Now Reading:
Tko ovdje ima prednost? Rješenje je dao prometni stručnjak
Full Article 2 minutes read

Tko ovdje ima prednost? Rješenje je dao prometni stručnjak

Na facebook stranici Prometne zgode i nezgode nedavno je objavljena fotografija semaforiziranog raskrižja u Splitu koja je izazvala rasprave, i to s pravom.

Naime, riječ je o jednom problematičnom raskrižju, koje je, kako je naveo prometni stručnjak Željko Marušić za autoportal.hr, napravljeno protiv pravila struke, u interesu trgovačkog centra.

Kako piše autoportal.hr, raskrižje je trebalo riješiti bez semafora, uz zadržavanje znaka prvenstva prolaza, ali uz ograničenje brzine od 30 km/h. Izlaz iz trgovačkog centra trebao je biti samo udesno i do gdje bi vrijedilo ograničenje brzine.

– U cestovnom prometu jasna je hijerarhija u regulaciji: 1. policajac, 2. semafor, 3. prometni znak. Dakle, ako policajac regulira promet na raskrižju, on je nadređen semaforu i prometnom znaku. Ako je raskrižje semaforizirano, a nema policajca, semafor je odrađujući čimbenik te su pravila semaforiziranog raskrižju nadređena prometnom znaku, koji u konkretnom znaku prometni trak koji skreće ulijevo određuje glavnom prometnicom (s prvenstvom prolaza). Dakle, vozilo u žutom krugu ima prednost jer zadržava pravac kretanja. No, konkretna slika ne odražava stanje sukoba prednosti, jer je u desnoj traci, koja također zadržava pravac kretanja – napisao je Marušić za autoportal.hr te istaknuo kako bi zbunjujuće prometno rješenje trebalo riješiti što prije, a ne čekati da se dogodi prometna nesreća.

foto – fb Prometne zgode i nezgode

sjever.hr/autoportal.hr

13.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.