Now Reading:
NOVI IZAZOVI: Ivančanka Stella Gotal već je neko vrijeme uspješna trenerica u Saudijskoj Arabiji: „Život je interesantan i svaki dan je novi izazov, a ludilo za nogometom je veliko“
Full Article 4 minutes read

NOVI IZAZOVI: Ivančanka Stella Gotal već je neko vrijeme uspješna trenerica u Saudijskoj Arabiji: „Život je interesantan i svaki dan je novi izazov, a ludilo za nogometom je veliko“

Uspješna nogometna trenerica, Ivančanka Stella Gotal ove je godine otišla u Saudijsku Arabiju, gdje vodi njihovu žensku U-17 reprezentaciju. U Hrvatskoj je prije toga jako dobro trenirala žensku U-17 i neko vrijeme je bila v.d. izbornica seniorske reprezentacije. Stekla je golemo iskustvo te mnogo naučila, a pred njom su veliki i novi izazovi. Tamo je već nekoliko mjeseci, što je presudilo u odluci da ode tako daleko, kako se snašla i kako vidi nogomet u Saudijskoj Arabiji rekla je za sjever.hr.

Bili ste izbornica hrvatske ženske U-17 reprezentacije i to vrlo uspješna izbornica, no prihvatili ste ponudu Nogometnog saveza Saudijske Arabije. Što je presudilo?

Presudila je želja za stjecanjem međunarodnog iskustva, kao i izazovi u obliku raznih projekata razvoja ženskog nogometa u Saudijskoj Arabiji koje mi je predstavila tehnička direktorica Monika Staab.

Je li Vam bilo teško otići tako daleko?

U svakom slučaju nije bilo lagano otići na dalek put i odvojiti se od obitelji i prijatelja, ali jednom kad sam odlučila, rekla sam sama sebi to je to, idem, bez osvrtanja natrag.

Prihvatili ste nove nogometne izazove, kako ste se snašli i koliko dugo ste trenerica tamo?

Trenerica sam 10 mjeseci. Super sam se snašla, prilagodila se i adaptirala na novi način života i kulturu. Upoznala sam puno dragih ljudi što kolega, što novih prijatelja izvan posla koji mi uveseljavaju život.

Kakav je život u Saudijskoj Arabiji?

Život u Saudijskoj Arabiji je interesantan i drugačiji je od života u Hrvatskoj. Svaki dan je novi izazov sam za sebe. Drugačiji je ritam života, živi se noću, drugačija je hrana. Saudijska Arabija je zemlja koja se ubrzano razvija, a veliki gradovi poput Riyadha, Jeddaha i Dammama su multinacionalni gradovi.

Koliko se razlikuje nogomet u Hrvatskoj i Saudijskoj Arabiji? Kako bi ga usporedili?

Može se reći da je ludilo za nogometom jednako, odnosno i u Hrvatskoj i u Saudijskoj Arabiji nogomet je najpopularniji sport. Kvaliteta nogometa je drugačija. Hrvatska ima više domaćih igrača visoke kvalitete i vrlo malo stranaca u ligi, dok su u Saudijskoj Arabiji stranci ti koji prednjače kvalitetom poput velikih svjetskih imena – Ronaldo, Neymar, Benzema, Firminho, Mane, Kante, Bono i mnogi drugi. Samim time je i interes za praćenje utakmica veći, ne samo unutar zemlje nego i van granica kraljevstva.

Kakav je ženski nogomet tamo i kakva je kvaliteta lige?

Ženski nogomet trenutno doživljava ekspanziju. Sve više djevojaka želi trenirati nogomet. Savez ulaže značajna sredstva u razvoj ženskog nogometa, a uključuju se i brojni sponzori. Klubovi dovode trenere i stožere iz inozemstva, također igračice koje su sudjelovale na posljednjem Svjetskom prvenstvu u Australiji potpisuju ugovore i pridružuju se klubovima. Utakmice Premier lige prenose se na nacionalnoj televiziji, a klubovi osnivaju kategorije za mladež.

Postoje tri velika regionalna trening centra unutar zemlje (Riyadh, Dammam i Jeddah) kojima je glavni cilj razvoj mladih talenata, budućih reprezentativki. Postoji i školska liga za djevojčice s trenutno preko 70 000 prijavljenih sudionica. Mogu reći da kvaliteta lige raste zbog svega ovog što sam ranije navela.

Pratite li i dalje hrvatski nogomet i nastupe ženske reprezentacije?

I dalje pratim hrvatski nogomet. Ponekad pogledam koju utakmicu Supersport prve lige za žene na televiziji. Ponosna sam na naše mlade WU19 i WU17 reprezentacije koje su ostvarile plasman u elitno kolo kvalifikacija za Europsko prvenstvo, a WU15 reprezentaciji želim puno uspjeha i sreće na razvojnom turniru u Češkoj koji je trenutno u tijeku.

FOTO: Saudi Arabian Football Federation

i.belošević/sjever.hr 12.11.2023.

Input your search keywords and press Enter.