmo sjećanje na junake Domovinskog rata. Neka im vječno svijetli put prema našim srcima. Svim žrtvama Domovinskog rata, žrtvama Vukovara i Škabrnje nek’ je vječna slava i hvala – svečano je poručila načelnica Kočet.

Prisutnima se obratio i župan Međimurske županije Matija Posavec.

Vlč. Pavao Mesarić, župnik Župe sv. Martina biskupa Donja Voća predvodio je molitvu na Trpinjskoj cesti i kod spomen-obilježja Borovo Commerce. Svi zajedno su na Trpinjskoj cesti dočekali bivšeg pripadnika 7. gardijske brigade Puma Ivicu Nerera, koji je i ove godine odao počast žrtvama Vukovara i Domovinskog rata tako što je iz Varaždina u Vukovar stigao biciklom.

Obilježavanje su uveličali i pripadnici Husarske garde Varaždinske županije i Varaždinske građanske garde.

Članovi izaslanstva su zajedno s građanima iz Varaždinske i svih drugih hrvatskih županija sudjelovali u Koloni sjećanja od vukovarske bolnice do Memorijalnog groblja žrtava iz Domovinskog rata, gdje su predsjednik Vlade RH Andrej Plenković i brojna izaslanstva položili vijence i zapalili svijeće. Potom je održana molitva za žrtve te služena misa za sve pokojne i nestale u Domovinskom ratu. Dodajmo i da je župan Stričak lampione zapalio i kod spomen-obilježja mjesta masovne grobnice na Ovčari.

sjever.hr
18.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.