Now Reading:
Svjetski je dan dobrote i ljubaznosti. Jeste li danas učinili bar jedno dobro djelo? Ako niste, još stignete!
Full Article 2 minutes read

Svjetski je dan dobrote i ljubaznosti. Jeste li danas učinili bar jedno dobro djelo? Ako niste, još stignete!

Svake se godine 13.studenog slavi Svjetski dan dobrote i ljubaznosti! Dobrota je nešto čega nikada dosta i zato danas pogotovo napravi barem nekoliko dobrih djela. Ovakve su geste besplatne i male, a nekome će značiti jako puno.

Za napraviti neko dobro djelo ti ne trebaju ni novci ni puno vremena. Dovoljno je uzeti jedan mali trenutak u danu kada ćeš napraviti nešto lijepo za ljude oko sebe, donosi Teen 385.

Primjerice, mogli biste u javnom prijevozu ustati osobama koje su stare, trudnicama ili maloj djeci. Njima će to puno pomoći i puno značiti, a ti ćeš preživjeti ako odstojiš jednu vožnju.

Kada si zadnji put nekome dali kompliment ili općenito rekli nešto lijepo? Uvijek ćemo prije reći nešto ružno, neki trač ili kritiku, a zapravo bi trebalo biti suprotno. Reći nekome nešto lijepo ne košta baš ništa, a toj će osobi uljepšati dan.

U bilo kojoj situaciji i svejedno koja je osoba u pitanju, ako možeš, pomozi. Ako vidiš da se netko muči – bilo da radi nešto pogrešno, da izgleda izgubljeno ili da traži pomoć, nemoj samo okrenuti glavu. Budi ona osoba koja će pomoći.

Jedna od malih stvari koje možeš učiniti, a koje će nekome doista uljepšati dan, jest pustiti na blagajnu ispred sebe nekoga tko ima stvar ili dvije. Ako imaš više stvari, a netko iza tebe ima jednu stvar ili vidiš mamu s malom bebom koja plače i nervozna je, pusti ih ispred sebe. Izgubit ćeš par minuta, ništa strašno, a napravit ćeš jedno malo dobro djelo.

Pridržite vrata nekome tko je iza vas ili onome tko tek dolazi, savjetuje Teen 385. Čak i ako je riječ o susjedi s kojom ti se ne da pričati, kada vidiš da netko ide, bilo da ide iza tebe ili dolazi iz suprotnog smjera, pridrži vrata.

Na dan dobrote i ljubaznosti mogli biste, primjerice, donirati staru odjeće ili igračke. Umjesto da samo baciš u smeće, ako je očuvano i nije uništeno, nekome bi to moglo dobro doći. Stvari koje su cijele i mogu se još koristiti uvijek doniraj onima kojima treba. Lako je danas uz pomoć interneta doći do informacija što i kako s njima.

Ne zaboravite – dobro se dobrim vraća!

foto: pixabay
sjever.hr/teen385.dnevnik.hr
13.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.